GT

GT4: DTM-organisatie ITR kondigt 'DTM-Trophy' als eigen GT-serie aan

191030 BMW GT4
BMW is een van de DTM-merken die een GT4-auto in het pakket heeft

De DTM-organisatie ITR heeft voor het komende seizoen onder de naam DTM-Trophy een eigen serie voor GT4-auto's aangekondigd, die bij zeven evenementen, waaronder de Benelux-weekeinden op Zolder (24-26 april) en Assen (4-september) in het voorprogramma van de DTM zal starten. Er komen per weekeinde twee vrije trainingen op vrijdag en op zaterdag en zondag elk een kwalificatie van 20 minuten en een race van 30 minuten zonder rijderswissel. Anders dan in vele andere GT-klassen komt er geen rijderscategorisatie (goud, zilver of brons of Pro en Am). Er is slechts sprake van een rijders- en teamkampioenschap en een juniorcup voor rijders geboren in of na 1998.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Niet in de laatste plaats omdat de drie in de DTM actieve merken Aston Martin, Audi en BMW alle drie ook GT-auto's voor de klantensport in hun leveringsprogramma hebben, keek de DTM-organisatie al eerder naar mogelijkheden voor GT3- en of GT4-achtige series op het evenementenplatform dat de DTM biedt. Tot dusver werden die ideeën echter geen bewaarheid, maar nu wordt met het internationaal uitschrijven van de DTM-Trophy dus een belangrijke stap gezet.

Concurrentie voor ADAC
De DTM zorgt hiermee ook voor concurrentie in de richting van de ADAC, die tot nu toe in ieder geval in de eigen waarneming de zeggenschap op het gebied van GT-racerij bij onze oosterburen heeft. De liefde tussen de DTM-organisatie en de ADAC is de afgelopen jaren flink bekoeld, wat niet in de laatste plaats blijkt uit het constant samenvallen van evenementen van beide series tijdens dezelfde weekeinden.

In het persbericht van de DTM wordt gesproken van "dichtbij de serieproductie staande GT-raceauto's van de FIA-groepen E2-SH en E2-SC van alle fabrikanten". De enigszins cryptische omschrijving duidt erop dat het gebruik van de term 'GT4' vermeden wordt, want dat is een product van SRO.

191030 Audi GT4
Audi R8 LMS GT4

Het lijstje fabrikanten van 'tussen de 400 en 500 pk sterke GT-auto's' die voor deelname in aanmerking zouden komen, dat in het persbericht wordt vermeld, laat echter weinig vraagtekens open: naast de DTM-merken Aston Martin, Audi en BMW ook merken als Mercedes-AMG, Porsche, McLaren, Ford, Chevrolet, Lotus, Jaguar, Toyota en Nissan.

De ITR will zelf zorgen voor een 'balance of performance' om de gelijkwaardige kansen tussen de diverse concepten te kunnen garanderen. "We bieden hiermee een aantrekkelijk pakket voor ambitieuze jonge rijders en gerenommeerde professionals", zegt ITR-directeur Achim Kostron. "Deze klasse is goed voor betaalbare en aantrekkelijke autosport en is daarom zeer geliefd bij rijders en fans."

Inschrijving is mogelijk tussen 6 november en 11 maart, het inschrijfgeld bedraagt 27.000 Euro exclusief BTW. Minimale vereiste is een internationale D-licentie. In het eerste seizoen rijdt de DTM-Trophy tijdens alle Duitse DTM-weekeinden (Lausitz, Norisring, Nürburgring en Hockenheim) plus de evenementen in Zolder, Anderstorp en Assen.

191030 Aston Martin GT4
Aston Martin Vantage GT4

Eerder al kondigde de ITR de W-Series en de DMV GT & Touring Car Cup (DMV GTC) als supportseries voor het komende seizoen aan. In de DMV GTC rijden auto's uit de categorieën GT3, Porsche Carrera Cup en Lamborghini Super Trofeo, die elk een eigen klassement hebben.

Reacties

  • 6
  • 1
   
  TheNextGeneration 30 oktober 2019 20:21

  GT4 dus! De DTM organisatie ziet geld in een groeiende deelnemersgroep en gaat daarmee de bestaande klassen verder verwateren. Een tijd geleden waren we het er op deze site al over eens dat er in deze categorie teveel aanbod is, dat heeft ITR duidelijk niet ingezien. Wees als organisatie creatief en kies iets wat dicht bij jezelf staat, onderscheid je daarin, en maak dat tot een succes. DTM auto's zijn silhouettes, waarom geen Mitjet 3.5l (330pk bij 850kg) als opstapklasse? Merken met een eigen body, net als DTM. Ik noem maar wat. Helaas, ook als dit bij DTM een succes wordt zal het ten kosten van andere series gaan. Wat mij betreft een grote misser van ITR, zij zouden toch echt beter moeten weten.

  • 1
  • 2
   
  Anonieme gebruiker 30 oktober 2019 20:27

  Opzich een goed initiatief, het bijprogramma was nog een verbeterpuntje namelijk. Ook een klasse met een goed aangeschreven niveau. Laten we hopen op een mooi startveld.

  • 2
  • 0
   
  Racing-Fan 30 oktober 2019 21:32

  DTM programma was natuurlijk mager geworden, wel jammer dat er zo twee GT4 kampioenschappen in Duitsland ontstaan.

  • 0
  • 0
   
  Willem J. Staat 31 oktober 2019 00:57

  @ThenNextGeneration. Er is drie jaar geprobeerd om een Mitjet serie in Duitsland op te starten. Het kwam nooit van de grond.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 31 oktober 2019 11:15

  27.000 Euro inschrijfgeld :O Van dat geld kun je ook bijna een seizoen S1600 Rallycross doen in het voorprogramma van het WK.

  • 0
  • 0
   
  Dirk 31 oktober 2019 12:57

  Logische support klasse aangezien alle DTM merken ook een GT4 auto hebben. Het veld in ADAC GT4 was nu ook weer niet gigantisch, en nu komt daar ook nog die Aston Martin klasse bij... we gaan het zien in 2020!

  • 1
  • 0
   
  TheNextGeneration 31 oktober 2019 14:05

  @Willem J. Staat Dat weet ik inderdaad Willem, dat was echter wel een klasse op club-niveau en het ging om de Mitjet 2.0 (een andere auto). Dat kan je niet vergelijken met een DTM-slot. Of dat wél de juiste oplossing is weet ik echter ook niet, ik heb er de nodige research niet naar gedaan. Zoals Dirk aangeeft hebben inderdaad alle merken een GT4, dus ik ben bang dat vooral dát hetgeen is wat ITR gemotiveerd heeft deze klasse in het leven te roepen. Ik vind het enkel jammer dat het zo moet gaan, want uiteindelijk zijn wij, de autosport-fans, de dupe van dit soort ondoordachte besluiten. Het lijkt er overigens wel op dat de Seyffarth Audi R8 LMS Cup overgaat in deze Trophy, wat dan relatief gezien weer wel goed nieuws is!

  • 1
  • 0
   
  Willem J. Staat 31 oktober 2019 16:07

  @TheNextGeneration Mitjet past niet bij de DTM. Forget it. Evenals de ADAC GT Masters beschouwen ze zichzelf als een Premium Racing Series en daar past dit niveau met alle respect niet in. In Frankrijk werkt het dan weer wel, maar wat in Frankrijk werkt, werkt niet in Duitsland of omgekeerd. Geen enkele Europese organisator kijkt naar de fan belangen. Daarvoor moet je in Amerika zijn. Eigenbelang telt bij DTM/ADAC GT Masters/VLN etc. Alles draait om geld.

  • 0
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 01 november 2019 07:34

  Tribunes DTM zijn toch leeg dus waar maak je je druk om ?

  • 1
  • 0
   
  Marcel ten Caat 01 november 2019 19:30

  27.000 inschrijfgeld voor races van een half uur met 1 rijder. Voor minder geld schreef een team zich dit jaar in voor ADAC GT4 Germany en de GT4 European Series. Wedstrijden van een uur en twee rijders in die twee klassen. DTM Trophy richt op rijders met een internationale D-licentie, waar de andere twee kampioenschappen tenminste een internationale C-licentie vragen. Kortom, lager niveau en kortere races tegen een hogere prijs. Leuk verkooppraatje voor de teams...

  • 0
  • 0
   
  Michael Breedijk 01 november 2019 22:12

  GT4 is denk ik de klasse die het snelst gegroeid is de laatste jaren. Zijn veel merken en types bij gekomen. Dus op zich zou een extra kampioenschap niet erg zijn. Alleen geeft ITR aan een eigen BOP te gaan hanteren. Dat zou wel een probleem kunnen zijn, als teams hun auto's steeds moeten aanpassen als ze rijden in diverse series. Bijvoorbeeld ITR en Creventic in een jaar rijden. Als je dan elke keer de auto moet ombouwen naar een andere BOP setting kan dat te veel gaan kosten voor de teams. Zelf hoop ik dat het een klasse wordt met een 30 auto's.Dat zou genoeg moeten zijn voor spanende races en een gezond kampioenschap. Dat ze duurder zijn dan de ADAC GT4 met kortere races hoeft geen probleem te zijn, er zijn altijd teams en rijders die de DTM als de top in Duitsland zien en extra willen betalen om op die weekenden te mogen rijden met de DTM.

  • 0
  • 0
   
  Dirk 04 november 2019 09:01

  Wat is er met Porsche Carrera Cup Deutschland gebeurd in het voorprogramma van DTM? Dat waren vaak geweldige races.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet