IndyCar

De groeten uit Veghel van Rinus van Kalmthout

IMG 6185

In de zaal waar Jumbo al menig sporter presenteerde werd op woensdag 20 november 2019 bekend gemaakt dat Rinus van Kalmthout volgend seizoen een volledig IndyCar seizoen gaat rijden bij Ed Carpenter Racing. Fantastisch nieuws, waarmee Nederland nu twee topcoureurs heeft in de twee belangrijkste raceklassen ter wereld. Autosport.nl was ter plekke en sprak een terecht zeer trotse Rinus VeeKay.


Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: Willem J. Staat

IMG 6222


Drukbezocht
Opvallend was de aanwezigheid tijdens de presentatie van vrijwel alle belangrijke nationale media. Waar zij eerdere topprestaties van Rinus van Kalmthout -zoals bv het behalen van de Pro Mazda-titel en zijn 36 Road to Indy podiumplaatsen uit 48 races- aan zich voorbij lieten gaan, is zijn Indycar-contract nu gelukkig wel belangrijk genoeg om er melding van te maken. Natuurlijk is het enige dat telt, dat zoveel mogelijk mensen weten dat er naast Max nog een coureur is, die het waard is om gevolgd te worden. Nog meer mooie weekenden vol autosport voor de ware raceliefhebber, want ook de Indycar races zullen op tv te volgen zijn.

IMG 6205

Familie

Van Kalmthout vertelde over het ontstaan van het contact met Ed Carpenter en waarom de klik er direct was. De 19-jarige vice-kampioen Indy Lights 2019 heeft bij Pabst en Juncos de afgelopen jaren een soort familieband ervaren. Familie is, zoals ook blijkt uit de aanwezigheid tijdens de presentatie van zijn opa en oma, vader en moeder, zus en vriendin, voor Rinus erg belangrijk. Dat gevoel is precies waarbij hij als coureur het beste uit zichzelf naar boven haalt. Bij Carpenter voelde hij exact diezelfde klik. In beide Indycar-testen die Rinus bij Ed Carpenter reed op Portland en Mid-Ohio voelde hij zich vrijwel meteen op zijn plek en presteerde hij ver boven verwachting van zijn nieuwe team.

Beest van een auto
"Na de USF2000, de Pro Mazda en de Indy Light is de Indycar echt een beest van een auto. Met deze auto worden topsnelheden bereikt van zo'n 370 km per uur, waar de Indy Light tot ongeveer 300 komt. Vreemd genoeg voel ik me juist in de Indycar echt helemaal geweldig, dit past precies bij me en ik wist al heel snel concurrerende tijden te rijden", vertelde Rinus.

carpenter

Oval-specialist
Ed Carpenter was tijdens de presentatie niet aanwezig, maar sprak het publiek via een filmpje toe. De ervaren oval-specialist is duidelijk in zijn nopjes met zijn nieuwe eerste coureur. "We volgen Rinus al enkele jaren en zagen dat hij iets extra's heeft dat de meeste rijders niet hebben. Tijdens de tests heeft hij laten zien dat hij inderdaad de coureur is waarmee wij volgend seizoen denken te kunnen scoren in het Indycar-kampioenschap. Wij kijken er enorm naar uit om volgend jaar met Rinus alle races te gaan rijden."

IMG 6200
Frits van Eerd ontving een boek met de mooiste foto's van 2019.

Winnaars
Frits van Eerd vertelde het fantastisch te vinden om Rinus in deze zaal, waar al vele schaatsers, wielrenners en andere topsporters gepresenteerd zijn, aan de pers te mogen voorstellen. "Rinus vertegenwoordigt waar wij als Jumbo voor staan. Wij zijn winnaars, gaan altijd voor het beste. We zijn trots op wie we zijn en wat we voor onze cliënten betekenen."

IMG 6166

Straf van Arie
Dat tweevoudig Indy 500-winnaar Arie Luyendijk al enkele jaren als adviseur van Rinus aanwezig is tijdens de evenementen mag inmiddels bekend zijn. Ook Arie vertelde in een korte videoboodschap hoezeer hij in zijn jonge landgenoot gelooft en ontzettend blij is dat hij het in zo'n korte tijd, slecht één seizoen per Road to Indy-klasse, heeft weten door te stoten naar de Indycar Series. Rinus realiseert zich dat er nu een bijzondere situatie ontstaat, want Luyendijk is elke race in functie als wedstrijdleider. "Als ik een straf krijg is dat van Arie", kreeg Rinus de zaal aan het lachen.

10-15-Richmond-Aeroscreen
Er werd al eerder getest met de aeroscreen.

Aeroscreen
Rinus verwacht nog dit jaar naar Cape Canaveral te gaan voor een nieuwe test in zijn Ed Carpenter Indycar. "We gaan daar de aeroscreen testen op een 5 km lang recht eind. Ik heb daarmee nog nooit gereden, heb gehoord dat het daardoor in de cockpit best warm wordt en ben heel benieuwd hoe dat is."

IMG 6235

Rookie
De doelstelling voor volgend seizoen is voor Rinus het behalen van het rookie-kampioenschap. Wie hem kent weet echter dat hij daarmee niet tevreden zal zijn, want na 36 keer podium in de voorgaande drie jaren zal hij die mooie score zeker willen uitbreiden. Maar goed, de Indycar is natuurlijk weer een heel nieuw avontuur met heel veel gevestigde namen.

IMG 6142

Goed moment
De doorbraak naar de Indycar komt voor Rinus op een goed moment. In zijn eerste jaar kan hij zijn plek zoeken en ervaring opdoen. Penske en Ganassi zijn de echte topteams, Ed Carpenter zit daar dicht achter en dus heeft Rinus daar zeker de middelen om in de kop van het veld mee te gaan strijden. Joseph Newgarden is ook bij Carpenter begonnen en wie de Indycar volgt weet wat voor een ster hij inmiddels is. Bijkomend voordeel is dat er naar verwachting in 2021 enkele 'oude rotten', zoals Tony Kanaan en Scott Dixon bijvoorbeeld, zullen afzwaaien. Wanneer Rinus de ogen dit seizoen op zich weet te richten kan een mooie Indycar-carrière, zoals van zijn grote voorbeeld Arie Luyendijk, ook zijn toekomst worden. De tijd zal het leren!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet