GT

IGTC: In de schaduw van het GT3-geweld beleeft Danny van Dongen zijn Bathurst-debuut

200201 Bathurst Dongen teamfoto
Danny van Dongen (geheel rechts) rijdt met het team RHC Jorgensen Strom voor het eerst in Bathurst

Naast Olivier Hart in de Garage59-Aston Martin is er nog een Nederlander die dit weekeinde voor het eerst op het Mount Panorama Circuit in Bathurst in actie komt: Danny van Dongen deelt de BMW M4 GT4 van RHC Jorgensen Strom met de beide Amerikanen Daren E. Jorgensen en Brett Strom. Het team vormt één van de slechts twee GT4-inschrijvingen van dit weekeinde voor de Liqui-Moly Bathurst 12 Hour. De klasse sneeuwt wellicht wat onder tussen het GT3-geweld, al dan niet met fabriekssteun. "Jammer dat er hier niet zoveel GT4's zijn", zegt Danny van Dongen dan ook. Hij geniet er echter niet minder om: "Bizar hoe het hier leeft, een super gave baan!"

Tekst: René de Boer
Foto's: Keith McInnes Photography

We kennen de BMW M4 GT4 van RHC Jorgensen Strom vooral uit de 24H Series van Creventic, het meest recent medio november vorig jaar tijdens de Hankook 24H COTA USA op het Circuit of The Americas in Austin, Texas. Vanwaar nu de deelname aan de twaalf-uursrace van Bathurst? "Het team is hier al vaker geweest, ze waren erg enthousiast over deze race en over het circuit", zegt Danny van Dongen. "Daardoor hebben ze besloten om de race ook voor 2020 op het programma te zetten." In Bathurst rijdt het team met sponsoring van JET Battery Services.

De enige andere concurrent in de GT4-klasse is de Mercedes-AMG GT4 van het Australische team Nineteen Corp, dat naast Mark Griffith ook Mercedes-AMG-rijder Dirk Müller en Harrison Newey als rijders kent. Laatstgenoemde, de zoon van Formule 1-ontwerper Adrien Newey en een oud-rijder van Van Amersfoort Racing in de Formule 3, maakte afgelopen weekeinde nog deel uit van het winnende rijderskwartet in de LMP2-klasse tijdens de Rolex 24 At Daytona in de DragonSpeed-Oreca. "Ja, dat is onze enige competitie", aldus Danny van Dongen. "De rijdersbezetting van de Mercedes is sterk en daarnaast is het een lange race, twaalf uur lang. Ook warm: het is behoorlijk heet hier, maar het wordt ongetwijfeld een gave ervaring."

200201 Bathurst Dongen actie
De BMW M4 GT4 van het team. Danny van Dongen: "De muur staat dichtbij"

De uitgangspositie van onze landgenoot en zijn beide teamgenoten Brett Strom en Daren E. Jorgenson is in ieder geval goed: in de kwalificatie realiseerde Strom de snelste tijd in de GT4-klasse, ruim zes tienden van een seconde sneller dan Dirk Müller in de Mercedes. "Ik hoop wel dat we buiten de schade kunnen blijven, want er is in de trainingen al behoorlijk wat schade gevallen. Maar ja, dat kan op een baan als deze nu eenmaal gebeuren. De muur staat dichtbij... We gaan in ieder geval proberen om er als team een mooie race van te maken!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet