NASCAR

NASCAR: Tweede achtereenvolgende Xfinity titel voor Tyler Reddick op Miami Homestead

RCR-coureur Tyler Reddick schreef op Miami Homestead voor de tweede achtereenvolgende maal de prestigieuze NASCAR Xfinity-titel op zijn naam. In een direct duel versloeg hij zijn directe tegenstander Cole Custer. Voor Chevrolet betekent het dit jaar haar enige titel in de drie Top NASCAR-series.

Tyler Reddick kampioen
Tyler Reddick voor de tweede achtereenvolgende maal Xfinity kampioen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Tweede achtereenvolgende Xfinity titel voor Tyler Reddick op Miami Homestead
Achttien ronden voor het einde nam Tyler Reddick definitief de leiding van Cole Custer over. Eerder hadden Reddick en Custer in één ronde maar liefst driemaal van positie gewisseld. Reddick is de eerste coureur sinds Ricky Stenhouse Jr. die in 2011 en 2012 voor de laatste maal twee achtereenvolgende titels won. In de NASCAR geschiedenis wonnen negen coureurs twee achtereenvolgende Xfinity-titels. Voor Reddick betekende het zijn laatste optreden als full time Xfinity-coureur omdat hij in 2020 naar de No 8 Chevy in de Cup-series prolongeert.

SHR-coureur Cole Custer eindigde voor het tweede achtereenvolgende jaar als tweede in de titelstrijd. Afgelopen vrijdag maakte SHR-Racing bekend dat Custer eveneens naar de Cup-series prolongeert. Hetzelfde geldt voor de gedoodverfde favoriet Christopher Bell overigens. In het laatste wedstrijdsegment op Miami Homestead viel hij naar de vijfde plek terug. Een beetje teleurstellend dus. Justin Allgaier eindigde als veertiende en vierde in de titelstrijd.

Reddick actie
Prachtige opname van Tyler Reddick tijdens zijn kampioensrace.

In 2018 won Reddick met het team van JR Motorsports de titel voordat hij voor dit seizoen naar RCR Racing overstapte. Voor een prolongatie van zijn titel moest hij gewoon op Homestead winnen. Overigens is Reddick in de geschiedenis van de Xfinity-series de eerste rijder die voor twee verschillende teams de titel op zijn naam wist te schrijven. Tyler Reddick: " Nog voordat ik de eerste wedstrijd won geloofde Richard Childress al dat ik kampioen kon worden.

Christopher Bell won acht wedstrijden, Cole Custer zeven en Reddick zes. "Balen om voor het tweede achtereenvolgende jaar als tweede te eindigen. We zaten er dichtbij maar ik kijk nu al naar volgend jaar uit en kijken wat we kunnen doen" aldus Custer.

Christopher Bell, de gedoodverfde favoriet, liet het voor het tweede achtereenvolgende jaar in de finale duidelijk afweten. Bell: " Ik werd met meer dan 17 seconden verslagen. Om wat voor reden dan ook krijg ik het hier niet voor elkaar om in 30/40 ronden te doen wat ik hier nodig heb. Maar ik ben klaar voor het volgende hoofdstuk."

Samen met Kevin Harvick en Austin Dillon wist Reddick in totaal vijf titels voor de RCR organisatie veilig te stellen. Samen met Joe Gibbs Racing won het team eveneens vijf titels bij de teameigenaren.

Rookie kampioen Custer De SHR Fords van Chase Briscoe en Cole Custer hadden een sterk seizoen. Briscoe won de rookie titel maar het is niet zeker of hij terugkeert.

In de Ford EcoBoost 300 reed Reddick 85 ronden aan de leiding en was in de laatste 50 ronden in een fel duel met Cole Custer verwikkeld. Die werd uiteindelijk met een voorsprong van ruim 1.038 secs. verslagen. Reddick profiteerde overigens van de fouten van zijn directe tegenstanders. Custer moest na loskomende wiel in het tweede segment weer terrein goed maken en Bell miste zijn pit zelfs een keer waardoor hij veel tijd verloor.

Met nog minder dan 50 ronden te gaan bedroeg het verschil tussen de titelkandidaten Bell, Custer en Reddick minder dan een halve seconde. Zesenveertig voor het einde ging Reddick definitief aan Bell voorbij. Na de reguliere pitstops volgde er opnieuw een confrontatie tussen de titelkandidaten Reddick en Custer. In de 181e ronde viel de definitieve beslissing toen Reddick voor goed de leiding nam.

Chase Briscoe schreef het eerste wedstrijdsegment op zijn naam terwijl Austin Cindric het tweede won. Overigens heeft men bij SHR nog geen sponsoring voor Briscoe gevonden.Rookie kampioen Briscoe is overigens niet met andere teams in gesprek.

Alexa de Leon Reddick
Grote vreugde bij tweevoudig kampioen Tyler Reddick en zijn vriendin Alexa de Leon.

Uitslag Ford EcoBoost 300
1. Tyler Reddick Chevrolet 200 ronden
2. Cole Custer Ford 200 ronden
3. Chase Briscoe Ford 200 ronden
4. Noah Gragson Chevrolet 200 ronden
5. Christopher Bell 200 ronden
6. John Hunter Nemecheck Chevrolet 200 ronden
7. Austin Cindric Ford 200 ronden
8. Brandon Jones Toyota 200 ronden
9. Jeb Burton Chevrolet 200 ronden
10. Harrison Burton Toyota 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet