24H Series

24H Series: Showdown in Texas. Hankook 24H Cota is seizoensfinale 24H Series Continents

COTA impression 1 800pix

Na races in Azië en Europa is het nu tijd voor de reis naar Noord-Amerika voor de seizoensfinale van de 24H Series Continents powered by Hankook 2019. Voor het derde jaar op rij is het Circuit of The Americas in Austin in de Amerikaanse deelstaat Texas de locatie voor de Hankook 24H Cota (15-17 november), georganiseerd door het Nederlandse bureau Creventic. De combinatie van de 24H GT-divisie en de 24H TCE-divisie leidt volgens verwachting tot een startveld van rond de 30 auto's. "Na twee jaar is ons evenement in de Verenigde Staten nu echt gevestigd", zegt Peter Freij van Creventic. "Het is plezierig om de toenemende belangstelling van Noord-Amerikaanse teams te zien: ongeveer een derde van het veld bestaat uit teams uit de VS en Canada."

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Slechts enkele weken na de Formule 1 staan nu de GT's en toerwagens centraal op het Circuit of The Americas tijdens de derde editie van de Hankook 24H Cota. "Het organiseren van onze eerste race in Noord-Amerika was twee jaar geleden best een avontuur, maar we werden overweldigd door de fantastische ontvangst die we er kregen. De samenwerking met de medewerkers en het management ter plekke en alle overige betrokkenen is bijzonder plezierig en nu voelt de terugkeer naar Austin echt als thuiskomen", benadrukt Peter Freij.

  COTA impression 4 800pix

Rijders uit alle categorieën waarderen het Circuit of The Americas met een hoogteverschil van 40 meter als een van de beste circuits die in de afgelopen tien jaar werden gebouwd. Het komt dan ook niet als een verrassing dat de belangstelling voor de Hankook 24H Cota, de enige internationale lange-afstandsrace op het ciruit nabij de stad Austin, snel toeneemt.

Na de seizoensstart in Dubai en de Europese races in Barcelona en Portimao is de race in Texas de afsluitende wedstrijd van de 24H Series Continents. Het Duitse team Leipert Motorsport gaat na goede resultaten in Dubai en Portimao aan de leiding in het algemeen GT-teamklassement, maar Car Collection Motorsport volgt dicht daarachter op de tweede plaats, op slechts drie punten van de leider. In het TCE-teamkampioenschap heeft het Zwitserse team Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing een voorsprong van 14 punten op het Belgische AC Motorsport. In de rijderskampioenschappen en de diverse klasses wordt de strijd om de respectievelijke kampioenstitels ook beslist op het Circuit of The Americas.

  COTA impression 3 800pix

Acht inschrijvingen in de A6-klassen (Pro en Am gecombineerd) voeren het GT-segment aan. Tot de deelnemers behoren Ben Keating, Jeroen Bleekemolen en Felipe Fraga, de meest recente winnaars van de North American Endurance Cup in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship, en de Amerikaanse teams CP Racing and Park Place Motorsports. Het Duitse team Black Falcon won vorig jaar op Cota en wil dit succes natuurlijk herhalen. In de A6-klasse zijn Mercedes-AMG, Porsche, Audi en Ferrari als merken vertegenwoordigd. De leider in het GT-teamkampioenschap, Leipert Motorsport, komt met de Lamborghini uit in de SPX-klasse en neemt het op tegen de nieuwe Mercedes-AMG GTX van Black Falcon en de MARC II V8 silhouette van Cor Euser Racing. Het Amerikaanse team Kelly-Moss Motorsports, een vaste waarde in de Amerikaanse Porsche-racerij, treedt in de 991-kasse aan tegen de gevestigde orde uit Europa. In de GT4-klasse komen zeven teams aan de start: één uit Canada, vijf uit de VS en één uit Duitsland met de merken BMW, Sin, Ginetta en Mercedes-AMG.

  COTA impression 5 800pix

Het Nederlandse team Bas Koeten Racing won vorig jaar onder de inschrijving van LMS Racing de TCE-divisie op Cota. Het team keert nu terug onder de naam TOPCAR Sport met een van de drie Cupra's in het toerwagenveld. Andere merken in de TCR-klasse zijn Volkswagen met de beide auto's van TCE-klassementsaanvoerder Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing, alsmede Honda en Audi. Een enkele BMW M235i Racing Cup-auto in de CUP1-klasse completeert de toerwagendivisie.

Met de Radical Cup North America en de SCCA Pro Spec Racer-klasse zijn er twee officiële supportklassen voor de Hankook 24H Cota van dit jaar. Op donderdag 14 november staan er optionele privétests gepland. Het officiële programma begint op vrijdag 15 november met de vrije training van 9.15-10.45 uur, gevolgd door de kwalificatie van de TCE-divisie van 14.00-14.45 uur en de GT-kwalificatie van 15.00-15.45 uur. De avondtraining vindt plaats van 18.00-19.30 uur. Op zaterdag 16 november wordt het eerste deel van de 24-uursrace verreden van 11.30-22.30 uur. Het tweede deel volgt op zondag 17 november van 8.00-21.00 uur (alle tijden lokale tijd). Na de race is er een einde-seizoens-cocktail inclusief vuurwerk, gevolgd door de prijsuitreiking.

  COTA impression 2 800pix

Een live-stream in HD-kwaliteit met commentaar van het team van Radio Show Limited, bekend van IMSA Radio en Radio Le Mans, is beschikbaar op de website en het Youtube-kanaal van de serie en op Motortrend on Demand. Er zijn ook regelmatige updates op Twitter, Facebook en Instagram (24H Series). Nadere informatie is te vinden via www.24hseries.com


Deelnemerslijst

Tijdschema
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet