NASCAR

NASCAR: Martin Truex Jr. wint Martinsville en kwalificeert zich als eerste titelkandidaat voor Homestead finale

Met een overwinning op Martinsville heeft Martin Truex Jr. zich als eerste titelkandidaat voor de NASCAR Finale in Homestead gekwalificeerd. Voor Martin Truex Jr. betekent het overigens zijn derde zege op een short track dit seizoen. In de 500 ronden tellende wedstrijd reed Truex Jr. maar liefst 464 ronden aan de leiding.

2019 Start Martinsville
Start in Martinsville. Denny Hamlin vertrekt vanaf pole.


Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA

Martin Truex Jr. wint Martinsville en kwalificeert zich als eerste titelkandidaat voor Homestead finale
Martin Truex Jr. behaalde op de short track van Martinsville een overtuigende overwinning. Voor Truex Jr. betekende het zijn zevende seizoenszege. De laatste 24 ronden stond Truex Jr onder druk van William Byron's HMS Chevrolet.

2019 Martin Truex Jr Denny Hamlin onder Mustang druk.


Martin Truex Jr: "Ik kan nauwelijks geloven dat we op Martinsville gewonnen hebben. Miami is prachtig maar hier hebben we al zo lang willen winnen. Ik geloof niet dat iemand deze performance van ons verwachtte. Pet af voor de jongens. De pitcrew was vandaag gewoon fantastisch en we maakte niet veel veranderingen in de afstellingen. We begonnen vroeg aan de afstellingen die tot leven kwamen. Ik weet het niet maar nu weten we hoe het hier werkt. Maar ik ben trots op iedereen hier en naar vorig jaar was er hier werk aan de winkel. Ben trots op iedereen die mij zo'n raceauto geeft en het voor elkaar krijgt als het nodig is.""

Het eerste wedstrijdsegment kwam eveneens op naam van Martin Truex Jr. te staan. Penske-coureur Ryan Blaney eindigde als tweede. Denny Hamlin nam vanaf pole direct de leiding totdat hij deze aan zijn JGR-teamgenoot Martin Truex Jr. moest afstaan. Vanaf een laatste startplek wist Chase Elliott in het eerste segment alsnog als achtste te eindigen.

2019 Martinsville
De short track van Martinsville.

Ook het tweede wedstrijdsegment kwam op naam van Martin Truex Jr. te staan. Een touché tussen Ty Dillon(Chevrolet) en Daniel Hemric(Chevrolet) leverde na 180 ronden eigenlijk de allereerste neutralisatie op. Aan de kop veranderde er weinig. Truex Jr. bleef aan de leiding maar de inhaaljacht van Chase Elliott werd door een gebroken aandrijfas definitief beëindigd. Gedurende het tweede wedstrijdsegment lag Ganassi-coureur Kyle Larson gedurende lange tijd aan de leiding. Maar in de allerlaatste ronde moest Kyle zijn positie alsnog aan Truex prijsgeven. Overigens werd op Martinsville bekend dat Larson op Talladega veertien dagen geleden een gekneusde rib had opgelopen.

Het laatste wedstrijdsegment werd eveneens door Martin Truex Jr. gedomineerd. Zijn teamgenoten Kyle Busch en Denny Hamlin leverden een fel gevecht om de vijfde plek waarbij beide bolides elkaar meermaals toucheerden. Kort daarna was er een confrontatie tussen Kyle Busch en Aric Almirola. Een spin van beiden veroorzaakte de nodige chaos waarbij o.a. Jimmie Johnson betrokken was.

2019 Logano
Door toedoen van Denny Hamlin zag Joey Logano een top 5 klassering in rook opgaan.

Contact tussen Denny Hamlin en Joey Logano veroorzaakte na afloop de nodige confrontaties in de pitlane. Na een heftige discussie met Hamlin gaf Logano eerstgenoemde een flinke klap op zijn schouder waardoor de boel begon te escaleren.

Joey Logano: " Ik wilde alleen maar met hem praten en dit was erg frustrerend. Zonder dat er een auto zich aan de buitenkant bevond kwam hij de bocht uit en ruïneerde onze dag. Truex Jr. konden we sowieso niet verslaan maar een Top 5 klassering kwam wel onze kant uit. Ik weet niet wat er gebeurde want toen hij mij raakte ging hij niet van het gas af. Hij bleef maar komen. We raceten eigenlijk de gehele dag zonder problemen tegen elkaar. Ik weet niet wat er werkelijk gebeurde. Op het einde van de dag hadden we met een achtste plek nog een fatsoenlijk resultaat en een paar punten in de segmenten. Omdat ik over deze situatie nogal gefrustreerd was, wilde ik hem spreken. Misschien had ik hem op het einde toch maar geen duwtje moeten geven. Het is nogal frusterend want er is behoorlijk wat passie."

2019 Burnout Martinsville
Martin Truex Jr. pakte zijn derde short track zege dit seizoen. De eerste titelkandidaat is bekend

Ik wilde alleen maar weten wat hij zou zeggen. Dit was niet hetgeen dat ik verwachtte. Wilde alleen maar weten wat zijn gedachtes waren. Het zijn de play-offs, het hoort erbij en de emoties lopen dan hoog op."Het derde wedstrijdsegment bestond overigens uit zes neutralisaties.

Uitslag
1. Martin Truex Jr. Toyota 500 ronden
2. William Byron Chevrolet 500 ronden
3. Brad Keselowski Ford 500 ronden
4. Denny Hamlin Toyota 500 ronden
5. Ryan Blaney Ford 500 ronden
6. Kurt Busch Chevrolet 500 ronden
7. Kevin Harvick Ford 500 ronden
8. Joey Logano Ford 500 ronden
9. Kyle Larson Chevrolet 500 ronden
10.Ryan Newman Ford 500 ronden

Stand kampioenschap:
1. Martin Truex Jr 4102 punten 2.Denny Hamlin 4082 punten. 3.Kyle Busch 4075 punten. 4. Joey Logano 4072 punten. 5.Kevin Harvick 4058 punten. 6.Ryan Blaney 4057 punten. 7.Kyle Larson 4048 punten. 8. Chase Elliott 4028 punten

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet