NASCAR

NASCAR: Angstaanjagende Daytona 500 finishcrash Ryan Newman. Zege Hamlin(kort)

JGR-coureur Denny Hamlin wist voor het tweede achtereenvolgende jaar de Daytona 500 op zijn naam te schrijven. Vanwege regen moest de 62e editie gisteren na 20 ronden worden afgebroken en naar maandag verschoven worden. Een angstaanjagende crash van Ryan Newman op de finish wierp een schaduw over de wedstrijd die tot 186e ronde eigenlijk een mooi verloop kende.


2020 Finish Daytona 500 1
Denny Hamlin verslaat Blaney op de streep.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing USA/Fox TV


Angstaanjagende Daytona 500 finishcrash Ryan Newman. Zege Hamlin
Een angstaanjagende crash van Ryan wierp een schaduw over de 62e editie van de Daytona 500. Newman probeerde Ryan Blaney af te blokken en ging regelrecht de muur in, vervolgens sloeg zijn auto over de kop en werd aan de rijderskant nog door de auto van Corey Lajoie geraakt voordat de bolide branded op zijn dak aan het eind van de pitlane tot stilstand kwam. Hulpverleners waren direct ter plaatse maar NASCAR zette de livestream direct op zwart hetgeen het ergste doet vrezen. Zeker omdat alle media direct de pitlane moest verlaten.

Ryan Blaney: "Ik hoop dat hij OK is, het zag er niet goed uit en ik probeerde hem naar de overwinning te pushen." Het enthousiasme van Denny Hamlin over zijn tweede overwinning temperde al snel. "Wij zijn met onze gebeden bij Ryan Newman"


2020 Newman 1

2020 Newman 4
De zware crash van Ryan Newman.

Big One 20 ronden voor het einde
"The Big One" kwam 20 ronden voor het einde toen Joey Logano Aric Almirola een duwtje gaf waarvan Brad Keselowski het slachtoffer werd. Keselowski ging de muur in en Almirola spinde voor het aanstormde veld. Martin Truex Jr, Jimmie Johnson, Ryan Blaney, Matt DiBenedetto en Bubba Wallace waren er o.a. bij betrokken. De crash vond plaats exact op het moment dat Kyle Busch vanwege motorproblemen vaart moest minderen. Bij de herstart moest Busch definitief opgeven.

Kort daarna vielen er nog twee crashes te noteren. Bij de eerste waren Reed Sorenson en debutant Timmy Hill betrokken en bij de tweede maakte Ross Chastain en Ryan Preece contact. Clint Bowyer en Michael McDowell waren de oorzaak van een twee ronden durende eindsprint waarin Chase Elliott ook nog eens de muur raakte.Vervolgens de dramatische ontknoping met Ryan Newman's angstaanjagende finish crash. Newman werd per ambulance naar het Halifax ziekenhuis getransporteerd. Over zijn conditie waren na middernacht nog geen officiële mededelingen gedaan. (later meer)

2020 Daytona 500 2 Vreugde uiting van winnaar Hamlin. Op de achtergrond Newman's  brokstukken.


Uitslag
1. Denny Hamlin Toyota 209 ronden
2. Ryan Blaney Ford 209 ronden
3. Chris Buescher Ford 209 ronden
4.. David Ragan Ford 209 ronden
5. Kevin Harvick Ford 209 ronden
6. Clint Bowyer Ford 209 rondne
7. Brendan Gaughan Chevrolet 209 rondne
8. Corey Lajoie Ford 209 ronden
9. Ryan Newman Ford 209 ronden
10. Kyle Larson Chevrolet 209 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet