NASCAR

NASCAR: Noah Gragson wint Xfinity openingswedstrijd Daytona

De uit Las Vegas afkomstige 21 jarige Noah Gragson pakte op Daytona voor het JR Team van Dale Jr. zijn allereerste Xfinity overwinning. Bij één van de allerlaatste herstarts nam Gragson definitief de leiding en wist tegen Chase Briscoe en Harrison Burton in de NASCAR Experience 300 voldoende weerstand te bieden.

Xfinity Race
Het Xfintiy seizoen is weer begonnen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Noah Gragson wint Xfinity openingswedstrijd Daytona
In zijn 37e Xfinity start pakte Gragson eindelijk zijn allereerste overwinning. Insiders voorspellen Gragson een mooie toekomst in de NASCAR-wereld. Gragson's overwinning kwam op een dag waarin de JR Motorsports Chevrolets een groot deel van de wedstrijd beheersten. Tijdens de laatst zeven openingswedstrijden wist het team van JR Motorsports maar liefst vijf maal te winnen. Regan Smith in 2014, Chase Elliott in 2016, Tyler Reddick in 2018, Michael Annett in 2019 en Gragson in 2020. Een indrukwekkende CV dus. Maar eigenlijk moest Gragson het voor JR Motorsports helemaal alleen doen nadat zijn teamgenoten Annett, Allgaier en Burton door crashes waren uitgeschakeld.

Het tweede wedstrijd gedeelte van de NASCAR Experience 300 zag nog al wat verschillende strategieën. Terwijl de toppers voor hun reguliere stops onder groen naar binnen kwam, bleven de vele privérijders en teams echter op de baan tot het moment waarin de toppers na hun reguliere stop weer de aansluiting vonden. Een nogal vreemd gezicht. Zonder steun van een "drafting partner" reed Alex Labbe geheel alleen op kop. Achter hem volgden de kleine teams van Means Motorsports, JD Motorsports en BJ McLeod Motorsports.

Dertien ronden voor het einde spinde ene Josh Bilicki in Turn 4 waarbij de ervaren Justin Allgaier geëlimineerd werd. Bij de herstart spinde Jeb Burton en het leidde tot de grootste crash van de dag.

Allgaier Brown Race Allgaier, Brown en Williams in gevecht.

Jeb Burton: "Austin Cindric raakte me op de verkeerde plek en toen ging ik. Hij raakte mij op de rechter achterkant en ik kon hem niet meer onder controle houden. En deze dingen zijn al op het randje eigenlijk. Op sommige plekken van de baan kun je "bumpen en draften" en op sommige niet. En ik bevond mij in een situatie waarin ik het mij niet kon perimitteren om de jongens die voor mij zaten te raken. En toen crashten we."

Ook in de allerlaatste ronde crashten de nodige deelnemers achter Gragson. Hij is de zevende coureur die de openingswedstrijd op Daytona op zijn naam wist te schrijven. In 1982 was Dale Earnhardt Jr. de eerste, daarna volgden Chad Little(1995), Tony Stewart(2005), James Buescher(2012), Ryan Reed(2015) en Michael Annett(2019)

Noah Gragson
Noah Gragson behaalde zijn allereerste Xfinity overwinning op Daytona. Insiders voorspellen hem een grote toekomst.

Uitslag NASCAR Experience 300
1. Noah Gragson Chevrolet 120 ronden
2. Harrison Burton Toyota 120 ronden
3. Timmy Hill Toyota 120 ronden
4.Brandon Jones Toyota 120 ronden
5. Chase Briscoe Ford 120 ronden
6. Justin Haley Chevrolet 120 ronden
7. Brandon Brown Chevrolet 120 ronden
8. Ray Black Jr. Chevrolet 120 ronden
9. Ryan Sieg Chevrolet 120 ronden
10. Alex Labbe Chevrolet 120 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet