Formula E

Formule E: Geplande E-Prix Sanya afgeblazen vanwege corona-virus

200202 FE Sanya
Na de première van vorig jaar in Sanya, hier met Robin Frijns, is de race van dit jaar afgelast

Afgelopen donderdag nog liet de FIA in een persverklaring weten dat het de situatie in China in verband met het uitgebroken corona-virus "nauwlettend in de gaten" hield. Vandaag volgde daaruit al de eerste consequentie: de Formule E-race in de Chinese stad Sanya, die voor 21 maart aanstaande op de kalender stond, is in overleg met de lokale en regionale autoriteiten, de promotor ter plaatse en de Chinese nationale auto- en motorsportfederatie afgeblazen. Dat maakte de organisatie van het ABB FIA Formule E-kampioenschap vandaag bekend.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: Audi

"Alle betrokken partijen zullen de tijd nemen om de mogelijkheden van potentiële alternatieve data te beoordelen in het geval dat de situatie verbetert", zo de verklaring. Het zou kunnen dat er een extra race tijdens een van de andere geplande Formule E-evenementen wordt toegevoegd om het wegvallen van de race in Sanya te compenseren. Een andere mogelijkheid is dat de race eenvoudig wordt geschrapt, waarmee het aantal wedstrijden van het lopende seizoen 2019-2020 zou afnemen van 14 naar 13.

Hoe vervelend het afgelasten van een race op zich ook is, voor diverse rijders lost het afblazen van de race in Sanya wel een bestaand probleem op, want de wedstrijd zou samenvallen met de race voor het FIA World Endurance Championship tijdens hetzelfde weekeinde op het circuit van Sebring. António Félix da Costa, James Calado, Brendon Hartley en Sébastien Buemi racen alle vier in zowel de Formule E als het WEC en hadden normaal gesproken een van beide evenementen moeten missen. Die keuze blijft hen nu bespaard.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet