Formule 1

Formule 1: Aston Martin neemt vanaf 2021 Racing Point over

AP-22BV7NHZN1W11


De Formule 1 heeft er weer een 'fabrikant' bij. In een overname die vergelijkbaar is aan die van Sauber door Alfa Romeo, stapt Aston Martin in 2021 als constructeur de Formule 1 in. Het Britse sportwagenmerk neemt daartoe de inschrijving van het team van Racing Point over, waarbij het ook een aandeel in het bedrijf neemt. Aston Martin werkte daarvoor samen met Lawrence Stroll, de puissant rijke vader van Racing Point-coureur Lance Stroll.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Aston Martin Red Bull Racing

Aston Martin kocht samen met Stroll een aandeel van 16,7% in Racing Point en kwam met het team overeen dat het vanaf 2021 doorgaat als het fabrieksteam van Aston Martin. Net zoals Alfa Romeo gewoon met Ferrari-motoren verderging, zo is de verwachting dat Aston Martin het langlopende contract met motorleverancier Mercedes aanhoudt. Mogelijk komt het zelfs tot nauwere samenwerking ten aanzien van de hele achtertrein.

Momenteel is Aston Martin nog de hoofdsponsor van Red Bull Racing, een contract dat eind dit jaar afloopt. Aston Martin en Red Bull werken bovendien samen aan het hypercar-project Valkyrie. Die samenwerking wordt gewoon voortgezet totdat het project is voltooid. Red Bull wenste Aston Martin veel succes als constructeur in de Formule 1.

Aston Martin was één keer eerder als constructeur actief, in de seizoenen 1959 en 1960. Coureurs Roy Salvadori, Carroll Shelby en Maurice Trintignant hadden toen weinig succes met de DBR4/250 en DBR5/250, auto's met de motor nog voorin. Al in 1958 had Cooper bewezen dat de middenmotor de toekomst had, om vervolgens in 1959 en 1960 de concurrentie te overklassen. Aston Martin trok zich na deze mislukte poging schielijk terug, om zich pas weer in 2017 te melden als sponsor van Red Bull Racing.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet