NASCAR

NASCAR: Blunders pitcrews teamcollega's bezorgen Kyle Busch tweede Cup titel

De NASCAR Final Four Finale op Miami Homestead in Florida eindigde eigenlijk een beetje in een anticlimax. De wedstrijd telde slechts drie neutralisaties. Vrijwel gedurende de gehele race bevond de Top 4 van de tussenstand in het kampioenschap zich in de kopgroep. De JGR Toyota's waren eigenlijk dominant. De pitcrews van Martin Truex Jr. en Denny Hamlin maakten de nodige blunders waardoor hun teamgenoot Kyle Busch zijn tweede NASCAR Cup-titel kon veilig stellen.


2019 Busch Kampioen 2
Na 2015 een tweede NASCAR titel voor Kyle Busch. Niet altijd de snelste of de beste maar technisch gezien wel de intelligentste

Tekst Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing USA/NASCAR


2019 Start Homestead
Start van de laatste wedstrijd op Miami Homestead dit seizoen.


Blunder pitcrews teamcollega's bezorgen Kyle Busch tweede Cup titel
Je mag hem of je mag niet maar Kyle Busch is een diehard die zondagavond op Miami Homestead zijn tweede NASCAR MEN's Cup titel wist veilig te stellen. Na 2015 betekende het voor Kyle Busch zijn tweede titel in de Cup. Voor het team van Joe Gibbs Racing overigens de vijfde. Op de eeuwig durende ranglijst bezet Busch met 56 overwinningen overigens de negende plek. Overigens moest Busch het na Pocono in het voorjaar wel 21 races zonder overwinningen stellen maar kwalificeerde zich gemakkelijk voor de playoffs.De uit Las Vegas afkomstige 34-jarige Busch reed een vrij tactische wedstrijd terwijl de crews van Truex Jr. en Hamlin blunderden. Voor Busch betekende het overigens wel zijn vijfde seizoenszege.

2019 Busch Brothers
Felicitaties van Kurt Busch.

Kyle Busch: "Ik ben waarschijnlijk degene die de beker in de hoogte mag houden maar zonder dit team was dit niet mogelijk geweest. Deze titel is voor de Rowdy Nation(ofwel de fanbase van Kyle Busch). Wij hebben een fantastisch racing team en een geweldige teameigenaar, de beste sponsor in de sport. Maar zonder mijn crewchief Adam Stevens en mijn Coach Joe Gibbs was dit niet mogelijk geweest.Vandaag beschikten wij over een werkelijk goede auto en ik mij overal op de baan bewegen. Het bijzondere van Miami Homestead is dat je hier de show kunt maken. Ik denk dat ik tegen de jongens(Hamlin, Truex Jr en Harvick red.) geracet heb. Het was een genot om zo'n fantastisch jaar te kunnen afsluiten. Teamgenoot Martin Truex Jr. eindigde voor het tweede achtereenvolgende jaar als tweede op Miami Homestead en in de eindstand van het kampioenschap. Met een vierde plek stelde Kevin Harvick de derde plek in de eindstand veilig.

2019 Harvick Busch Duel Busch Harvick. Bij SHR gokte men met de strategie totaal verkeerd.

Openingsfase
SHR-coureur Kevin Harvick nam direct de kop gevolgd door de JGR-Toyota trein. In de 20e ronde nam Truex Jr. voor de eerste maal de kop. Truex Jr, Hamlin en Busch hadden direct stevig de leiding in handen terwijl Ganassi-coureur zich korte tijd in de Toyota sandwich mocht bevinden. Na de eerste reguliere pitstops in de 37e ronde had Truex Jr. de leiding nog stevig in handen. Truex Jr. wist in een moordend tempo het eerste wedstrijdsegment op zijn naam te schrijven. Zijn tempo in S1 was zo hoog dat ze zich slechts nog 13 auto's in dezelfde ronde bevonden. Bij de herstart nam Truex Jr. opnieuw de leiding met daarachter Kyle Busch, Kyle Larson(Ganassi Racing), Denny Hamlin en SHR-coureur Kevin Harvick.

Het tweede wedstrijdsegment vond eveneens alleen maar met strategische "groene vlag pitstops" plaats. Bij de reguliere stop van Martin Truex Jr. blunderde de crew van Martin Truex Jr. enorm. De linkervoorband werd rechts gemonteerd en de rechter links. Daardoor moest Martin opnieuw naar binnen en verloor een ronde. "Met de rechterband links en de linker rechts voelt dit bepaald niet goed aan" verklaarde Truex Jr. achteraf. Een spin van John Hunter Nemecheck(die buiten de segmentneutralisaties voor de enige onderbreking zorgde) leverde hem voordeel op. Aan het einde van het tweede segment bevond hij zich in vierde positie maar werd bij de herstart door de concurrentie geheel ingesloten. " De No's 20 en 22 denderden aan mij voorbij ik moest het hart uit mijn ziel rijden om het contact te behouden. Het duurde een eeuwigheid voordat ik een aantal auto's voorbij was. Gewoon verloren terrein en in het verkeer werd het krap. Aan kop had ik de wedstrijd kunnen controleren en weg kunnen rijden" mijmerde Truex Jr. achteraf.

2019 Blunder Truex Jr
Enorme pitstopblunder bij Martin Truex Jr. De banden aan de verkeerde kant monteren verdient geen schoonheidsprijs.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet