DTM

DTM: BMW verplaatst Bruno Spengler van DTM naar IMSA - nu plek voor Kubica in DTM?

191217 DTM Spengler IMSA
Bruno Spengler zet zijn BMW-loopbaan voort in de IMSA-serie in Noord-Amerika

Hij won het afgelopen seizoen nog een race voor BMW in de DTM, maar toch koos zijn werkgever ervoor om Bruno Spengler het komende seizoen in een andere serie te laten rijden. De Canadees verlaat na 15 jaar de Duitse toerwagenklasse en zal voor BMW uitkomen in het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship. De overstap is niet vrijwillig en komt ook voor Spengler als een verrassing, zo blijkt uit het persbericht van BMW. Mogelijk wordt de vacature in het BMW-kader in de DTM ingevuld door Robert Kubica, die afgelopen week in Jerez voor het Beierse merk testte.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Bruno Spengler kwam in 2005 na twee seizoenen in de Formule 3 Euro Serie in de DTM terecht. Aanvankelijk reed de Canadees voor Mercedes-Benz en sloot zijn tweede seizoen in de serie al als tweede in de eindstand af. Dat resultaat herhaalde hij in 2007, in 2010 en 2011 werd hij derde in het kampioenschap. Toen BMW in 2012 na 25 jaar afwezigheid weer in de DTM stapte, was het Spengler die op de Lausitzring voor de eerste zege zorgde en later dat jaar ook gelijk de rijderstitel in de wacht sleepte. "Dat succes blijft voor mij altijd nauw verbonden met Charly Lamm", zegt Spengler, verwijzend naar de succesvolle teammanager van het Schnitzer-team, die eind januari van dit jaar overleed. In 2013 werd Spengler derde in de DTM, maar daarna was het succes er een beetje af. Tot aan zijn overwinning op de Norisring in juli van dit jaar had hij ruim twee jaar geen race gewonnen.

191217 DTM Spengler kampioen
In 2012 werd Spengler met BMW kampioen in de DTM

"Natuurlijk ben ik in eerste instantie teleurgesteld dat ik in 2020 niet meer in de DTM rijd", zegt Spengler. "Ik heb bijna mijn halve leven in de DTM gereden. Maar ook nu er, voor mij enigszins verrassend, geen 16e seizoen in de DTM meer voor me in zit, kijk ik naar voren. Ik ken de BMW M8 GTE, ik ken een aantal van de circuits in Amerika en verheug me erop, in Mosport in Canada voor het eerst in jaren weer eens een race in eigen land te rijden." In totaal behaalde Spengler in de DTM 16 overwinningen, 18 pole-positions en 51 podiumplaatsen.

191217 DTM Kubica
Robert Kubica testte afgelopen week met BMW in Jerez

BMW heeft zijn rijders voor het komende DTM-seizoen nog niet aangekondigd, maar met het vertrek van Bruno Spengler lijkt er een mogelijkheid te zijn ontstaan voor Robert Kubica. De Poolse oud-Formule 1-coureur maakte bij herhaling zijn interesse voor de DTM kenbaar en testte afgelopen week met BMW in het Spaanse Jerez. Ook vanuit de Formule 1 heeft Kubica al een connectie met BMW.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet