Formula E

Formule E: Sam Bird wint seizoensopener in Ad Diriyah. Succesvol debuut voor Mercedes en Porsche. Benelux-coureurs in de Top 10

Envision Virgin Racing-coureur Sam Bird heeft de openingswedstrijd van het FE-seizoen 2019-2020 in het Saudi Arabische Ad Diriyah op zijn naam geschreven. Sinds het opstarten van de Formule E in 2014 wist Bird elk seizoen een wedstrijd op zijn naam te schrijven. Robin Frijns, Nyck de Vries en Stoffel Vandoorne deden het uitstekend door alle drie in de top tien te eindigen.


2019 Sam Bird
Sam Bird op weg naar de eerste seizoensoverwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Formula E/Mercedes/Porsche/PR

Sam Bird wint seizoensopener in Ad Diriyah. Succesvol debuut voor Mercedes en Porsche. Benelux-coureurs in de Top 10
Vanaf een vijfde startplek wist Bird in de slotfase van de wedstrijd handig gebruik te maken van de z.g. "Attack Mode" en pakte tien minuten voor het einde definitief de leiding. Een crash van Daniel Abt(Audi) in de slotfase leek de leiding van Bird even in gevaar te brengen. De Brit wist de kop te behouden en behaalde de negende ePrix-overwinning in zijn carriere. Overigens is het exact vijf jaar geleden dat de Brit zijn allereerste overwinning tijdens de openingswedstrijd behaalde. Voor zowel Porsche als Mercedes werd het een succesvolle premiere. André Lotterer eindig voor Porsche als tweede terwijl Stoffel Vandoorne Mercedes Benz een derde plek bezorgde.

Sam Bird: "Een fantastische auto. Gedurende het "off-season" heeft het team veel werk verricht. Vorig jaar was het moeilijk en ik moest een beetje door een transformatie heen. Wat nadenken en wat mentale dingetjes. Ik ben fitter dan ooit tevoren en ben nogal wat gewicht kwijt geraakt. Het team heeft eveneens veel geleerd."

Porsche-coureur André Lotterer eindigde op 1.319 secs. achterstand als tweede. Het verschil tussen Vandoorne en Lotterer bedroeg slechts een paar 100/e. Voor regerend kampioen Jean Eric Vergne werd het een teleurstellende dag. De tweevoudige kampioen moest in de openingsfase al vroeg met een beschadigde voorwielophanging opgeven. Polesitter Alexander Sims(BMW) eindigde als achtste.

Voor de eerste maal zijn de vier grote Duitse autofabrikanten(Audi, BMW, Porsche en Mercedes) bij de Formule E betrokken. Bij Porsche beleefde men met de Porsche 99X een uitstekend elektrisch debuut. Drievoudig Le Mans winnaar André Lotterer begon vanuit zevende positie aan de wedstrijd en wist zich op de 2,494 km. lange baan stelstelmatig naar voren te werken. Zijn teamgenoot Neel Jani eindigde slechts als 17e nadat hij in de kwalificatie het slachtoffer werd van een gele vlag incident en als 20e moest starten.

2019 Porsche
Prachtig debuut voor Porsche in de Formule E.

André Lotterer: "Voor ons een schitterend debuut. Toen ik het team enkele weken geleden vertelde dat ik een podium wilde hebben verklaarden zij mij voor gek. Met hard werk en een beetje geluk hebben we het toch gedaan. De kwalificatie was OK en ik startte als zevende. Ik begon voorzichtig aan de wedstrijd en lette goed op mijn "energy management" en kon door van de "Attack Mode" gebruik te maken al vroeg een aantal auto's te passeren. Op het einde dacht ik zelfs dat we kans hadden om de wedstrijd te winnen maar ik wilde geen risico's meer nemen. Niet slecht een begin met een tweede plek"

Fritz Enzinger President van Porsche Motorsport en de Volkswagen groep: " Wat we in Riyadh geleerd hebben? Dat we ook elektrisch over performance beschikken. Ongelofelijk dat we het podium behaald hebben. Het werk dat we de laatste 1,5 jaar verricht hebben werd beloond. André Lotterer was subliem en Neel Jani deed het goed. Iedereen die bij dit project betrokken was, wil ik dan ook bedanken."

Lovende woorden ook bij Mercedes waar Stoffel Vandoorne als derde wist te eindigen. Vandoorne startte vanaf de eerste startrij en reed in het derde wedstrijdsegment zelfs aan de leiding met de Mercedes Benz EQ Silver Arrow 01. Gedurende de slotfase van de wedstrijd reed Stoffel over de activatie strips van de Attack Mode, juist op het moment dat er voor een crash van Daniel Abt geneutraliseerd moest worden. Stoffel wist er echt niet van te profiteren en eindigde slechts als derde. Gedurende tweederde van de wedstrijd reed Nyck de Vries zelfs in de Top 3 maar eindigde na 34 ronden slechts als zesde. De Vries kwalificeerde zich overigens als derde.


2019 Stoffel Mooi resultaat voor Stoffel Vandoorne.

Stoffel Vandoorne: "Eerste wedstrijd eerste podium.Wat een ongelofelijke prestatie voor het gehele team. Tijdens de voorbereidingen voor het seizoen hadden we het erg druk en het was niet altijd gemakkelijk. Het is natuurlijk fantastisch om het seizoen met een podium te beginnen. Voor iedereen van ons is dit gewoon fantastisch. Omdat ik al een Formule E jaar achter de kiezen had, kon ik mijn aandeel leveren. Erg trots op alle betrokkenen. De kwalificatie was natuurlijk goed om het weekend te beginnen. Misschien hadden we een klein voordeel omdat we in een groep zaten die wat later naar buiten gingen, we moesten presteren en daar zijn we in geslaagd. Het was geen perfecte wedstrijd maar dat is goed. Er kan nog veel verbeterd worden maar dit was een beter resultaat dan wij verwacht hadden."


2019 De Vries
Ook Nyck de Vries deed het uitstekend bij zijn FE debuut.

Nyck de Vries: " Een fantastische dag. Pole in de kwalificatiegroep en een derde plek in de Super Pole. P6 en Stoffel pakte een podium. Met dit resultaat kunnen we tevreden zijn. Omdat we in Groep 3/4 reden hadden we een klein voordeeltje, maar ik ben erg verheugd dat we op zo'n positieve manier konden beginnen. Aan de andere kant ben ik een beetje teleurgesteld dat ik in de wedstrijd niet achter Stoffel wist te eindigen. Het was mogelijk geweest maar contact met André Lotterer en een gemiste kans in de Attack Mode kostte mij gewoon 1,8 secs. Ik was niet in staat om die te gebruiken en moest het opnieuw proberen maar met het resultaat kunnen we tevreden zijn. Wij zijn van plan om nog harder te werken want dit is natuurlijk het begin."

Sam Bird's teamgenoot Robin Frijns eindigde voor De Vries als vijfde. Robin Frijns: "Ik dacht dat ik over goede snelheid beschikte en was sneller dan de mannen voor mij. Nadat ik Jean Eric Vergne gepasseerd was, maakte ik van de Attack Mode gebruik en bevond mij in zevende positie toen twee man voor mij elkaar raakten. Daarvan kon ik profiteren en voor mijzelf en het team een goede dag afronden."


Alexander Sims Start Pole
Alexander Sims wist zijn goede uitgangspositie niet optimaal te benutten.

Uitslag
1.Sam Bird Envision Virgin Racing 46:17.371s
2.Andre LottererTAG Heuer Porsche+1.319s
3.Stoffel Vandoorne Mercedes-Benz EQ+1.672s
4.Oliver Rowland Nissan e.dams+1.944s
5.Robin Frijns Envision Virgin Racing+3.983s
6.Nyck de Vries Mercedes-Benz EQ+4.560s
7.Edoardo Mortara ROKiT Venturi Racing+5.122s
8.Alexander Sims BMW i Andretti Motorsport +5.715s
9.Jerome D'Ambrosio Mahindra Racing +6.628s
10.Mitch Evans Panasonic Jaguar Racing +7.048s

2019 Ryadh
Opening van het FE seizoen in Saoedi Arabië. Tja, de Arabieren denken aan de toekomst. Ook de oliemaatschappijen hebben al behoorlijk veel belangen in elektriciteitsmaatschappijen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet