Groeten uit ...

WTCR: Groeten uit Sepang

IMG 2823

Eigenlijk hadden we geen racebezoek meer op het programma staan, maar toen kwam er begin van de maand nog een last-minute-uitnodiging van Volkswagen, waar blijkbaar na het aangekondigde stopzetten van de fabrieksondersteuning in het WTCR nog wat geld beschikbaar was. Of we interesse hadden om mee te gaan naar de WTCR-finale in Maleisië? Nou, dat hadden we natuurlijk: een spannende beslissing in de strijd om het kampioenschap, drie Nederlanders in actie, bovendien de start van het seizoen in het F3 Asia Championship, en ook nog eens een nieuw circuit voor uw verslaggever, nummer 106. Wel weer twee keer 23 uur van deur tot deur onderweg, maar goed, alles ten behoeve van onze lezers, uiteraard! En genoeg materiaal voor de laatste 'Groeten uit' van dit jaar.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer

IMG 1691

Waar het rondom vele circuits waar we in Azië geweest zijn een beetje droog en dor is, is de omgeving van het circuit van Sepang, op nog geen kwartier rijden van het internationale vliegveld van Kuala Lumpur, juist heel groen. Geen wonder, met de overvloedige hoeveelheden regen die er vallen.

IMG 3038

Rondom het circuit hebben vele teams een eigen werkplaats en overal kom je containers tegen. "Aziatische autosport speelt zich in containers af", is een veel gehoord gezegde, en daar zit natuurlijk wel wat in, want zeetransport is relatief goedkoop en na aankomst kan zo'n 40-voet-container gewoon op een trailer achter een truck, waarna de containers op het circuit kunnen worden uitgeladen.

IMG 6257

De eerste kennismaking met lokale autocultuur hadden we al in het shuttlebusje van het vliegveld naar het circuit: een kleurrijk accessoire voor op de versnellingspook. We kwamen het in de loop van het weekeinde in heel wat busjes tegen, schijnt daar dus populair te zijn. Kan desgewenst oplichten in verschillende kleuren. En wat zo'n pookverlenging allemaal verder nog kan, willen we eigenlijk niet weten.

IMG 0889 2

Ons eerste doel was een bezoek aan de paddock van het WTCR, de zogeheten 'South Paddock'. Daarvoor moest je vanuit de centrale paddock, waar het perscentrum, de motorfietsen uit het WK-lange-afstandsracen voor motoren en de Formule 3 en 4 waren ondergebracht, telkens met auto of busje, want een tunnel onder de baan is er alleen voor het eerste baansegment, terwijl je om in de WTCR-paddock te komen, nog een keer onder de baan door zou moeten.

IMG 1980

Een paar fans hadden niettemin de weg hiernaartoe gevonden en hadden zelfs een paar woorden Duits geleerd, die ze direct konden uitproberen bij Volkswagen-coureur Benjamin Leuchter. PR-man Bernhard Kadow van Volkswagen ziet de humor er wel van in.

IMG 0164

De auto van Niels Langeveld stond al klaar voor de vrije training.

IMG 3536

Ook Tom Coronel maakte zich klaar om de baan op te gaan.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet