NASCAR

NASCAR: Erik Jones wint ongelofelijke Busch Clash Destruction Derby

Een show wedstrijd als opwarmertje voor de Daytona 500 volgende week ontaardde in een ongelofelijke destruction derby waarbij van de 18 deelnemers nog slechts deelnemers werkelijk de finishvlag zagen. Winnaar Erik Jones kreeg in het zicht van de finish nog een push van zijn JGR teamgenoot Denny Hamlin waardoor hij in zijn gehavende Toyota de overwinning wist veilig te stellen.


2020 Finish
Toyota rijders onder elkaar. Dat dan weer wel. Het ging slechts om een show race......

Tekst Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing USA/NASCAR

Erik Jones wint ongelofelijke Busch Clash Destruction Derby
Een show wedstrijd waarvan ze waarschijnlijk nog niet eens het script konden bedenken. Dit was de inhoud van de Busch Clash, een show wedstrijd van geselecteerde NASCAR-rijders(op basis van hun resultaat) als opwarmertje voor de Daytona 500 a.s. weekend. Even leek het erop dat er zelfs niet één deelnemer de eindstreep zou halen.

Polesitter Ryan Newman viel na de start al vlot terug en werd bij een "competition caution"(neutralisatie) ook nog eens bestraft voor te snel rijden. In de 60e ronde zijn er twee gescheiden groepjes van Chevrolet en Ford rijders.

2020 Push
Tijdens de wedstrijd werd de finishstrategie kennelijk alvast geoefend.


In de 66e ronde van de 75 ronden tellende wedstrijd kwam de eerste "Big One" waarbij Kyle Busch, Brad Keslowksi en Joey Logano betrokken waren. Laatstgenoemde probeerde Busch af te blokken en vervolgens raakte de regerende kampioen diens teamgenoot Brad Keselowski.

Kyle Busch: "Mijn auto was als eerste loose en toen gingen we allemaal naar beneden. Omdat we gek zijn blijven we in één rij(single file) rijden."


Nog voor de herstart ging het wederom fout toen Ryan Newman en William Byron elkaar nog voor de streep raakten. Daarbij waren negen auto's betrokken. Bij de daaropvolgende herstart ging het weer fout ondanks dat Denny Hamlin duidelijk van het feit op de hoogte was dat hij met een langzaam leeglopende band kampte. Daarbij waren acht auto's betrokken.

Bij de allerlaatste herstart ging het nauwelijks beter toen Chase Elliott aan de binnenkant probeerde te passeren. Larson wist na een kortstondige reparatie toch weer de aansluiting te vinden en wist nog als vierde te eindigen. De als derde geëindigde Clint Bowyer was de enige rijder die overigens zonder enige vorm van schade over de eindstreep wist te komen.

Erik Jones: " Denny bleef de laatste ronde bij ons in de buurt. Dit hebben we aan hem te danken en we bleven contact houden. Cool, deze wedstrijd. Denny Hamlin: "Het kon mij ook niet schelen of indien mijn push tegen hem in een wrak zou eindigen. Ik wist alleen dat het nodig was om hem te "pushen"Voor de jaarlijkse 62e Busch Clash werden er in 2020 slechts zes auto's geklasseerd.


Erik Jones winnaar Erik Jones de eerste winnaar dit seizoen.

Uitslag Busch Clash Daytona
1. Erik Jones Toyota 88 ronden
2. Austin Dillon Chevrolet 88 ronden
3. Clint Bowyer Ford 88 ronden
4. Kyle Larson Chevrolet 88 ronden
5. Ryan Newman Ford 88 ronden
6. Denny Hamlin Toyota 87 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet