Formula E

Formule E: Maximilian Günther behaalt in Chile eerste Formule E-zege

200118 FE Guenther champagne
Eerste Formule E-zege voor Maximilian Günther, de jongste rijder in het veld

De Duitser Maximilian Günther is met zijn 22 jaar de jongste rijder in het Formule E-veld, zat vorig jaar bij Dragon van de wispelturige teambaas Jay Penske het hele seizoen op de schopstoel, stapte over naar het fabrieksteam van BMW en behaalde nu in Santiago de Chile zijn eerste overwinning in de klasse. In een race die tot het einde toe spannend bleef streed Günther in de slotfase met DS-Techeetah-rijder António Félix da Costa, wiens positie hij bij BMW overnam, fel om de overwinning. Temperatuurmanagement van de accu speelde bij beiden een rol, maar in de laatste ronde plaatste Günther een geslaagde aanval, heroverde de leiding en reed de zege naar huis. Voor BMW is het na de winst van Sims bij de seizoensstart al de tweede overwinning van het seizoen. Félix da Costa eindigde als tweede, pole-sitter Mitch Evans werd als derde geklasseerd. Nyck de Vries leek zelfs in de slotfase nog podiumkansen te hebben, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plaats. Robin Frijns, die na een spin in de kwalificatie al vanuit de achterhoede startte, ondervond in de race oponthoud toen de baan kort geblokkeerd was, reed wel een keurige wedstrijd, maar kwam niet verder dan de 15e plaats.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

200118 FE Evans pole
Pole voor Jaguar-rijder Mitch Evans

Mitch Evans behaalde in de Super Pole met een tijd van 1:04,827 minuten de pole-position, 0,275 seconden sneller dan BMW-rijder Maximilian Günther. Pascal Wehrlein en Felipe Massa reden exact dezelfde rijd en startten respectievelijk als derde en vierde. Beste Nederlander op de grid was Nyck de Vries op de achtste startplaats, Robin Frijns ging in de kwalificatie in de rondte en moest genoegen nemen met de 21e startplaats.

200118 FE Start
Start met Evans voor Wehrlein en Günther

Bij de start komt Evans goed weg, Wehrlein passeert Günther voor de tweede plaats. In de hairpin gaat het mis: terwijl Sims vier plaatsen goedmaakt, raakt Jani betrokken bij een aanrijding en een opstopping van meerdere auto's. De Zwitser rijdt direct de pits in. Ook Frijns raakt in de mêlée betrokken en valt terug naar de voorlaatste plaats. Lotterer raakt de achterkant van Sims in de tweede ronde in de strijd om de twaalfde positie. De volgorde na twee ronden: Evans, Wehrlein, Günther, Turvey, Mortara, Massa, Vandoorne, Vergne, Buemi en De Vries.

200118 FE Frijns
Frijns verliest in een opstopping in de beginfase tijd

Frijns behoort tot de eersten die de 'attack mode' activieert, samen met D'Ambrosio en Hartley. D'Ambrosio passeert daarmee Calado. Voor Frijns lijkt de extra boost geen echt effect te hebben. De Vries verliest een positie aan Félix da Costa en is daarmee elfde. In de vierde ronde is er 'full course yellow': Sims is uitgevallen en daarmee is de leider in het kampioenschap uit de wedstrijd. Abt passeert De Vries in de strijd om de elfde plaats.

Bird gaat in de rondte en verspeelt zo de 18e plaats. Rowland loopt schade op: bij hem valt de afdekking van het rechter voorwiel van de auto. Ook voor André Lotterer loopt de race niet goed: net als eerder zijn Porsche-teamgenoot Jani rijdt hij de pits in. Na een kwartier leidt Evans nog steeds probleemloos voor Wehrlein en Günther, maar Mortara passeert Günther in de strijd om de derde plek. Even later pakt Günther met behulp van de 'attack mode' zijn positie weer terug. Daarachter Massa, Turvey, Vergne, Félix da Costa, Vandoorne en De Vries. Frijns is 20e.

Mortara en Massa strijden met elkaar om de vierde plaats, maar daarvan profiteren de beide DS-Techeetah-rijders Vergne en Félix da Costa, die Massa passeren en de vijfde en zesde plaats overnemen. Ook De Vries is aan een goede opmars bezig, hij maakt twee plaatsen goed en is daarmee achtste. Met 24 minuten te gaan opent Günther met 'attack mode' de aanval op Evans voor de leiding, maar vooralsnog zonder succes. Een halve ronde later lukt het wel: Günther neemt met een spectaculaire manoeuvre de kop over.

200118 FE Guenther Evans
Günther neemt met 24 minuten te gaan de aanval op Evans en neemt de leiding over

Massa strijdt met Vandoorne om de achtste plaats, maar de Braziliaan schiet bijna de muur in. Met nog een kwartier te gaan leidt Günther voor Evans, Wehrlein, Vergne, Mortara, Félix da Costa, De Vries, Massa, Vandoorne en Abt. Vergne, als elfde gestart, passeert Wehrlein en is daarmee derde. Ook bij Mortara is er een probleem: hij wordt langzamer en verliest zesde plaats aan De Vries. Ook Massa en Vandoorne passeren de Zwitser, en kort daarna ook Abt, Di Grassi en Buemi.

Vergne heeft een beschadigde linker voorband door kapot bodywork. Hij rijdt bijna zijn eigen teamgenoot Félix da Costa van de baan, maar probeert met alle macht zijn derde plek te verdedigen. Uiteindelijk moet Vergne toch forfait geven: Félix da Costa, Wehrlein en De Vries gaan er voorbij. De wielkast van Vergnes auto valt er in bocht acht af, de Fransman rijdt de pits in en staakt de strijd.

200118 FE Vergne box
Vergne staakt de strijd in de pits

Vooraan rijdt Günther probleemloos zijn ronden. Félix da Costa zet Evans meer en meer onder druk in de strijd om de tweede plaats. Met zes minuten te gaan is de Portugees er voorbij en daarmee tweede. Snel rijdt Félix da Costa het gat naar Günther dicht, wat voor een spannende slotfase zorgt. Günther krijgt de aanwijzing om de temperatuur van zijn accu in de gaten te houden. In de 37e ronde plaatst Félix da Costa de aanval en passeert de Duitser aan de binnenkant van de chicane, zij het met wat contact. Günther geeft zich niet zomaar gewonnen en houdt de druk erop. In de laatste ronde valt Günther nog een keer aan en herovert de leiding. Daarna rijdt hij de overwinning naar huis. Félix da Costa wordt tweede, voor Evans. De Vries verliest de vierde plaats in de laatste ronde nog aan Wehrlein en wordt zo vijfde, met voor zijn teamgenoot Vandoorne. Di Grassi, Abt, Calado en Buemi completeren de top tien over de eindstreep, maar Abt en Buemi behoort tot de rijders die naderhand een tijdstraf krijgen en wordt zo 14e. Achter Di Grassi luidt de volgorde daarmee Calado, Massa en Bird op de plaatsen acht tot en met tien. Robin Frijns wordt als 15e geklasseerd.

200118 FE Porsche
Voor Porsche was het een race om snel te vergeten: Jani viel al in de eerste ronde uit, Lotterer (foto) verloor veel tijd in de pits en eindigde in de achterhoede

Na drie van de in totaal 14 geplande races gaat de Belgische Mercedes-coureur Stoffel Vandoorne aan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Met zijn totaal van 38 punten heeft hij drie punten voorsprong op BMW-coureur Alexander Sims (35). Diens Britse landgenoot Sam Bird staat met 28 punten op de derde plaats. Nyck de Vries staat op de elfde plaats met 18 punten, Robin Frijns is 13e met tien punten. De volgende wedstrijd wordt op 15 februari verreden in Mexico City. 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet