Racing Shows

Racing Shows: Forgotten Classics en Verborgen Snelheid op InterClassics Maastricht

2020 Forgotten Classics

Dit weekend vindt voor de 27e maal in het Maastrichtse MECC de jaarlijkse InterClassics plaats. Ook een beetje de 'officieuze' opening van het autosportseizoen, want we kwamen vele bekende gezichten tegen. De InterClassics start eigenlijk al op woensdagavond met de Preview Night waarin Jan Lammers aan NOS-presentator Sjoerd van Ramshorst een cheque van ruim 30.400 euro voor de Make A Wish Foundation mocht overhandigen.

Tekst en foto's: Willem J. Staat, Mattijs Diepraam & René de Boer

Het hoofdthema van de 27e editie lag voor 2020 op de Forgotten Classics, zoals de Talbot Lago Grand Sport Coupé Saoutchik uit het Louwman Museum, die eerder deze week op deze website al uitgebreid omschreven werd.

2020 Overzicht

2020 Talbot Lago Grand Sport 1

2020 Talbot Grand Sport 2

interclassics2020-25

Naast de Talbot Grand Sport troffen we onder andere de Veritas Nürburgring uit 1951 aan met daarnaast de Siata 208S uit het daaropvolgende jaar aan.

2020 McLaren Senna 2

2020 McLaren Senna Interieur

In datzelfde paviljoen treffen we bij Dreams powered by Top Shops geen Forgotten Classics maar supermoderne klassiekers van McLaren aan: de McLaren Senna, die voor het eerst in Nederland te zien is, met daarnaast de McLaren P1 GTR.

interclassics2020-47

RaceArt-teameigenaar Roger Grouwels houdt zich naast zijn activiteiten in de moderne autosport ook een beetje met de 'klassieke youngtimer-autosport' bezig, als we het zo mogen omschrijven. Op de stand van RaceArt troffen we enkele klapstukken uit de GT-sport tussen 1995 en 2005 aan. Roger Grouwels omschrijft de periode kort voor en na het begin van het millennium ook wel als de gouden jaren waarin hij zijn passie heeft gelegd. "Jammer dat deze auto's in een stoffig hoekje verdwijnen." Daarom is Roger van plan om komend seizoen naast de Ferrari Challenge gelegenheidswedstrijden bij Masters Historic Racing en Peter Auto te rijden.

interclassics2020-22

interclassics2020-49

De andere passie van Roger Grouwels zijn exceptionele F1-auto's. Zo had hij afgelopen jaar onder andere de Zakspeed F1-bolide van Huub Rothengatter in de showroom staan. Op de InterClassics presenteerde het team van RaceArt de March 711-2 F1 uit 1971, die vorig jaar te koop stond op Rétromobile en daar dus een koper in Grouwels wist te vinden. Een auto met een bijzondere geschiedenis, die wij eind jaren negentig jaren ook ooit eens in het bijprogramma van de toenmalige STW-series zagen rijden.

2020 Roger Grouwels

2020 Cockpit Lauda Peterson

2020 Cosworth Motor

2020 Airbox March

Het is de auto waarmee Ronnie Peterson in 1971 met een tweede plek in Monaco eigenlijk definitief doorbrak en als tweede in de eindstand van het kampioenschap zou eindigen. Peterson stapte later over naar het chassis 711-6. Nog interessanter is het feit dat op 15 augustus 1971 Niki Lauda in chassis 2 zijn F1-debuut op Zeltweg maakte. In totaal bouwde March zes 711-chassis. Saillant detail is dat de auto nog steeds op originele Goodyears staat. Plannen om met deze fraaie bolide te gaan racen heeft Grouwels niet. "Daar is hij veel te mooi voor."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet