Sportscars

Sportscars: Renger van der Zande: "Twee keer op rij hier winnen is heel vet!"

200126 Renger VL

Vorig jaar trad Renger van der Zande met zijn overwinning tijdens de Rolex 24 At Daytona al toe tot het zeer selecte gezelschap van Nederlandse rijders die de klassieker in Florida wonnen. Eerder deden dat alleen Toine Hezemans (1978), Jan Lammers (1988, 1990) en Arie Luyendijk (1998). Nu, met zijn tweede succes op rij in de Konica-Minolta WTR-Cadillac DPi, is Van der Zande naast Lammers de enige andere Nederlander die 'The Rolex' tot twee keer toe gewonnen heeft. Daarbij leverde de coureur een grote bijdrage aan het succes van het team, ondermeer met een vijfvoudige stint gedurende de nacht. AUTOSPORT.NL sprak met hem.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rolex/Jensen Larson, Rolex/Stephan Cooper

"Een geweldig resultaat", zegt Van der Zande over zijn jongste succes. "Die auto ging als een speer, hij blééf maar gaan! We hadden niet verwacht dat we zo goed zouden zijn, maar de auto was gewoon top. We konden de hele stint door blijven pushen. Uiteindelijk heb ik de snelste rondetijd en misschien zelfs wel het officiële baanrecord tijdens de race in Daytona kunnen rijden."

200126 Daytona Renger Victory Lame

"Twee keer op rij hier winnen is heel vet, een mooie mijlpaal in mijn carrière", zo vervolgt de coureur. "Ik had een paar heel goede teamgenoten, maar ik heb zelf ook een monsterstint kunnen rijden, vijf stints achter elkaar. Ze hielden me in de auto omdat het zo lekker ging. Uiteindelijk moest Kamui de race uitrijden. We hebben zo min mogelijk rijderswissels gedaan om alle risico's uit te sluiten. Echt supervet, ongelooflijk."

200126 Daytona Finish 10 Zande

Ook landgenoot Jeroen Bleekemolen steekt zijn lof voor het optreden van Van der Zande niet onder stoelen of banken. "Fantastisch om te zien wat hij heeft gedaan! Ze vlógen ons voorbij, iedere keer als hij aan het stuur zat. Ik heb een paar stints van hem gezien en ik denk echt dat hij de grootste bijdrage aan deze overwinning heeft geleverd! 's Morgens reed hij gewoon het hele veld op een rondje, echt niet normaal! Heel knap! Vorig jaar was het natuurlijk een beetje een gekke race, maar toen was het ook gewoon verdiend, maar dit was bizar goed. Echt heel knap, vanaf het begin, al zijn stints waren gewoon uitmuntend. Gaaf om te zien!"

200126 Daytona Finish Rolex

Veel tijd voor Van der Zande om zijn succes te vieren is er overigens niet, want komend weekeinde komt hij alweer in actie als fabrieksrijder voor Honda tijdens de 12-uursrace van Bathurst in Australië, de openingswedstrijd van de Intercontinental GT Challenge Powered by Pirelli. Tijd om bij te slapen vindt hij wellicht in het vliegtuig...

DAYT20sc 10586


200126 Finish Podium
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet