VLN

VLN: Engel/Assenheimer winnen thriller op de Nordschleife. Yannick Fübrich/David Griessner nieuwe VLN kampioenen(lang)

Geen Eifelhagedissen maar werkelijk tienduizenden fans die voor de laatste maal naar hun heilige pelgrimsoord "De Nordscheife" togen. De 44e editie van de DMV Münsterlandpokal ontaardde in een ware thriller waarin de spanning in de laatste ronde werkelijk te snijden viel. Met een zevende klasse-overwinning stelden Yannick Fübrich(D)/David Griessner voor het team van Adrenalin Motorsport de titel veilig. In een adembenemende laatste ronde pakte Maro Engel voor het team Black Falcon/Auto Arena de zesde VLN-overwinning dit seizoen.

2019 Engel Laatste ronde
Fenomenale laatste ronde van Maro Engel. Anders kunnen we niet zeggen. Hiet met de later teruggezette Falken Porsche in zijn kielzog.


Tekst en Foto's Willem J. Staat

2019 Duel Engel Kern
Wat een geweldige wedstrijd. Engel opent de aanval.

VLN: Engel/Assenheimer winnen thriller op de Nordschleife. Yannick Fübrich/David Griessner nieuwe VLN kampioenen
Wat een adembenemend spektakel op de Nordschleife afgelopen zaterdagmiddag. Onder heerlijke herfstomstandigheden gingen er voor de laatste ronde dit seizoen maar liefst 170 deelnemers van start. Adam Christoudoulou nam direct de leiding voor de Phoenix Audi R8 LMS van Frank Stippler, maar zowel Christoudoulou als zijn merkgenoot Assenheimer moesten nog voordat zij de Nordschleife op gingen via het GP circuit naar binnen omdat de radiateurs vol met bladeren verstopt zaten en de kans op oververhitting groot was. Daardoor verloren zij aanvankelijk hun goede uitgangsposities maar begonnen beiden aan een indrukwekkende inhaalwedstrijd. Christoudoulou viel zelfs naar de 31e plek terug maar wist de auto na zijn stint op een 13e plek aan Hubert Haupt over te geven. Uiteindelijk zou de combinatie Adam Christoudoulou/Hubert Haupt/Dirk nog als vijfde over de streep komen.

2019 Duel BMWs 1 In de BMW 240i Cup ging het er hard aan toe.

Gedurende lange tijd vochten de GetSpeed Mercedes No23 van de combinatie Fabian Schiller/John Schoffner/Janine Hill en de Phoenix Audi R8 LMS van de combinatie Frank Stippler/Vincent Kolb. Daarachter leverden de Zakspeed Viper en mcchip-dkr Lamborghini van "Schmidtmann/Hammel een pakkend duel om de derde plek. Beide auto's vielen overigens met technische problemen uit. De Zakspeed Viper moest met een kapot differentieel aan de kant. Daarvan profiteerde de Walkenhorst BMW M6 GT3 van de combinatie Christian Krognes(N)/David Pittard/Jody Fannin(GB/GB) die in een adembenemende slotfase zelfs kortstondig de leiding nam.

2019 Eng
Philipp Eng reed de gehele wedstrijd solo. En na een matige start zelfs in de Top 10. In de laatste ronde gaf hij op.

Daarna kwam deze in handen van de befaamde Manthey Grello Porsche 911 GT3 R met Lars Kern aan het stuur. Doordat de Grello Manthey Porsche bij de laatste stop te kort had stil gestaan moest Lars Kern een voorsprong van minsterns 37 seconden op zijn achtervolgers opbouwen. Kern slaagde daar echter niet in. In de Karussell kwam het tot een aanrijding met een langzamere deelnemer. Kern liep daarbij een lekke band op en werd uiteindelijk als zevende geklasseerd. Voor de Grello betekende dit het tweede achtereenvolgende ongeval. Bij VLN 8 reed Otto Klohs tijdens de vrije trainingen op zaterdag zoveel schade dat men van deelname moest afzien.

2019 Start
Adam Christoudoulou neemt de leiding maar ging direct naar binnen.

Teleurstellend was het optreden van de No2 GetSpeed Mercedes AMG GT3 van Philipp Ellis. Al in de tweede ronde was hij bij een aanrijding met de No17 WRT Audi R8 LMS van Emmanuel Collard betrokken. Beiden moesten met flinke schade opgeven.

Maro Engel in de Black Falcon/Auto Arena Mercedes was na zijn allerlaatste stop in de slotfase werkelijk ontketend met de Falken Porsche GT3 R van Müller/Pilet in zijn kielzog. Toen ontwikkelingsingenieur Lars Kern in de Manthey Porsche 911 GT R in de fout ging rook Engel bloed en pakte in de slotseconden de overwinning. De als tweede geklasseerde Falken Porsche werd vanwege te hard rijden een tijdstraf van 185 seconden opgelegd en werd naar de zevende plek teruggezet.

2019 AMG Mercedes
Hoge verwachtingen van de nieuwe Mercedes AMG GT3

Patrick Assenheimer: "Pech bij de start en geluk op het einde. Dit somt ons seizoen wel op. Vier overall overwinningen is eenvoudigweg fantastisch. Bovendien was ik in staat om het SP9 Pro kampioenschap te winnen. Tevens won het team de ROWE Speed Trophy voor teams. Ik wijd deze overwinning dan ook aan het team en iedereen die zijn best gedaan heeft. En natuurlijk ook aan Maro die een mega job verricht heeft"

Maro Engel: "Ons team heeft deze overwinning gewoon verdiend. Aan het begin van de wedstrijd hadden we wat pech. Daarna hebben we onze strategie wat aangepast en dit werkte met nieuwe banden perfect. Dank aan het Black Falcon team en Patrick die hier een ongelofelijke run had."

2019 Fubrich Giessner 2
De nieuwe overall VLN kampioenen Yannick Fübrich/David Griessner.

Yannick Fübrich/David Griessner VLN kampioen
Met een zevende klasse-overwinning stelden Yannick Fübrich/David Griessner hun eerste VLN titel veilig.

Vooral in de beginfase van de wedstrijd ging het er hard aan toe. Het verschil in de BMW M240i Racing Cup bedroeg in de aanvangsfase tussen de Top 3 minder dan 1,3 secs. en het ging er dan ook knalhart aan toe.

Yannick Fübrich: "Een knalharde strijd waar doorzettingsvermogen vereist is. Om aan het einde van het seizoen met zoveel competitieve rijders kampioen te worden. Daar schieten woorden voor te kort."

IMG 2823
Werkelijk duizenden mensen op de Nordschleife.

David Griessner: " Het voelt fantastisch aan. Ik heb de slotstint gereden en die duurde een eeuwigheid. Van dit resultaat hebben wij lang gedroomd. Nu hebben wij ons doel bereikt."

2019 Viper
De Zakspeed Viper bleek competitief te zijn en heeft een nieuw jasje gekregen.

Voor teambaas Matthias Unger(zelf kampioen in 2008) komt het resultaat niet onverwacht. "Het klinkt natuurlijk gek als ik zeg dat we deze titelverdediging gepland hebben. Het is zo. Maar ook een beetje geluk hoort erbij. Maar we hebben drie auto's in drie verschillende klasses met een Topbezetting de baan opgestuurd. Op het einde bezetten zij de eerste, tweede en vierde plek in de rangschikking. Beter kan gewoon niet. Norbert Fisher, Oskar Sandberg en Daniel Zils behaalden in de V5 klasse maar liefst zeven overwinningen. Ook de Juniorentitel gaat naar Fübrich/Giessner. De titel bij de productieauto's gaat naar de 2018 overall kampioenen Christopher Rink, Philipp Leisen, Danny Brink.

2019 Fubrich Giessner 1
De nieuwe VLN kampioenen rijden het seizoen uit.

Uitslag
1. Patrick Assenheimer/Maro Engel AMG Mercedes GT3 28 ronden
2. Vincent Kolb/Frank Stippler Phoenix Audi R8 LMS 28 ronden
3. Christian Krognes/David Pittard/Jody Fannin Walkenhorst BMW M6 GT3 28 ronden
4. Michele Beretta/Steve Jans/Kim Luis Schramm Audi R8 LMS 28 ronden
5. Hubert Haupt/Adam Christoudoulou/Dirk Müller AMG Mercedes GT3 28 ronden
6. Mathieu Jaminet/Dirk Werner/Lars Kern Manthey Porsche 911 GT3 R 28 ronden
7. Sven Müller/Patrick Pilet Porsche 911 GT3 R 28 ronden
8. John Shoffner/Janine Hill/Fabian Schiller Getspeed Mercedes AMG GT3 28 ronden
9. Christian Hohenadel/Maxmilian Buhk/Maximilian Götz HTP AMG Mercedes GT3 28 ronden
10. Christiaan Kohlhaas/Stephan Köhler/Nikolaj Rogivue RacingOne Ferrari 458 28 ronden

2019 Finish
2019 gaat de geschiedenis in met een schitterende afsluiter van het seizoen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet