Formula E

Formule E: Mitch Evans bezorgt Jaguar eerste FE overwinning. Robin Frijns 12e. De Vries valt uit

De Nieuw Zeelander Mitch Evans behaalde in de Mexico City ePrix de allereerste overwinning voor Jaguar. De Portugees Antonio Felix da Costa behaalde voor het Techeetah team na een enerverende wedstrijd met zijn teamgenoot Jean Eric Vergne de tweede plek. De Fransman eindigde als vierde. Voor Evans betekende het zijn tweede FE overwinning en voor Jaguar de eerste.

2020 Evans Aktie
Jaguar schrijft historie in Mexico. Allereerste overwinning voor het Panasonic Jaguar Team.

Tekst Willem J. Staat
Foto's FIA Formula E

Mitch Evans bezorgt Jaguar eerste FE overwinning. Robin Frijns 12e. De Vries valt uit
Jaguar-coureur Mitch Evans nam direct de leiding door in de eerste bocht al direct de Porsche van polesitter André Lotterer iets weg te drukken. Daarvan wisten Nyck de Vries en Sebastien Buemi kortstondig te profiteren en de Zwitser hield daarbij een groepje auto's op die het Evans lastig hadden kunnen maken. De Brit Sam Bird nam vervolgens kortstondig de tweede plek in maar beschikte ook niet over de snelheid om het Evans werkelijk lastig te maken.

Een mislukte inhaalpoging van de Zwitser Nico Müller op Nyck de Vries betekende voor de Zwitser het einde van zijn aspiraties want hij eindigde hardhandig in de muur en moest opgeven. Daarop volgde een korte safetycar interventie.

2020 Lotterer Porsche 1
Pole voor Porsche maar geen resultaat.

De beide Techeetah-coureurs Antonio Felix da Costa en Jean Eric Vergne bezorgden in hun onderlinge duel het Mexicaanse publiek voldoende spektakel. Aan de druk van Da Costa kon Bird uiteindelijk geen weerstand bieden en ging er eveneens als Nico Müller en polesitter eveneens vanaf.

2020 De Vries
Nyck de Vries vergaloppeerde zich.


Een nogal bizar incident tussen Robin Frijns en Nyck de Vries leidde tot de opgave van laatstgenoemde. Een fout van de Mercedes-rijder leidt tot een touché tussen onze beide landgenoten. Frijns viel naar de 12e plek terug en de Vries moest opgeven. Ook zijn teamgenoot Stoffel Vandoorne moest later opgeven en verloor daarbij zijn leiderspositie in de tussenstand van het kampioenschap. Eerder was De Vries ook al bij een incident met André Lotterer betrokken. In de slotfase was Frijns nog bij een aanrijding met James Calado betrokken.

2020 Techeetah Duel

Een werkelijk prachtig duel tussen de beide DS Techeetah-coureurs.


Zowel Alexander Sims als Lucas di Grassi reden vanuit de staart van het veld beiden een prachtige inhaalwedstrijd. Vanaf een 18e plek wist Sims als vijfde te eindigen en was gedurende lange tijd met Stoffel Vandoorne in gevecht. Di Grassi was als 15e gestart maar wist uitstekend tegenstand te beiden tegen de aanvallen van Oliver Rowland, Edoardo Mortara, James Calado en de beide Mahinda's van Pascal Wehrlein en Jerome D'Ambrosio. Beide laatste genoemden wisten zich bovendien uitstekend te herstellen van de tijdstraffen die hun waren opgelegd vanwege het wisselen van de versnellingsbak.

2020 Stadion

Volle tribunes in Mexico City

Zware trainingscrash Daniel Abt
De Duitser Daniel Abt werd in FP1 het slachtoffer van een zware crash veroorzaakt door een communicatieprobleem in de software. Hoewel Daniel hard remde vertraagde de auto niet. Na een kort ziekenhuisbezoek kreeg de Abt Audi coureur carte blanche om alsnog te starten. Gedurende de gehele wedstrijd bevond hij zich in 17e/18e positie. Na een spin in de slotfase gaf Abt er definitief de brui aan.

Resumerend een chaotische wedstrijd waarin Stoffel Vandoorne de leiding in de tussenstand van het kampioenschap aan Evans moest afstaan. De tweede plek wordt door de Brit Alexander Sims ingenomen gevolgd door Felix Da Costa met slechts acht punten achterstand op Evans.

Vandoorne bezet nu de vierde plek in het kampioenschap. Ook het vreemde incident tussen De Vries en Frijns zal de komende dagen waarschijnlijk voor de nodige gespreksstof zorgen.Felipe Massa en Ma Qinghua moesten eveneens na twee separate incidenten definitief opgeven.


2020 Evans winnaar
Duidelijk een emotionele ontlading bij winnaar Mitch Evans.

Uitslag
1. Mitch Evans(NZ) Panasonic Jaguar Racing 46 min. 42.093
2. Antonio Felix Da Costa(P) DS Techeetah + 4.271 secs.
3. Sebastian Buemi(CH) Nissan e.dams + 6.191 secs.
4. Jean Eric Vergne(F) DS Techeetah + 14.331 secs.
5. Alexander Sims(GB) BMW i Andretti Autosport + 19.244 secs.
6. Lucas di Grassi(Br) Audi Abt Schaeffler + 28.346 secs.
7. Oliver Rowland(GB) Nissan e.dams + 29.750 secs.
8. Edoardo Mortara(CH) Rokit Venturi Racing + 30.204 secs.
9. James Calado(GB) Panasonic Jaguar Racing + 30.796 secs.
10. Pascal Wehrlein(D) Mahindra Racing + 31.132 secs.

2020 Podium
Podiumvreugde bij winnaar Mitch Evans.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet