Groeten uit ...

Div: Groeten uit Weissach - Porsche heeft heel wat te vieren na succesvol racejaar

IMG 9504
GT en Formule E blijven ook in 2020 de speerpunten van de Porsche-sportactiviteiten

Traditioneel rond hetzelfde weekeinde als BMW vierde ook Porsche het einde van het autosportseizoen en de daarin behaalde successen. En anders dan BMW, dat behalve klassewinst in Daytona en de nodige successen van kantenteams, zoals de Europese GT4-titel door het Nederlandse MDM Motorsport, niet zoveel successen te vermelden had, was bij Porsche de lijst met wapenfeiten lang. Zo won het merk alle GT-titels in het FIA WEC en de GTLM-klasse van het Amerikaanse IMSA-kampioenschap en werden twee weken geleden in Kyalami ook de rijders- en merkentitel in de Intercontinental GT Challenge behaald. Voeg daarbij het succes van de nieuwe 911 RSR in het WEC, de goede start met een podium in de Formule E en het wereldwijde succes van de Porsche-merkencups en klantenauto's, en het zal duidelijk zijn dat de stemming in Weissach uitstekend was!

Tekst: René de Boer (vanuit Stuttgart, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer

In de grote zaal van het Porsche-test- en ontwikkelingscentrum in Weissach, waar ook de autosportafdeling gevestigd is, kwamen enkele honderden genodigden van over de hele wereld bijeen om tijdens de jaarlijkse 'Night of Champions' de behaalde successen in het afgelopen seizoen te vieren. Een 911 RSR in de goud-wit-zwarte kleuren en met de sporen van de 24 Uur van Le Mans er nog op, en een Porsche 9XX Electric Formule E-auto stonden binnen opgesteld.

IMG 2573 2

Als altijd werd bij de gelegenheid ook het sportprogramma voor het komende seizoen aangekondigd. Daarbij blijft Porsche actief in FIA WEC (waarin het seizoen 2019-2020 volgend weekeinde wordt voortgezet met de vierde race in Bahrain) en de Amerikaanse IMSA-serie. In die laatste categorie beleeft de nieuwe 911 RSR, die in het lopende WEC-seizoen al goed was voor vijf podiumplaatsen en twee 1-2's uit drie races, volgend jaar zijn Amerikaanse debuut. De rijdersbezetting in IMSA wordt iets gewijzigd: het kampioensduo Earl Bamber en Laurens Vanthoor blijft intact en wordt voor de lange-afatandsraces van Daytona, Sebring en Road Atlanta versterkt door de Fransman Mathieu Jaminet. Nick Tandy krijgt Fred Makowiecki als nieuwe partner in plaats van Patrick Pilet, die voortaan in de International GT Challenge uitkomt. Hier is de Australiër Matt Campbell de derde rijder voor de lange-afstandsraces.

IMG 2618
Afscheid met staande ovatie voor Timo Bernhard (2e van links) en Jörg Bergmeister (2e van rechts)

Afscheid met staande ovatie
Er werd officieel afscheid genomen van drie rijders. Brendon Hartley verlaat Porsche op eigen verzoek, een logische stap nu hij al voor Toyota actief is in de LMP1-klasse van het FIA WEC en voor Dragon in de Formule E. Timo Bernhard en Jörg Bergmeister, die met Porsche in de loop der jaren vele successen behaalden, beëindigden hun actieve loopbaan en krijgen een rol als ambassadeur voor Porsche. Bernhard gaat zich daarbij meer richten op zijn eigen raceteam, terwijl Bergmeister een rol krijgt in de technische ontwikkeling van ondermeer de 911-reeks. De twee kregen een staande ovatie van de talrijke aanwezigen bij de 'Night of Champions'.

IMG 2681
Alle Porsche-fabriekscoureurs en de gehuldigden van de 'Night of Champions'

In het rijderskader promoveerden Matt Campbell en Mathieu Jaminet na eerder junior en Young Professional te zijn geweest, nu naar de status van volledig fabrieksijder. Julien Andlauer, dit jaar winnaar van de Duitse Carrera Cup-titel, groeit door van junior naar Young Professional, een positie die ook de Oostenrijker Thomas Preining heeft. De twee Porsche-junioren in de Supercup zijn volgend jaar de Nieuw-Zeelander Jaxon Evans die aan zijn tweede seizoen in die positie begint, en de Turk Ayhancan Güven, ondermeer oud-kampioen in de Porsche Cup Benelux, die vorige week na een intensieve selectie als winnaar uit de bus kwam.

IMG 7044
De 'Wall of fame' werd in de loop van de avond van steeds meer handtekeningen voorzien

De al genoemde Preining en de Zwitserse Simona de Silvestro zijn ook de test- en ontwikkelingsrijders van het TAG Heuer Porsche Formule E-team, ter ondersteuning van vaste coureurs André Lotterer en Neel Jani. Daarnaast komt De Silvestro, die de overatap maakt vanuit de Australische Supercars-serie en eerder ondermeer Indycars racete, met een 911 GT3 R van het KÜS Team 75 Bernhard uit in de Duitse ADAC GT Masters. Preining wordt ingezet tijdens de Intercontinental GT Challenge, waar ook Campbell, Jaminet, Pilet, Dirk Werner en Matteo Cairoli als fabrieksrijders in actie komen. Daarnaast rijdt Preining voor het klantenteam Dempsey Proton Racing in de GTE-Am-klasse van het FIA WEC. Ook teams in de GT World Challenge van SRO en andere GT-competities kunnen bij geselecteerde races op ondersteuning door Porsche-fabrieksrijders rekenen.

IMG 9568 3
De Nederlandse delegatie met vlnr Loek Hartog, Roger Grouwels, Max van Splunteren, Maikel van de Riet en Paul van Splunteren

Natuurlijk was er tijdens de 'Night of Champions' ook volop aandacht voor de diverse Porsche-merkencups. Daarbij was ook de Porsche Carrera Cup Benelux goed vertegenwoordigd met ondermeer kampioen Max van Splunteren, runner-up Loek Hartog en winnaar van het B-klassement Roger Grouwels. We maakten er kennis met Olivier Aerts als de nieuwe seriemanager, die de taak van Steven Stichelbout overneemt. Aerts beschikt over een rijke ervaring in de gemotoriseerde sporten en is gedreven om de Carrera Cup Benelux naar een hoger plan te tillen. Daarbij past ook de komst van de Porsche Sprint Challenge als derde categorie naast de Carrera Cup Benelux en de Endurance-competitie. De Sprint Challenge, die openstaat voor rijders met de modellen 911 en Cayman (elk in twee generaties) moet een instap naar de autosport bieden voor gentlemen-drivers die iets meer willen dan alleen trackdays. Carrera Cup Benelux-kampioen Max van Splunteren mocht, evenals de andere kampioenen op de avond, een exclusieve set Porsche-manchetknopen in ontvangst nemen.

IMG 2631
Speciale manchetknopen voor Carrera Cup Benelux-kampioen Max van Splunteren

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet