Formula E

Formule E: Alexander Sims wint Race 2 in Diriyah. Teleurstellend resultaat voor Frijns en De Vries

Andretti Motorsport-coureur Alexander Sims behaalde in het Saoedi Arabische Diriyah zijn eerste FE-overwinning. Aanvankelijk behaalde het BMW i Andretti Motorsport team een dubbeloverwinning maar Sims' teamgenoot Maximilian Günther werd vanwege inhalen onder safetycar naar de elfde plek teruggezet en Nyck de Vries kreeg voor een soortgelijk eenzelfde vergrijp eveneens een tijdstraf opgelegd terwijl Robin Frijns uit de wedstrijd crashte.

Alexander Sims winnaar
Eindelijk een verdiende overwinning voor Alexander Sims wiens carriere veel ups and downs kende.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Audi, BMW, Formule E,Mahindra Racing

Alexander Sims wint Race 2 in Diriyah. Teleurstellend resultaat voor Frijns en De Vries
Voor BMW i Andretti Motorsport-coureur Alexander Sims werd het in Diriyah een uitstekend weekend. Vanaf pole behaalde de Brit de allereerste overwinning in zijn Formule E- carriere. Met 35 punten op zijn konto nam verliet Sims Saoedi Arabië tevens als leider in het kampioenschap. Zijn teamgenoot Maximilian Günther reed vanaf een negende plek een formidabele wedstrijd die achteraf niet beloond werd. Günther kreeg voor zijn vergrijp ook nog eens twee strafpunten op zijn licentie. Lucas di Grassi en Stoffel Vandoorne profiteerden. De Belgische Mercedes rijder behaalde zijn tweede podium dit weekend. Voor tweevoudig en regerend kampioen Jean Eric Vergne werd het eigenlijk een teleurstellende wedstrijd maar doordat zowel Günther en De Vries in de uitslag werden teruggezet profiteerde de Fransman alsnog met een negende plek. In de kwalificatie had Vergne de muur geraakt en moest zijn batterij verwisseld. Dit betekende een "drive-through" in de eerste ronde.

Eveneens pech voor de Brit Sam Bird die vrijdag R1 wist te winnen. De Brit raakte bij een crash tussen twee andere deelnemers betrokken en moest opgeven. Bird werd eerst door de Nieuw Zeelander Mitch Evans geraakt en vervolgens werd hij ook nog eens door Pascal Wehrlein van Mahindra Racing geraakt. En als klap op de vuurpijl crashte ook Bird's Envision Racing teamgenoot Robert Frijns. Het te vroeg vrij geven van de baan door de wedstrijdleiding zorgde voor enkele angstige momenten voor de marshalls.

2019 Sims achterkant De concurrentie keek alleen maar tegen Sims' achterkant aan......

Alexander Sims: "Het was een onbeschrijfelijk gevoel toen ik over de finish ging. Een fantastische dag vandaag. De iFE BMW 20 voelde erg goed aan. Dank aan het team die met mij vorig seizoen vele moeilijke tijden moest doorstaan. Na de tests wisten we dat we over een competitieve auto beschikten, maar we hadden niet verwacht dat het hier in Diriyah zo goed zijn. In een competitieve raceserie zoals dit kun je dit niet plannen.

Maximilian Günther die oorspronkelijk als tweede eindigde: " Natuurlijk is het zwaar om deze straf toegekend te krijgen. De situatie na de herstart en de safetycarperiode was onduidelijk en chaotisch. Stoffel Vandoorne maakte een snelle beslissing door in de Attack Zone te gaan rijden waardoor ik contact met hem maakte en daarbij licht mijn auto beschadigde. Op dat moment bevond ik mij al naast hem en ik kon niet meer terug. Kon alleen maar hopen dat de actie OK was. De stewards zagen het anders en ik moet dit accepteren. Wat overblijft is dat ik een sterke wedstrijd reed en over de snelheid beschikte om een podium te behalen. Felicitaties aan Alexander met zijn overwinning. Een groot succes voor het team. Dank aan iedereen die deze sterke performance mogelijk maakten. Zowel hier als in München."

2019 Di Grassi 1
Lucas di Grassi in het startgewoel.

Voor Audi-coureur Lucas di Grassi betekende zijn tweede plek overigens zijn 31e FE podium(waaronder 10 overwinningen).Lucas di Grassi: " Dank aan de jongens in de pits. Deze beker is de beloning voor het harde werken na het moeilijke begin gisteren"Bij de openingswedstrijd behaalden zowel Di Grassi als Daniel Abt geen punten. Daniel Abt: "De sterkte van ons team is dat wij nooit opgeven.Wij zullen nu alles analyseren, uitwerken en verbeteren om bij de volgende wedstrijd nog sterker te zijn. De strijd om het kampioenschap is nu pas begonnen."

Ook bij onze zuiderbuur Stoffel Vandoorne een tevreden gezicht. Stoffel Vandoorne: " Vanaf een elfde plek wist ik als derde te eindigen. Een race met plenty of actie die met een goed resultaat voor mij eindigde. Bij de start was ik geduldig en beschikte over een goede snelheid. Ik slaagde er ook in om wat energie te besparen waardoor ik de Attack Mode kon inschakelen. En toen ik eenmaal een gat geslagen had verloor ik niet al teveel posities. Er waren nogal wat gele vlaggen en safetycarperiodes, tricky situaties en herstarts die ik voorzichtig moest tackelen. Omdat dit voor het team het eerste weekend was kunnen we tevreden zijn met ons puntenresultaat."

2019 Nyck De Vries
Ondanks een teleurstellend resultaat toch tevredenheid bij De Vries.

Nyck de Vries: " We hebben voor dit weekend met het nieuwe hoofdstuk veel aan voorbereiding gedaan. Helaas was ik iets te optimistisch en probeerde ik het gewoon te hard. In de tweede sector maakte ik een fout die de rest van mijn ronde beïnvloedde. Op de straf na ben ik toch wel verheugd over de wedstrijd van vandaag en ons debuut weekend.

Ook tevreden gezichten bij Porsche alhoewel André Lotterer als zesde over de streep ging werd hij eveneens vanwege inhalen onder geel naar de tiende plek teruggezet. Daarbij moet aangetekend worden dat de andere deelnemer wel wat sukkelde. Neel Jani wist vanuit een 18e positie als 13e te eindigen.

2019 Stoffel 2
Tweede podium voor Stoffel Vandoorne en Mercedes dit weekend.

Uitslag
1.Alexander Sims BMW i Andretti Motorsport 46.48.327
2. Lucas di Grassi Audi Sport ABT Schaeffler+2.817s
3.Stoffel Vandoorne Mercedes-Benz EQ +3.581s
4.Edoardo Mortara ROKiT Venturi Racing +4.294 s.
5.Oliver Rowland Nissan e.dams +5.475secs
6. Daniel Abt Audi Sport ABT Schaeffler +16.942s
7.James Calado Panasonic Jaguar Racing +17.221s
8.Jean-Eric Vergne DS TECHEETAH +19.394s
9. Brendon Hartley GEOX DRAGON + 20.720 secs.
10. Antonio Felix da Costa DS TECHEETAH +22.634s
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet