Groeten uit ...

Div: Groeten uit München - BMW Sim Live 2019 met Nederlandse inbreng

191206 BMW opening
De aanwezige BMW-fabrieksrijders (geheel links Beitske Visser) met de nieuwe M2 CS Racing

In de BMW Welt in München, op een steenworp afstand van de fabriek, vierde BMW Motorsport gisteravond zijn traditionele feestje aan het eind van het seizoen. In het kader van het evenement stelde het wit-blauwe merk de nieuwe M2 CS Racing voor als nieuwe auto voor de breedtesport (wat met een prijs van 100.000 Euro natuurlijk relatief is, maar dat terzijde). Ook werden Robert Kubica en Nick Yelloly aangekondigd als rijders voor de DTM Young Driver Test van volgende week in het Spaanse Jerez. Daarnaast was er volop aandacht voor sim-racing, met Nederlandse inbreng.

Tekst: René de Boer (vanuit München, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer, BMW (2)

Ditmaal was er gekozen voor een andere opzet: het evenement was niet gecombineerd met de jaarlijkse huldiging van de succesvolste deelnemers uit de BMW Sports Trophy (of Sportpokal), de competitie voor privérijders met BMW's in de autosport. Die hebben vanavond hun eigen feestje in besloten kring, zonder aanwezigheid van de pers.

De media kregen gisteren de mogelijkheid om een blik te werpen achter de schermen van BMW Motorsport aan de Anton-Ditt-Bogen in München, inclusief een bezoek aan de simulator, een afdeling die normaal gesproken hermetisch gesloten blijft. Op het moment van ons bezoek was de Brit Nick Yelloly in de simulator bezig om het circuit van Jerez in een DTM-auto te leren kennen, ter voorbereiding op zijn test van volgende week. Naar we begrepen had een dag eerder Robert Kubica eenzelfde sessie afgewerkt.

191206 BMW Kerstsfeer
DTM- en IMSA-BMW in kerstsfeer

DTM-test voor Robert Kubica en Nick Yelloly in Jerez
In zijn gebruikelijke gespreksronde als terug- en vooruitblik tussen de twee seizoenen kon BMW-sportdirecteur Jens Marquardt, anders dan in voorgaande jaren, nog geen mededeling doen over de rijdersbezettingen van BMW in DTM, IMSA en de GT-racerij voor het komende jaar. Voor wat betreft de DTM zal ook de test van Kubica daarbij ongetwijfeld een rol spelen. "Tenminste zes BMW's", kondigde Marquardt bij navraag voor volgend jaar in de DTM aan, waarmee de optie van een privéteam, het Zwitserse FACH Auto Tech, dus nog steeds open blijft. Op een vraag naar het mogelijk leveren van BMW-motoren aan het R-Motorsport Aston Martin-team, dat als gerucht de ronde doet, wilde de Duitser niet ingaan. Wel werd aangekondigd dat de Italiaan Maurizio Laschiutta, eerder actief in de Formule 1 en in de GT's bij Maserati, vanaf komend jaar de DTM-activiteiten van BMW gaat coördineren. Het afgelopen jaar leidde Laschiutta het DTM-team van het Belgische WRT.

191206 BMW Kubica
Robert Kubica afgelopen woensdag in de simulator bij BMW Motorsport

Ook over de beide Nederlandse BMW-fabrieksrijders, Beitske Visser als junior en Nicky Catsburg in de lange-afstandsraces, deed Marquardt in het openbaar geen mededeling, maar hij gaf wel te kennen dat we konden schrijven dat een voortzetting van de bestaande samenwerking met de twee voor de hand ligt. Een resultaat van de inspanningen van Beitske Visser was voor het eerst in het openbaar te zien: de M2 CS Racing, die de plaats van de M235i en later M240i als instapmodel in de clubsport gaat innemen. In de afgelopen maanden nam Beitske Visser een groot deel van het testwerk met dit model voor haar rekening, niet in de laatste plaats ook in de VLN-races op de Nürburgring. Het testprogramma wordt in de loop van het komend jaar afgerond, vanaf het seizoen 2021 komt de auto in handen van klantenteams aan de start in ondermeer de VLN (vanaf volgend jaar Nürburgring Langstrecken-Serie, maar dat zal nog wel een tijdlang VLN blijven) en de 24H Series van Creventic.

191206 BMW Buren Visser
Beitske Visser in gesprek met Rudy van Buren, de Nederlandse sim-racer

Beitske Visser door in W-Series
Beitske Visser bevestigde tevens dat ze volgend jaar opnieuw uitkomt in de W-Serie, waarin ze het afgelopen seizoen tweede in de eindstand werd. "Welke races ik daarnaast nog ga rijden, staat nog niet vast, maar ze hebben bij BMW vast wel weer iets leuks voor me", lachte ze. Visser was ook een van de BMW-fabrieksrijders die als coach in actie kwam tijdens het BMW-sim-race-evenement, dat voor de eerste maal gehouden werd. Allereerst was er een competitie voor journalisten en 'influencers', daarna was er een wedstrijd voor fans, die zich via de diverse social-media-platforms van BMW hadden kunnen aanmelden. Bij deze beide competities werd de nieuwe M2 CS Racing in virtuele uitvoering gebruikt. Het slotstuk vormde een wedstrijd voor professionele sim-racers, die het met de virtuele M8 GTE op het circuit van Daytona tegen elkaar mochten opnemen.

191206 BMW Buren
Rudy van Buren wil komend seizoen uitkomen in de Porsche Carrera Cup

Onder de professionele deelnemers bevond zich ook de Nederlandse sim-racer Rudy van Buren. "Via het team van Redline, waarvan ik deel uitmaak, ben ik hier terecht gekomen", verklaarde Van Buren in gesprek met AUTOSPORT.NL. "Ik vind het een leuk initiatief van BMW, in een mooie omgeving. Simracen wordt steeds belangrijker en je ziet dat meer en meer fabrikanten ook op dit terrein actief worden. Het gaat geen vervanging worden van de echte autosport, maar het komt ernaast, als aanvulling om meer mensen te bereiken."

191206 BMW Simracing
Van Buren in actie tijdens de sim-race op Daytona


Van Buren heeft inmiddels ook de nodige ervaring in de 'echte' autosport opgedaan: hij nam deel aan de Porsche Carrera Cup op Zandvoort en startte ook al een keer in de Porsche Supercup. Het komende seizoen wil hij doorgaan op de ingeslagen weg: "Mijn doel is de deelname aan de Duitse Porsche Carrera Cup, ik ben druk bezig om daarvoor het benodigde budget bij elkaar te krijgen", zei hij. Sinds dit jaar is de rijder uit Lelystad niet meer verbonden aan McLaren. Onlangs al werd hij aangekondigd als de officiële sim-rijder van het Formule E-team van Mahindra. "En er zit nog iets leuks aan te komen, wat binnenkort bekend wordt", stelde hij in het vooruitzicht. Zijn oorspronkelijke beroep als keukenverkoper oefent hij niet meer uit: "Ik leef inmiddels van alles wat met simracen te maken heeft." De winst in de pro-sim-race, goed voor een bedrag van 10.000 Euro, ging naar de Amerikaan Mitchell DeJong. De Duitser Michi Hoyer won de fan-race, de Britse influencer Jimmy Broadbent schreef de media-competitie op zijn naam.

191206 BMW onthulling
Onthulling van de nieuwe M2 CS Racing

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet