NASCAR

NASCAR: Grote doorbraak voor Harrison Burton in Xfinity Fontana

Voor de pas 19-jarige Harrison Burton kwam vandaag de doorbraak tijdens de Xfintiy-wedstrijd op Fontana. De JGR Toyota-coureur wist de Alliance Express Group 300 op de Auto Club Speedway in Fontana op zijn naam te schrijven. In de 150 ronden tellende wedstrijd reed Burton veertig ronden aan de leiding. Zijn teamgenoot Riley Herbst eindigde als tweede.


2020 Burton Herbst Hemric Cindric
Prachtige Xfinity-wedstrijd op Fontana. Burton, Herbst, Hemric, Cindric en Briscoe vechten om de kop.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing USA

Grote doorbraak voor Harrison Burton in Xfinity Fontana
Tot nu toe wisten slechts twee coureurs op schrikkeldag een wedstrijd op hun naam te schrijven. Dat waren NASCAR legende Richard Petty en Harrison Burton's vader Ward. Achter Harrison eindigde diens teamgenoot Riley Herbst met slechts 0.455 secs. achterstand als tweede. Voor Burton betekende het overigens zijn derde fulltime Xfinity-start overigens

JGR-coureur Brandon Jones leidde vanaf pole en wist tevens beide wedstrijdsegmenten op zijn naam te schrijven. In totaal reed hij 74 ronden aan de leiding. Een klapband 49 ronden voor het einde beroofde hem definitief van een goed eindresultaat. Jones moest naar binnen terwijl vrijwel alle concurrenten onder groen op de baan bleven. Uiteindelijk werd Jones als 30e geklasseerd.

Het laatste wedstrijdsegment telde maar liefst zes korte neutralisaties. Justin Haley was in de 81e ronde verantwoordelijk voor de eerste neutralisatie toen hij na contact met de No 21 van Anthony Alfredo naar binnen moest. Amper vijf ronden later volgde "The Big One" waarbij Brandon Brown, Michael Annett Jr. en Joe Graff Jr. bij betrokken waren. Een spin van Matt Mills veroorzaakte de derde onderbreking. De vierde werd door Ross Chastain en Noah Gragson veroorzaakt. Vervolgens zorgde een rubberkarkas voor de voorlaatste neutralisatie en Chase Briscoe zorgde in de 126e ronde met een spin voor het laatste oponthoud.

2020 Jones Burton
Toyota-onderonsje tussen Brandon Jones en Harrison Burton in de openingsfase.

In de slotfase stond Burton onder druk van zijn teamgenoot Riley Herbst en Penske-coureur Austin Cindric maar wist uitstekend stand te houden. Burton had het voordeel dat Cindric nogal bijzonder veel druk op Herbst uitoefende. De jonge Burton is overigens de tweede coureur uit de begin millenniumperiode die een Xfinity-wedstrijd op zijn naam wist te schrijven. Ook kreeg hij via twitter alle lof van Mario Andretti.

Vorig jaar beleefde Burton bij het team van Kyle Busch Motorsports in de Truckseries een bijzonder matig seizoen. Burton: "Zo trots op het team. Het enige wat ik tot nu toe gehoord heb was dat we het niet voor elkaar zouden kunnen krijgen. Wij gaan natuurlijk nooit doen wat Christopher Bell vorig jaar presteerde. Maar we hadden een goede start. Prachtig om te winnen. Het voelt goed aan om te winnen, in het bijzonder na vorig jaar. Toen hadden we het moeilijk en toen we vooraan reden was het voor Herbst moeilijk om te passeren. Ik probeerde clever te zijn en probeerde om niet op kop de muur in te gaan."

2020 Winnaar Burton Winnaar Harrison Burton wacht een grote toekomst in NASCAR. Zelfs Mario Andretti was behoorlijk onder de indruk.


Uitslag Alliance Express Group 300
1. Harrison Burton Toyota 150 ronden
2. Riley Herbst Toyota 150 ronden
3. Austin Cindric Ford 150 ronden
4. Ryan Sieg Chevrolet 150 ronden
5. Justin Haley Chevrolet 150 ronden
6. Anthony Alfredo Chevrolet 150 ronden
7. Daniel Hemric Chevrolet 150 ronden
8. Ross Chastain Chevrolet 150 ronden
9. Jeremy Clements Chevrolet 150 ronden
10. Josh Williams Chevrolet 150 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet