24H Series

24H Series: Maro Engel kwalificeert Toksport-Mercedes op pole in Dubai

200109 Dubai quali Toksport
Eerste Dubai-pole voor Mercedes sinds 2017 dankzij Maro Engel van het Toksport WRT-team

De Duitser Maro Engel, een voormalig winnaar van de FIA GT World Cup, had sinds 2017 niet meer op het Dubai Autodrome geracet, maar dat weerhield hem er geenszins van om de pole-position voor de 15e editie van de Hankook 24H DUBAI van dit weekeinde voor zich op te eisen. Zijn rondetijd van 1:57,490 minuten op het 5,390 kilometer lange Dubai Autodrome was voor Engel genoeg om met de Toksport WRT-Mercedes-AMG GT3 (#777, Maro Engel / Luca Stolz / Philip Ellis / Patrick Assenheimer / Martin Konrad) de pole-position veilig te stellen. Voor Mercedes-AMG was het ook de eerste pole-position bij de Hankook 24H DUBAI sinds 2017.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

"Deze heb ik echt aan het team te danken, de jongens hebben een ongelooflijke klus geklaard door onze auto na schade in de testdag van gisteren weer te repareren. Ik geloof dat ze tot vier uur vanmorgen bezig geweest zijn, dus het is mooi om iets terug te kunnen geven", zei Maro Engel na de kwalificatie. "Als altijd speelde het verkeer in de tijdtraining een belangrijke rol, maar ik kon een redelijk fatsoenlijke ronde rijden, die genoeg was voor de pole-position."

De Nederlander Jeroen Bleekemolen reed met de Black Falcon-Mercedes-AMG GT3 (#4, Khaled Al Qubaisi / Hubert Haupt / Ben Barker / Manuel Metzger / Jeroen Bleekemolen) de tweede tijd, slechts 0,047 seconden achter Engel. Daarmee was de volledige eerste startrij in handen van Mercedes-AMG-teams. Porsche-fabrieksrijder Sven Müller reed in de Herberth Motorsport-Porsche 911 GT3 R (#91, Sven Müller / Ralf Bohn / Robert Renauer / Alfred Renauer) de derde tijd.

De HTP Winward Motorsport-Mercedes-AMG GT3 (#84, Al Faisal Al Zubair / Maximilian Götz / Maximilian Buhk / Christiopher Brück / Indy Dontje) eindigde als vierde in de kwalificatie, gevolgd door de MS7 by WRT Audi R8 LMS (#7, Mohammed Saud Fahad Al Saud / Michael Vergers / Dries Vanthoor / Christopher Mies / Rik Breukers) op de vijfde plaats.

Jaap van Lagen behaalt eerste startplaats GT3-Am met MP Motorsport-Mercedes
Met de snelste tijd voor de MP Motorsport Mercedes-AMG GT3 (#19, Daniël de Jong / Henk de Jong / Bert de Heus / Jaap van Lagen) in de GT3-Am-klasse dankzij de zesde tijd algemeen van Jaap van Lagen start Mercedes-AMG in beide GT3-klassen vanaf de pole-position. De tweede Toksport WRT-Mercedes (#70, Axcil Jeffferies / Alexander Hrachowina / George Kurtz / Martin Konrad / Finlay Hutchinson) eindigde als tweede in de GT3-Am en als achtste algemeen. De derde tijd in de GT3-Am-klasse was voor de Saintéloc Racing-Audi R8 LMS (#26, Pierre-Yves Paque / Christian Kelders / Daniel Desbrueres / Michael Blanchemain / Steven Palette), die net buiten de top tien algemeen eindigde.

Snelste in de GTX-klasse was de Leipert Motorsport-Lamborghini Hurcacán Super Trofeo (#710, Gregg Gorski / Gerhard Watzinger / JM Littman / Yury Wagner / Tom Dillmann). Tom Dillmann veroverde al vroeg in de training de eerste plaats en verbeterde daarna nog een keer zijn tijd. De concurrentie kwam er vervolgens niet meer aan te pas. De tweede plaats in de klasse ging ook naar een auto uit de Lamborghini Super Trofeo, die van het team Dragon Racing uit de Verenigde Arabische Emiraten (#788, James Geddie / Glynn Geddie / Adam Balon / Phil Keen). De Cor Euser Racing-MARC II V8 (#717, Richard Verburg, Nigel Farmer / Keong Liam Lim / Cor Euser / Einar Thorsen) completeerde de top drie in de klasse.

Larry ten Voorde pakt pole in 991-klasse
Twee vaste rijders uit de Porsche Supercup, de Nederlander Larry ten Voorde en de Luxemburger Dylan Pereira, streden om de pole-position in de 991-klasse. Uiteindelijk eindigde Ten Voorde met de race:pro motorsport-Porsche (#996, Bertram Hornung / Matthias Jeserich / Christian Voigtländer / Max Weering / Larry ten Voorde) bovenaan, nadat het team eerder op de dag de motor van de auto vervangen had. Pereira moest in de DUWO Racing-Porsche (#909, Andrey Mukovoz / Sergey Peregudov / Stanislav Sidoruk / Dylan Pereira) genoegen nemen met de tweede startplaats. De HRT Performance Porsche (#969, Hans Holmund / Tommy Gråberg / Erik Behrens / Holger Harmsen / Leon Köhler) kwalificeerde zich als derde in de klasse.

De Canadees Nickolas Wittmer behaalde met de ST Racing-BMW M4 GT4 (#438, Samantha Tan / John Boyd / Nickolas Wittmer / Jon Miller) de pole-position in de GT4-klasse. Een vroege snelle ronde voor Wittmer bracht het team aan kop, waarna het deze positie wist te verdedigen. Met de Hofor Racing by Bonk Motorsport-BMW (#469, Michael Schrey / Michael Fischer / Marc Ehret / Gabriele Piana / Tobas Müller) als tweede en de Century Motorsport-BMW (#430, Angus Fender / Brett Strom / Ben Hurst / Daren Jorgensen / Nathan Freke) op de derde plaats bezetten BMW-teams de volledige top drie van de GT4-klasse.

200109 Dubai quali Ginetta
Voor het tweede jaar op rij was de CWS-Ginetta het snelst in de TCE-kwalificatie

Colin White behaalt tweede TCE-pole-position op rij voor Ginetta bij Hankook 24H DUBAI
In een herhaling van het kwalificatiesucces van het team van een jaar eerder op dezelfde locatie ontvouwde Colin White het volledige potentieel van zijn CWS Engineering-Ginetta G55 (#278, Colin White / Bradley Scorer / Jean-François Brunot / Fraser Robertson / Adam Hatfield) en behaalde daarmee de pole-position in de TCE-divisie voor de 15e editie van de Hankook 24H DUBAI. Whites tijd van 2:08,531 minuten op het 5,390 kilometer lange circuit betekende een verbetering van de pole-winnende tijd in Dubai van vorig jaar met meer dan een halve seconde. Met de snelste tijd van de TCE-divisie eindigde de CWS-Ginetta ook bovenaan in de TCX-klasse.

"Ik kon profiteren van een goede slipstream van een TCR-auto. Mijn snelste ronde ooit op Dubai Autodrome, daar ben ik echt heel blij mee", zei Colin White tegen Johnny Palmer van Radiolemans.com. Voor de race wordt er regen voorspeld, maar daarover maakt zich White geen zorgen, zo verklaarde hij: "Wij houden van nat weer, we komen tenslotte uit Engeland!"

Snelste TCR-rijder was de 21-jarige Zweed Oliver Söderström, die met een rondetijd van 2:09,614 minuten met de snelste van de beide Lestrup Racing Team-Volkswagen Golf GTI TCR's (#111, Hannes Morin / Martin Öhlin / Oliver Söderström / Marcus Fluch) bovenaan in zijn klasse eindigde. "Ik had een heel goede ronde. Van een Audi kreeg ik een slipstream, dat hielp om de pole-position te behalen", aldus Söderström.

De Lestrup Racing Team-Volkswagen start naast de CWS-Ginetta vanaf de eerste startrij in de TCE-divisie. Op de plaatsen twee en drie in de TCR-klasse en de derde en vierde plaats algemeen volgen de BBR Cupra (#107, Kantadhee Kusiri / Kantasak Kusiri / Anusorn Asiralertsiri / Munkong Sathienthirakul / Chariya Nuya), en de snelste van de beide Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing Volkswagen Golfs (#112, Alberto Vescovi / Roberto Ferri / Miklas Born / Constantin Kletzer / Yannick Mettler). Voor het Zwitserse team, dat vorig jaar in Dubai de TCE-divisie won, was de plek op de tweede TCE-startrij een mooie beloning voor de inspanningen bij de reparatie van schade, die het team op woensdag tijdens de test opliep.

De TOPCAR Sport with Bas Koeten Racing Cupra (#131, Fabian Danz / Antti Buri / Kari-Pekka Laaksonen / Ronny Jost) kwalificeerde zich als vierde in de TCR-klasse en als vijfde algemeen in de TCE-divisie. Met de AC Motorsport-Audi (#188, Stéphane Perrin / Vincent Radermecker / Tom Boonen / Gilles Magnus / Matthew Taskinen), de afgelopen twee jaar telkens TCR pole-sitters in Dubai, als vijfde in de klasse en de KCMG-Honda Civic (122, Paul Ip / Jim Ka To / Andy Yan / Kenneth Ma / Henry Lee Jr.) op de zesde plaats, staan er auto's van vier verschillende merken in de top zes van de TCR-klasse.

Achter de pole-winnede CWS-Ginetta, die ook snelste in de TCX-klasse was, eindigde de Nordschleife Racing-Ligier JS2 R (#226, Guillaume Roman / Thierry Blaise / François Riaux / Michel Sallenbach) als twaalfde algemeen en als tweede in de klasse. De Team ACP – Tangerine Associates-BMW M240i Racing Cup (#321, Catesby Jones / Ken Goldberg / Damon Daniueli / Dr Jim Norman) completeert de top drie in de TCX-klasse.

De snelste tijd in de TC-klasse was voor de Nordschleife Racing-Peugeot 308 Racing Cup car (#172, Thierry Boyer / Philippe Baffoun / Thierry Chkondali / Bruno Derossi / Rhys Lloyd). Lloyd, de enige Britse rijder in een verder volledig Frans team, reed al vroeg in de training een snelle tijd die vervolgens door niemand meer verbeterd werd. Het team was acht tienden van een seconde sneller dan de Sorg Rennsport-BMW M240i Racing Cup (#351, Skip Woody / Johan Schwartz / Benito Tagle / Mark Brummond) terwijl de fun-M Motorsport-BMW M240i Racing Cup (#302, Vincent Piemonte / Oscar Jackson / Recep Sari / Eric Zimmermann / Gustavo Xavier) de top drie in de klasse completeerde.

De warm-up staat op vrijdag 10 januari van 10.30-11.00 uur op het programma. De startopstelling begint om 14.00 uur, de race start om 15.00 uur. De activiteiten zijn te volgen via de website van de serie, www.24hseries.com, met live-timing en streaming met commentaar van het team van Radio Show Limited, bekend van IMSA Radio en Radio Le Mans. De stream is ook beschikbaar op het YouTube-kanaal en de Facebook-pagina van de serie, evenals op motortrend on Demand. Regelmatige updates zijn er via Facebook, Twitter en Instagram. Nadere informatie is te vinden via: www.24hseries.com.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet