IndyCar

De groeten uit Veghel van Rinus van Kalmthout

IMG 6185

In de zaal waar Jumbo al menig sporter presenteerde werd op woensdag 20 november 2019 bekend gemaakt dat Rinus van Kalmthout volgend seizoen een volledig IndyCar seizoen gaat rijden bij Ed Carpenter Racing. Fantastisch nieuws, waarmee Nederland nu twee topcoureurs heeft in de twee belangrijkste raceklassen ter wereld. Autosport.nl was ter plekke en sprak een terecht zeer trotse Rinus VeeKay.


Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: Willem J. Staat

IMG 6222


Drukbezocht
Opvallend was de aanwezigheid tijdens de presentatie van vrijwel alle belangrijke nationale media. Waar zij eerdere topprestaties van Rinus van Kalmthout -zoals bv het behalen van de Pro Mazda-titel en zijn 36 Road to Indy podiumplaatsen uit 48 races- aan zich voorbij lieten gaan, is zijn Indycar-contract nu gelukkig wel belangrijk genoeg om er melding van te maken. Natuurlijk is het enige dat telt, dat zoveel mogelijk mensen weten dat er naast Max nog een coureur is, die het waard is om gevolgd te worden. Nog meer mooie weekenden vol autosport voor de ware raceliefhebber, want ook de Indycar races zullen op tv te volgen zijn.

IMG 6205

Familie

Van Kalmthout vertelde over het ontstaan van het contact met Ed Carpenter en waarom de klik er direct was. De 19-jarige vice-kampioen Indy Lights 2019 heeft bij Pabst en Juncos de afgelopen jaren een soort familieband ervaren. Familie is, zoals ook blijkt uit de aanwezigheid tijdens de presentatie van zijn opa en oma, vader en moeder, zus en vriendin, voor Rinus erg belangrijk. Dat gevoel is precies waarbij hij als coureur het beste uit zichzelf naar boven haalt. Bij Carpenter voelde hij exact diezelfde klik. In beide Indycar-testen die Rinus bij Ed Carpenter reed op Portland en Mid-Ohio voelde hij zich vrijwel meteen op zijn plek en presteerde hij ver boven verwachting van zijn nieuwe team.

Beest van een auto
"Na de USF2000, de Pro Mazda en de Indy Light is de Indycar echt een beest van een auto. Met deze auto worden topsnelheden bereikt van zo'n 370 km per uur, waar de Indy Light tot ongeveer 300 komt. Vreemd genoeg voel ik me juist in de Indycar echt helemaal geweldig, dit past precies bij me en ik wist al heel snel concurrerende tijden te rijden", vertelde Rinus.

carpenter

Oval-specialist
Ed Carpenter was tijdens de presentatie niet aanwezig, maar sprak het publiek via een filmpje toe. De ervaren oval-specialist is duidelijk in zijn nopjes met zijn nieuwe eerste coureur. "We volgen Rinus al enkele jaren en zagen dat hij iets extra's heeft dat de meeste rijders niet hebben. Tijdens de tests heeft hij laten zien dat hij inderdaad de coureur is waarmee wij volgend seizoen denken te kunnen scoren in het Indycar-kampioenschap. Wij kijken er enorm naar uit om volgend jaar met Rinus alle races te gaan rijden."

IMG 6200
Frits van Eerd ontving een boek met de mooiste foto's van 2019.

Winnaars
Frits van Eerd vertelde het fantastisch te vinden om Rinus in deze zaal, waar al vele schaatsers, wielrenners en andere topsporters gepresenteerd zijn, aan de pers te mogen voorstellen. "Rinus vertegenwoordigt waar wij als Jumbo voor staan. Wij zijn winnaars, gaan altijd voor het beste. We zijn trots op wie we zijn en wat we voor onze cliënten betekenen."

IMG 6166

Straf van Arie
Dat tweevoudig Indy 500-winnaar Arie Luyendijk al enkele jaren als adviseur van Rinus aanwezig is tijdens de evenementen mag inmiddels bekend zijn. Ook Arie vertelde in een korte videoboodschap hoezeer hij in zijn jonge landgenoot gelooft en ontzettend blij is dat hij het in zo'n korte tijd, slecht één seizoen per Road to Indy-klasse, heeft weten door te stoten naar de Indycar Series. Rinus realiseert zich dat er nu een bijzondere situatie ontstaat, want Luyendijk is elke race in functie als wedstrijdleider. "Als ik een straf krijg is dat van Arie", kreeg Rinus de zaal aan het lachen.

10-15-Richmond-Aeroscreen
Er werd al eerder getest met de aeroscreen.

Aeroscreen
Rinus verwacht nog dit jaar naar Cape Canaveral te gaan voor een nieuwe test in zijn Ed Carpenter Indycar. "We gaan daar de aeroscreen testen op een 5 km lang recht eind. Ik heb daarmee nog nooit gereden, heb gehoord dat het daardoor in de cockpit best warm wordt en ben heel benieuwd hoe dat is."

IMG 6235

Rookie
De doelstelling voor volgend seizoen is voor Rinus het behalen van het rookie-kampioenschap. Wie hem kent weet echter dat hij daarmee niet tevreden zal zijn, want na 36 keer podium in de voorgaande drie jaren zal hij die mooie score zeker willen uitbreiden. Maar goed, de Indycar is natuurlijk weer een heel nieuw avontuur met heel veel gevestigde namen.

IMG 6142

Goed moment
De doorbraak naar de Indycar komt voor Rinus op een goed moment. In zijn eerste jaar kan hij zijn plek zoeken en ervaring opdoen. Penske en Ganassi zijn de echte topteams, Ed Carpenter zit daar dicht achter en dus heeft Rinus daar zeker de middelen om in de kop van het veld mee te gaan strijden. Joseph Newgarden is ook bij Carpenter begonnen en wie de Indycar volgt weet wat voor een ster hij inmiddels is. Bijkomend voordeel is dat er naar verwachting in 2021 enkele 'oude rotten', zoals Tony Kanaan en Scott Dixon bijvoorbeeld, zullen afzwaaien. Wanneer Rinus de ogen dit seizoen op zich weet te richten kan een mooie Indycar-carrière, zoals van zijn grote voorbeeld Arie Luyendijk, ook zijn toekomst worden. De tijd zal het leren!

Reacties

  • 10
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 21 november 2019 17:04

  Een gouden kans voor Veekay. Misschien is hij in staat om de drie povere seizoenen van Ed Carpenter Racing (met Spencer Pigot als vaste rijder) te doen vergeten. Time will tell.

  • 3
  • 15
   
  Anonieme gebruiker 21 november 2019 17:10

  Zou mij niets verbazen als de fiscus eens een bezoekje gaat brengen aan Veghel binnenkort.

  • 8
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 21 november 2019 17:33

  Geweldig dat Rinus dit nu al bereikt heeft! Volgde zijn vader vroeger al in zijn strijd tegen Michel Florie. Superleuk dit! Nu wordt het nog leuker om Indycar te kijken! :-),

  • 4
  • 0
   
  Racing-Fan 21 november 2019 18:36

  Mooie stap in zijn carrière.

  • 7
  • 0
   
  Dirk 21 november 2019 19:04

  Carpenter kan de auto goed afstellen voor de indy 500... En ook het duel Askew vs. Veekay gaat door!

  • 3
  • 5
   
  Anonieme gebruiker 22 november 2019 09:11

  Prachtig een Nederlander in de Indycar.....Arie hield wel gewoon zijn naam en blij dat de titel gewoon Van Kalmthout.....want van de VeeKay krijg je toch spontaan walging.

  • 5
  • 0
   
  Rutger Schermerhorn 22 november 2019 11:38

  Goed om te zien dat talent opgepakt wordt en een kans krijgt. Nu hopen dat hij wel de tijd krijgt om te groeien in zijn rol.

  • 4
  • 0
   
  Michael Drost 22 november 2019 13:31

  Terechte bekroning op zijn carrière tot nu toe! Bizar hoe snel dat kan gaan! Ik heb ook wel het idee dat hij er ook echt klaar voor is. Knap en indrukwekkend!

  • 7
  • 9
   
  Anonieme gebruiker 22 november 2019 23:52

  Totale onzin allemaal. Deze jongen heeft in geen enkel internationaal deelnemers in welke klasse dan ook de concurrentie zoek gereden. Hier zit gewoon heel veel geld achter van een vader die zelf ook geen deuk in de pakjes boter reed in zijn eigen autosport jaren. Een persbericht van deze allure zou eerder gepast zijn bij dat mannetje wat net Macau op zijn naam geschreven heeft. Dat is namelijk wel een wereldprestatie. Dit is gebakken lucht.

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 23 november 2019 02:33

  Mooi voor Rinus! voor de ovals heb je toch echt lef nodig. Hoop dat hij met de steun en kennis van Arie en Ed het op de ovals ook goed gaat doen. En met redelijk gelijkwaardig materiaal kan de rijder daar verschil maken. Goed weekend, Eric

  • 5
  • 4
   
  Anonieme gebruiker 23 november 2019 10:04

  Internationaal stelde de Indylights (met een handvol deelnemers) geen fluit voor, nu moet hij bewijzen wat hij werkelijk waard is. Het moet maar eens afgelopen zijn met dat gladde PR-geneuzel.

  • 2
  • 0
   
  hansfohr 23 november 2019 14:40

  Kan de rijkwaliteiten van Veekay nog moeilijk inschatten. Natuurlijk heeft hij in de afgelopen drie jaar uitstekend gepresteerd, maar m.n. de competitie in Mazda Pro en Indylights (met magere startvelden) was niet erg indrukwekkend. Ben benieuwd hoe hij presteert t.o.v. Oliver Askew die bij Arrow McLaren SP is ingelijfd. Zoals altijd: time will tell.

  • 3
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 23 november 2019 15:58

  Apart dat iemand die constant goed presteert zo wordt afgezeken en iemand die jarenlang niets laat zien en 1 keer op het juiste moment piekt wel waardering krijgt. Als Rinus het in de Indycar goed doet zal deze azijnpisser ook wel weer zeggen dat die competitie niets voorstelt.

  • 3
  • 4
   
  Anonieme gebruiker 23 november 2019 16:40

  Heeeeeeel apart dat iemand die Macau wint waardering krijgt voor deze prijs en zich daarmee in het rijtje Senna Schumacher en Coulthard mag zetten. Echt heel apart. Kom op man indy lights dat kun je toch echt niet een serieuze strijd noemen.

  • 5
  • 2
   
  Anonieme gebruiker 23 november 2019 17:09

  Natuurlijk is dat een knappe prestatie van Richard. Maar wees toch gewoon blij dat er een Nederlander in de Indycar gaat rijden. Waarom moet dat meteen naar beneden gehaald worden?!

  • 3
  • 0
   
  Rush 25 november 2019 17:53

  Deze jongen heeft op onopvallende (lees; geen grote ruchtbaarheid) wijze, een bepaald traject gevolgd, met daarin, knappe resultaten en verdient dit! Ik hoop en wens, dat hij op deze manier doorgaat en dat men alhier zich afvraagt, na het winnen van Indy 500, wie is dat?;-) Succes, Rinus!

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet