V8 Supercars

V8 Supercars: Drama voor SVG in Superloop 500. Zeges voor Whincup en McLaughlin

Jamie Whincup en Scott McLaughlin schreven de eerste twee openingswedstrijden van het Australische Supercars seizoen in Adelaide op hun naam. Whincup won afgelopen zaterdag de openingswedstrijd terwijl regerend kampioen Scott McLaughlin door een blunderend Triple Eight Team vandaag de zege a.h.w. in de schoot geworpen kreeg. Shane van Gisbergen was de grote verliezer.

2020 Start
Winnaar en verliezer naast elkaar. Maar eigenlijk reden zowel McLaughlin als SVG een topwedstrijd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Holden/DJR Team Penske/Tickford Racing/Kelly Racing/PR

Drama voor SVG in Superloop 500. Zeges voor Whincup en McLaughlin
Blunders van het team van Triple Eight kostte Shane van Gisbergen vandaag de overwinning in de tweede wedstrijd van de Superloop 500. In eerste instantie blunderde men ook bij DJRT Team Penske met de pitstops. Maar er kwam een omwenteling toen men ook bij T8 bij SVG's tweede pitstop in de fout ging. Er werd te weinig brandstof bijgevuld waardoor een derde stop aan het einde van de wedstrijd noodzakelijk was. In de 43e ronde beschikte SVG over een voorsprong van meer dan vijf seconden op McLaughlin die toen naar binnen ging. Eén ronde later kwam SVG voor zijn reguliere stop naar binnen maar er werd te weinig bijgevuld.

Met een voorsprong van ruim 3.8 secs. kwam SVG weer terug op de baan en kwam in de 68e ronde voor een extra derde stop naar binnen. Met een setje vers rubber kwam keerde SVG in vierde positie op 3.2 secs. achterstand op de Tickford Racing Mustang van Cameron Waters terug. De Kiwi met Nederlandse roots reed het hart uit zijn ziel en in de 73e ronde toen SVG juist op het punt stond om Waters te passeren begaven de schokbrekers van de Holden het. SVG hobbelde nog even verder maar moest definitief opgeven.

2020 SVG 1 SVG de grote verliezer van de Superloop 500 vandaag. Hij had meer verdiend. "Als de schokbreker het een bocht verder begeven had dan was het slechter afgelopen" aldus SVG.

Met een voorsprong van ruim 10.3069 secs. op Chaz Moster(Walkinshaw Andretti Holden) ging McLaughlin als eerste over de streep en boekte zijn eerste seizoensoverwinning. Scott McLaughlin: "Eigenlijk alle lof voor Shane en zijn team, zij beschikten gewoon over de snelste auto en hadden moeten winnen. En het geluk viel onze kant uit. Verheugd dat ik voor de Ford fans een overwinning kon behalen in een moeilijke week voor Holden. Voor Ford is het natuurlijk prachtig. Het team geeft mij altijd een goede strategie. Kijk maar naar de wedstrijd van zaterdag. Ik had nu zoiets van, ik rij niet voor Shane en moest alle registers opentrekken. Trots op iedereen hier. Het gaat een fantastisch jaar worden." Achter Chaz Mostert kwamen de Tickford Mustangs van Cameron Waters en Will Davison resp. als vierde en vijfde over de streep.

Chaz Mostert behaalde bij zijn debuut voor Walkinshaw Andretti in R1 direct een zevende plek en eindigde in R2 als tweede. Chaz Mostert: "Ik had een beetje geluk met een safetycarsituatie maar ik beschikte vandaag wel over de snelheid voor een podium. Dank aan Zak Brown, Ryan Walkinshaw en Michael Andretti dat zij mij deze kans gegeven hebben. Enorm enthousiast om het team te mogen leiden en verbeteringen aan te mogen brengen."

2020 Whincup 1
Whincup was eigenlijk meer met zijn gedachten bij de vele mensen van de Holden organisatie.

Whincup wint openingsrace
Voor het Triple Eight Team won zevenvoudig kampioen Jamie Whincup de wedstrijd vanaf pole. Jamie Whincup: "Het is natuurlijk een goed gevoel om het jaar met een overwinning te beginnen. De auto was fantastisch en het team verrichtte met de strategie fantastisch werk. Vanaf pole wist ik er direct het beste van te maken. Deze is natuurlijk voor iedereen die bij Holden werk. Het is een zware week voor ze geweest." Scott McLaughlin eindigde achter Jamie Whincup als tweede. McLaughlin bleef eigenlijk een beetje in het verkeer hangen maar een alternatieve strategie in de achtste ronde verschafte de DJRT Penske rijder wat lucht en hij wist zijn voorsprong op SVG te behouden. Scott McLaughlin: " De strategie was prachtig. Mijn auto was in "het verkeer" gewoon niet goed genoeg. Daar moeten we gewoon verbetering in aanbrengen. David Reynolds eindigde in de Erebus Penrite Holden Commodore als vierde.

2020 Mostert
Een goed begin van het seizoen voor Chaz Mostert die van Tickford naar het team van WAU is overgestapt.

Forse boetes
Een aantal coureurs kreeg direct bij het openingsweekend flinke boetes opgelegd. Gary Jacobsen en Zane Goddard uitkomend voor het team van Matt Stone kregen boetes van 2000 Au$ opgelegd vanwege het niet verschijnen tijdens de openingsceremonie en het volkslied. Nieuwkomer Jack Smith kreeg wegens het niet verschijnen voor de groepsfoto een soortgelijke boete opgelegd.

2020 Waters
Mooie derde plek voor Cameron Waters.

Holden
De kans dat er in 2021 nog Holdens op de Supercar grid verschijnen lijkt eigenlijk zo goed als uitgesloten. Waarschijnlijk worden de Holdens door Chevrolet Camaro's vervangen. Het team van Walkinshaw Andretti schijnt daar vorig jaar al de rechten van gekocht te hebben. Momenteel beschikt Triple Eight over de rechten van de opbouw van de Commodores die aan vrijwel alle teams geleverd zijn. Met de recentelijke ontwikkelingen staat T8 voor Camaro rechten in principe buiten spel. Triple Eight eigenaar Roland Dane heeft afgelopen week een meeting met de GM Top gehad maar beide partijen willen daarover op dit moment niets naar buiten brengen. Wel verlengden zowel Jamie Whincup als SVG bij T8 hun contract afgelopen week.

2020 Rick Kelly
Tevredenheid bij Kelly Racing met de nieuwe Mustangs.

Sean Seamer van de Supercars organisatie bevestigde dat het nieuwe Gen3 reglement geen overeenkomst met GT3 zal vertonen. Wel zal het een reglement zijn voor tweedeurs sedans. M.a.w. gewoon een GT reglement dus.....

Aangezien de gloednieuwe Corvette C8 door de Holden organisatie zowel in Australië als Nieuw Zeeland verkocht wordt, is het niet uitgesloten dat dit model ingezet gaat worden. Een toerwagenkampioenschap minder en weer een GT kampioenschap erbij.......

2020 Davison
Vierde plek voor Wil Davison in R2.

Uitslag Race 1
1 88 Red Bull Holden Racing Team Jamie Whincup Holden Commodore ZB 78 ronden
2 17 Shell V-Power Racing Team Scott McLaughlin Ford Mustang GT 78 ronden
3 97 Red Bull Holden Racing Team Shane van Gisbergen Holden Commodore ZB 78 ronden
4 9 Penrite Racing David Reynolds Holden Commodore ZB 78 ronden
5 23 Milwaukee Racing Will Davison Ford Mustang GT 78 ronden
6 6 Monster Energy Racing Cameron Waters Ford Mustang GT 78 ronden
7 25 Mobil 1 TM Appliances Online Chaz Mostert Holden Commodore ZB 78 ronden
8 18 IRWIN Racing Mark Winterbottom Holden Commodore ZB 78 ronden
9 15 Castrol Racing Rick Kelly Ford Mustang GT 78 ronden
10 12 Shell V-Power Racing Team Fabian Coulthard Ford Mustang GT 78 ronden

2020 Scott Finish
McLaughlin wint na de pech van SVG.

Uitslag Race 2
1 17 Shell V-Power Racing Team Scott McLaughlin Ford Mustang GT 78 ronden
2 25 Mobil 1 TM Appliances Online Chaz Mostert Holden Commodore ZB 78 ronden
3 6 Monster Energy Racing Cameron Waters Ford Mustang GT 78 ronden
4 23 Milwaukee Racing Will Davison Ford Mustang GT 78 ronden
5 88 Red Bull Holden Racing Team Jamie Whincup Holden Commodore ZB 78 ronden
6 5 Truck Assist Racing Lee Holdsworth Ford Mustang GT 78 ronden
7 8 X Convenience Mobil Racing Nick Percat Holden Commodore ZB 78 ronden
8 9 Penrite Racing David Reynolds Holden Commodore ZB 78 ronden
9 12 Shell V-Power Racing Team Fabian Coulthard Ford Mustang GT 78 ronden
10 7 NED Racing Andre Heimgartner Ford Mustang GT 78 ronden

2020 Crew
McLaughlin en zijn DJRT Penske crew op weg naar een derde titel?
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet