Formule 3

F3: Verschoor heeft snelheid te pakken op eerste dag in Macau

191113 Verschoor portret
Richard Verschoor beleeft dit weekeinde zijn debuut in Macau

Richard Verschoor stond niet op de aanvankelijke inschrijflijst van de Formule 3-race in Macau, maar dankzij steun van een nieuwe sponsor en een constructieve opstelling van MP Motorsport staat de rijder uit Benschop nu toch in de klassieker op het stratencircuit aan de start. Voor Verschoor is het zijn debuut in Macau, reden te over dus om na zijn eerste ervaringen eens bij te praten.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer, PR

De rijder is al sinds afgelopen zondag in Macau, dus hij zit inmiddels aardig in het ritme. "Die eerste dag was enorm saai, want ik was helemaal in m'n eentje, alle anderen kwamen pas maandag of dinsdag. Ik ben een beetje wezen sporten en voor de rest heb ik wat op m'n laptop zitten werken. Qua slapen ging het de eerste nacht het best, vanmorgen werd ik wel een beetje moe wakker, maar toen ik eenmaal in de auto zat, ging het prima."

Vanmorgen troffen we elkaar al even bij het ontbijtbuffet in het hotel, waarbij we de afspraak maakten later in de dag even verder te spreken. "Dan heb je vast wel het nodige te vertellen", zo luidde mijn inschatting tegen Verschoor, en dat bleek aan het eind van de middag in Macau inderdaad het geval. "Voor de eerste vrije training was ik wel aardig zenuwachtig", geeft Verschoor toe. "Het is voor mij de eerste keer hier. Ik heb natuurlijk wel de nodige onboards gekeken, dus ik wist wel dat het krap was, maar toen ik naar buiten reed had ik helemaal door hoe krap het was. Dat was wel even wennen! Ik voelde me ook een beetje duizelig in het begin, maar dat ging gelukkig snel weg en toen kon ik het rustig opbouwen."

"Heel gaaf om naartoe te werken"
De tweede sector, het bochtige gedeelte na San Francisco, heeft op hem de meeste indruk gemaakt, zo verklaart Verschoor. "Als je langzaam rijdt, dan valt het wel mee, maar je wilt opbouwen naar volgas, dus je doet één snelle bocht naar rechts, en dan links-rechts-links, allemaal volgas. Dat gaat echt nét. Dat is heel gaaf om naartoe te werken, en zeker als je er dan bent en je voelt dat het kan, dat is echt super!"

191113 F3 Verschoor

Met de vijfde tijd in de vrije training, als beste rookie bovendien, zat Verschoor er lekker bij. "Wel jammer dat we veel banden verbruikt hebben, omdat we de hele sessie gereden hebben, dat is het enige dat wat minder is, maar voor de rest was het inderdaad heel goed", aldus de MP-coureur. "De quali sloeg echter helemaal nergens op, met al die rode vlaggen en zoveel verkeer! Op mijn snelste ronde zat ik zes, zeven tiende onder mijn snelste tijd op dat moment. Dat was nog steeds niet top drie geweest, maar wel binnen een seconde, waarmee ik weer in de top vijf gestaan had, maar dat rondje werd in de laatste bocht verpest. De snelheid zit er echter in, dat is heel belangrijk, ik heb zin in morgen!"

Partner gevonden
Over het late tot stand komen van zijn deelname zegt Verschoor: "Ik heb het afgelopen seizoen qua budget een lastig jaar gehad, dus het is jammer dat het elke keer zo gaat, maar ik ben blij dat ik nu een partner heb gevonden die me dit weekeinde ondersteunt en deze deelname mogelijk maakt: DNA, een bedrijf in crypto-currency. Die komen dit weekeinde ook met een aantal relaties uit China hier naartoe. En daarnaast is het natuurlijk ook aan MP te danken dat ik hier weer sta, die hebben me echt altijd geholpen, daar ben ik echt mega-dankbaar voor!"

Verschoor is tevreden over de gevonden afstelling van de auto. "Ik denk dat we qua baseline-set-up wel goed zitten, we gaan voor mijn gevoel redelijk makkelijk snel, dus daar ben ik wel erg blij mee en ik hoop dat we die lijn kunnen voortzetten." Dat zal morgen blijken, wanneer er in de ochtend opnieuw een vrije training op het programma staat, gevolgd door de tweede kwalificatie in de middag. Daar worden de definitieve posities in de startopstelling bepaaald.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet