NASCAR

NASCAR: Kevin Harvick na zege Texas AAA 500 tweede titelkandidaat voor Homestead Finale

Voor Stewart Haas Racing werd het een fantastische dag op de Texas Motor Speedway. Met een zege stelde Kevin Harvick zijn plek als titelkandidaat voor de finale op Miami Homestead veilig. In de 334 ronden tellende wedstrijd reed Harvick overigens 114 ronden aan de leiding. Zijn teamgenoten Aric Almirola en Daniel Suarez eindigden eveneens in de Top 3. Almirola schreef het tweede wedstrijdsegment overigens op zijn naam.


Start in Texas
Start in Texas met goed gevulde tribunes.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Kevin Harvick na zege Texas AAA 500 tweede titelkandidaat voor Homestead Finale
Ondanks zijn zege werd het toch geen gemakkelijke voorstelling voor Harvick die tevens het eerste wedstrijdsegment op zijn naam schreef. Vanwege een band over de muur werd Harvick in het laatste segment bestraft en moest als 22e aansluiten. Maar de SHR-Ford rijder wist zich door het verkeer heen te werken en opnieuw de aansluiting te vinden. In de 255e ronde ging hij zijn teamgenoot Aric Almirola voorbij en nam voor de volgende 52 ronden opnieuw het commando. Voor de reguliere stops nam Kyle Busch kortstondig de leiding. Na de 314e ronde reed Harvick de resterende 21 ronden op kop.

Op Phoenix waar NASCAR a.s. weekend rijdt, had Harvick in het verleden enorm veel succes maar bij SHR Racing wilde men de titelhoop niet op de voorlaatste wedstrijd aan laten komen. Voor de vijfde maal in zes jaar maakt Harvick nu op Miami Homestead nu kans op de titel.

Chase Elliott Voor Chase Elliott was de wedstrijd eigenlijk snel over.

Kevin Harvick: "Voordat wij hier kwamen wisten dat we al onze kaarten hier op tafel moesten leggen. Wij voelden dat dit onze beste kans was. Deze man paste exact bij onze manier van racen. Tussen Turn 3 en Turn 4 was onze auto zo verschrikkelijk snel. En zo lang ik mijn momentum wist te behouden kon ik ze bijhouden." Voor Harvick betekende het overigens zijn 49e Cup-overwinning waarmee hij op de eeuwige ranglijst nu de 14e plek inneemt.

Teameigenaar Tony Stewart: "Voor ons neemt dit voor volgende week de druk weg. Voor onze organisatie is dit fantastisch.""

Martin Truex Jr. was al als titelkandidaat voor de finale bekend en eindigde als zesde. Kyle Busch als zevende en Joey Logano had na Harvick van alle play-off kandidaten met een vierde plek het beste eindresultaat.

Voor Denny Hamlin en Chase Elliott werd het geen beste dag in Texas. Hamlin spinde en eindigde als 28e. Elliott crashte en werd als 32e geklasseerd. Denny Hamlin: "Ik verloor gewoon de controle en dat was het wel. Wij hebben ons best gedaan en we gaan naar Phoenix om te winnen. Onder deze omstandigheden hou ik wel van de uitdaging."

Aric Almirola
Sterk optreden van Aric Almirola.

Gedurende het tweede segment bevond oud kampioen Jimmie Johnson zich lange tijd in de Top 3 en reed zelfs veertig ronden aan de landing maar verknalde het door een spin tegen de muur. Johnson eindigde als 34e. Sinds Dover 2017 is Johnson er niet meer in geslaagd om wedstrijden te winnen...

Brad Keselowsi en Ricky Stenhouse Jr. werden in de beginfase al uitgeschakeld nadat eerstgenoemde in de 53e ronde "loose" was en zijn auto niet meer onder controle wist te behouden.Voor Phoenix a.s. weekend zijn er nog twee plekken voor de finale in Homestead beschikbaar. Er wordt een felle strijd tussen Joey Logano en Kyle Busch verwacht.


Kevin Harvick 1
Kevin Harvick, de laatste zes jaar vijfmaal voor de finale in Homestead gekwalificeerd!!

Uitslag Texas AAA 500
1. Kevin Harvick Ford 334 ronden
2. Aric Almirola Ford 334 ronden
3. Daniel Suarez Ford 334 ronden
4. Joey Logano Ford 334 ronden
5. Alex Bowman Chevrolet 334 ronden
6. Martin Truex Jr. Toyota 334 ronden
7. Kyle Busch Toyota 334 ronden
8. Ryan Blaney Ford 334 ronden
9. Kurt Busch Chevrolet 334 ronden
10.Erik Jones Toyota 334 ronden

Tussenstand kampioenschap
1. Martin Truex Jr. 4133 punten. 2. Kevin Harvick 4113 punten. 3.Kyle Busch 4113 punten. 4. Joey Logano 4111 punten. 5. Denny Hamlin 4091 punten. 6.Ryan Blaney 4088 punten. 7. Kyle Larson 4088 punten. 8. Chase Elliott 4033 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet