Diversen

Goud voor Pothof en Van Loenen, Rusland wint FIA Motorsport Games

pothof karting 1 vallelunga

Op de laatste dag van de FIA Motorsport Games in Rome heeft Nederland een gouden medaille gewonnen in de Karting Slalom Cup. Karters Nina Pothof en Bastiaan van Loenen versloegen in de finale het Belgische team en bezorgden Nederland daarmee ook de derde plaats in de eindklassering. Tom Coronel greep net naast de medailles ondanks een sterke tweede Touring Car Cup race.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: PR

Nina Pothof en Bastiaan van Loenen bezorgden Nederland in de Karting Slalom Cup de gouden medaille. Nadat het Nederlandse duo in de halve finale de coureurs uit Portugal versloeg, waren Pothof en Van Loenen in de finale te sterk voor het Belgische duo Antoine Morlet en Manon Degotte.Morlet was in beide heats de snelste coureur, maar de tijden van Van Loenen en Pothof waren beter dan die van Degotte, die bovendien in beide races een kegel raakte, waardoor het Nederlandse team het goud pakte. Het verschil was uiteindelijk 3,925 seconden in het voordeel van Pothof en Van Loenen.Het Nederlandse team eindigde door de gouden medaille van Pothof/Van Loenen uiteindelijk als gedeeld derde in het eindklassement van de FIA Motorsport Games. Rusland won met 1 gouden en twee bronzen medailles de eerste editie van de FIA Motorsport Games, voor Italië en Australië (beide 1 gouden en 1 bronzen medaille). Nederland deelde de derde plek met Oekraïne en Japan.

pothofvanloenen 2 karting vallelunga
Een gouden medaille voor Van Loenen en Pothof in de Karting Slalom Cup

In de Touring Car Cup was er in de tweede race van het weekeinde succes voor de captain van het Nederlandse team, Tom Coronel. Coronel kwam bij de start niet helemaal lekker weg, maar wist zich na een safety car periode terug te knokken naar de derde plek. Nadat hij Mato Homola had ingehaald zette Coronel de aanval in op Klim Gavrilov. Het leverde een mooi gevecht op, waarbij Coronel even de tweede plaats overnam maar uiteindelijk toch met de derde plaats genoegen moest nemen.

De Belg Gilles Magnus reed onbedreigd vanaf pole naar de overwinning. Gavrilov wist Coronel net achter zich te houden en verzekerde zich met de tweede plaats van de gouden medaille in de Touring Car Cup. België (Magnus) pakte de zilveren medaille, brons was voor Slowakije (Homola).

gavrilov touringcar vallelunga
Met een eerste en een tweede plaats was Gavrilov de grote winnaar op Vallelunga

Japan was de grote winnaar in de GT Cup. Nadat Ukyo Sasahara en Hiroshi Hamaguchi in de ochtend de compleet verregende tweede race van het weekeinde wisten te winnen, was het duo in de afsluitende hoofdrace ook het sterkste en pakte zodoende de gouden medaille. De zilveren medaille ging naar Polen, terwijl Australië de bronzen plak pakte.

Hamaguchi begon vanaf de derde plek, maar wist al snel de auto's van Duitsland en Polen in te halen. Op een opdrogende baan kwam Italië sterk opzetten, maar Gianluca Roda ging van de baan toen hij op slicks door een plas ging. Net voor de pit window open ging begon het opnieuw te regenen, maar Hamaguchi wist zijn auto op de baan te houden en gaf vervolgens het stuur over aan Sasahara.

Sasahara zag de grote voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen nadat de safety car direct na het einde van de pit window naar buiten werd gestuurd. Direct na de herstart tikte Nico Verdonck de Porsche van Duitsland van de baan, terwijl ook Portugal in de problemen kwam. Omdat de omstandigheden verslechterden en meer auto's van de baan schoten besloot de wedstrijdleiding opnieuw de safety car te gebruiken en uiteindelijk eindigde de race achter de safety car. Verdonck kreeg nog een straf, waardoor Polen naar de tweede plaats achter Japan opschoof en Australië als derde eindigde.

japan gtcup vallelunga
De Japanners Hamaguchi en Sasahara wonnen de GT Cup met hun Lamborghini

Eerder op de dag pakte Andrea Rosso namens Italië goud in de Formule 4 Cup. Ido Cohen, gisteren winnaar na een straf voor Rosso, begon vanaf pole en domineerde het eerste deel van de race, maar op een opdrogende baan kon de Israëliër de koppositie niet vasthouden. In de tiende ronde maakte Cohen een fout, waardoor Rosso de leiding kon overnemen.

Niet veel later maakte ook Nicolas Baert een fout, waardoor de Belg de muur raakte en de safety car op de baan moest komen. Met nog drie minuten te gaan werd de race hervat en Rosso reed direct weg van zijn concurrenten. In de slotfase kon Cohen Niklas Kruetten en William Alatalo niet achter zich houden, waardoor de Duitser en de Fin als tweede en derde eindigden, achter winnaar Rosso. Cohen finishte uiteindelijk slechts als achtste.

rosso f4 vallelunga
Succes op eigen bodem voor Andrea Rosso in de Formule 4 Cup
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet