Groeten uit ...

24H Series: Groeten uit Dubai

4f26f058-1f7d-4f4a-a1b0-0d7220220ecb
Tijdelijk subtropisch zwemparadijs in bocht 2...

Het organiserende bureau Creventic uit het Noord-Limburgse Gennep wilde van de 15e editie van de Hankook 24H Dubai iets bijzonders maken. Begrijpelijk, want het is toch mooi wat een klein Nederlands clubje daar in de Emiraten allemaal heeft neergezet: een race die inmiddels een echte klassieker geworden is. En iets bijzonders werd de jubileumrace zeker, in alle opzichten. Wie er afgelopen week in Dubai bij was, zal het evenement niet snel vergeten. Zeker, de competitie was prima, althans, voor zo lang het duurde. Want het ging vooral om de regen. Veel regen. Veel teveel regen zelfs. En nogeens kunstmatig veroorzaakt ook, met behulp van een technologie die 'cloud seeding' heet, waarbij chemicaliën de lucht worden ingeblazen om daar te condenseren en zo voor neerslag te zorgen. Op zich een goed plan voor droge gebieden, maar in de Emiraten had iemand duidelijk een rekenfoutje gemaakt, want de hoeveelheid neerslag was gedurende drie dagen meer dan er normaal in een jaar valt... Het halve circuit stond blank, net als vele straten en wegen in Dubai, zodat iedereen begrip had voor het voortijdig staken van de race. We beleefden er in ieder geval weer genoeg voor een uitgebreide 'Groeten uit', de eerste van dit jaar.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer, Chris Jordans (2)

IMG 1878

Het begon heerlijk toen we op woensdag na onze nachteijke aankomst de gordijnen in het hotel open schoven. Strakblauwe lucht, kraakhelder, graad of 22. Voor het eerst hadden we accommodatie direct aan het circuit in het anderhalf jaar geleden geopende Park Inn-hotel, wat natuurlijk wel heel prettig is. Alles op loopafstand.

IMG 1544

Op dinsdagavond was er al een zes-uursrace geweest onder auspiciën van het DNRT als vervanger voor de traditionele Nieuwjaarsrace op Zandvoort. Zo waren er al op woensdag links en rechts in de paddock de nodige auto's te vinden met schade, zoals deze Porsche. De reacties op de clubrace waren echter zeer enthousiast, waardoor we ons zomaar kunnen voorstellen dat dit iniatief in welke vorm dan ook een herhaling krijgt.

IMG 8478

Elders arriveerden nog de laatste containers.

IMG 3531 2

Aan mooie auto's in Dubai nooit een gebrek, zoals deze Ferrari op de persparkeerplaats.

IMG 8602 2

Deze mocht er ook zijn, trouwens.

IMG 1318

De politie in Dubai kent een speciale Supercar Brigade, die ook op woensdag al aanwezig was in verband met de geplande parade van raceauto's van het circuit naar de naastgelegen wijk Motor City.

IMG 8682

Niet verkeerd: politie met een McLaren, een Maserati en een Mercedes AMG GT.

IMG 3858

En als het dan toch een SUV moet zijn, dan wel een Bentley!

IMG 1077 3

Ook een Audi R8 is natuurlijk niet slecht.

IMG 6975 2

Elders in de paddock stond onder een trap een andere R8 geparkeerd, en bovendien met een sticker van een heel ander lange-afstandsrace in de regio: Attempto Racing had de winnende auto van Rinat Salhikov, Christopher Mies en Dries Vanthoor van de Gulf 12 Hours in Abu Dhabi, medio december, gelijk maar naar Dubai laten komen als reserveauto.

IMG 6272

Uw redacteur zat woensdag als gast in de uitzending van Midweek Motorsport, het wekelijkse autosport-radioprpgramma van Radio Show Limited, ondermeer bekend van IMSA Radio en Radio Le Mans. Voor het gesprek met presentator John Hindhaugh over ondermeer Dubai, Zandvoort en de DTM klommen we even naar de commentaarpositie onder het dak van de hoofdtribune, van waar je een geweldig uitzicht over het circuit en de stad hebt.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet