Formule 1

Formule 1: Nieuw kleurenschema voor Williams FW43

williams-fw43

Williams heeft zijn nieuwe FW43 gepresenteerd in een vers kleurenschema waarmee het team uit Grove laat weten dat het na het desastreuze F1-seizoen 2019 klaar is voor een nieuwe start.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: ROKiT Williams F1 Team

Het team van Williams maakte vorig jaar het slechtste seizoen mee sinds de herstart als Williams Grand Prix Engineering in 1977 (het eerste gedeeltelijke seizoen met een privé-March niet meegerekend). Oorzaak waren een reeks fundamentele fouten in het ontwerp van de FW42 waarmee George Russell en Robert Kubica de baan op werden gestuurd. Het gevolg was dat technisch directeur Paddy Lowe – met veel bombarie van Mercedes overgekomen – al vroeg het veld moest ruimen.

Uiteindelijk leverde 2019 voor Williams slechts één WK-punt op, behaald door Kubica in de chaotische GP van Duitsland. Williams eindigde als tiende en laatste in het constructeurskampioenschap, een beschamend resultaat voor een team dat negen constructeurstitels achter zijn naam heeft. Dat bracht de nodige budgetuitdagingen met zich mee, omdat de tiende plaats in het constructeurs-WK een flink lagere uitkering uit het FOM-prijzengeld met zich meebrengt.

williams-fw43-2

Williams compenseerde dat verlies met de promotie van testcoureur Nicholas Latifi, zoon van een zeer gefortuneerde Canadese zakenman, die vervolgens extra in het team investeerde. Kubica verliet Williams voor de DTM en werd daarnaast aangesteld als testcoureur voor Alfa Romeo.

De Williams-Mercedes FW43 is weliswaar een evolutie van de FW42, maar volgens de nieuwe ontwerpbaas Doug McKiernan heeft het team in de winter hard gewerkt aan het identificeren van de gebreken van de FW42, om zo dezelfde fouten niet nog eens te maken. Met een nieuw kleurenschema laat het team zien dat het klaar is voor een verse start.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet