Mazda MX-5 Cup

Marcel Dekker eerste kampioen Mazda MX-5 Cup, Maxime Oosten wint Junior Cup

20191020-NRB 7544

Het algemene kampioenschap in de Mazda MX-5 Cup is nog niet beslist, maar het moet toch wel heel erg gek lopen wil Marcel Dekker niet de eerste titel in dit nieuwe kampioenschap binnenslepen. Dekker won de eerste race op zaterdag en heeft met deze verdiende punten de kop overgenomen van de geblesseerde Toine Kreijne. Die kwam in de eerste race nog wel aan de start, maar kan vanwege de pijn aan zijn gebroken schouder niet aan de tweede race meedoen. Dekker heeft nu 148 punten, gevolgd door Kreijne met 145 punten. Outsider Joshua Kreuger (131) heeft met nog 21 punten te verdelen nog een theoretische kans. Bij de Junioren blijft het spannend. Max de Bruijn is koploper met 183 punten, hij heeft vijf punten voorsprong op Dominique Kraan en acht op derde junior Maxime Oosten.

Tekst en foto's: PR

Na een vrij gecompliceerde kwalificatie, waarbij de nodige straffen vanwege overschrijden van de tracklimits werden uitgedeeld, is het uiteindelijk András Király die vanaf de beste startpositie mag vertrekken, met naast hem Bas Schouten. Kampioenschapkandidaat Marcel Dekker vertrekt vanaf een derde startplaats, met naast hem zijn grootste tegenstander Joshua Kreuger. Maxime Oosten is de snelste bij de junioren en heeft nog een kans op de titel. Hij start als zesde en wordt gevolgd door De Bruijn en Kraan op een respectievelijke 7de en 8ste startplaats.
De mist, een verlate start van de Belcar inclusief een flinke crash zorgen voor een vertraging van bijna een half uur. Marcel Dekker laat iedereen schrikken met een spin in de opwarmronde, maar hij kan verder en neemt zijn eigen positie op de grid weer in.

20191020-RBN 5692

Dekker heeft vanaf een derde positie een raketstart, gaat driedik aan de buitenkant op weg naar de Haarbocht en pakt kortstondig de kop. Olivier Naaktgeboren ligt vanuit de achterhoede gestart al op een vierde plaats, maar krijgt een drive through penalty vanwege een jumpstart. Bas Schouten en András Király bedienen Dekker gelijk van repliek en pakken de eerste twee plaatsen weer terug. De eerste drie Mazda's nemen wat voorsprong op Joshua Kreuger en Maxime Oosten, met daar achter De Bruijn, Teekens en Kraan.

Er ontstaan diverse groepen strijdende Mazda's. Kreuger en Oosten rijden toch weer naar de drie koplopers. Bas Schouten valt iets terug in deze groep, waarin Király de kop overneemt met Dekker daarachter. De eerste elf rijders racen binnen acht seconden. Bas Schouten passeert Dekker en pakt wederom de tweede plaats. Het is nog niet de race van Dominique Kraan, die zijn achtste plaats verliest aan Dirk Warmerdam. Het is weer raak met de tracklimits, er volgen diverse waarschuwingen.

20191020-NRB 7523

Király maakt aan kop een foutje en zakt terug naar een negende plaats. Ook Joshua Kreuger zakt terug, naar een achtste plaats. Schouten is de nieuwe koploper voor Dekker en Oosten. Milan Teekens ligt op een vierde plaats, maar moet zich gaan verdedigen tegenover een aandringende Dirk Warmerdam.

20191018-NRB 6370

Dominique Kraan gaat er op volle snelheid af in bij het ingaan van de Ramshoek, na een tik van Max de Bruijn. Kraan raakt op hoge snelheid zijwaarts de bandenstapels, de rechterzijde van de wagen is flink beschadigd. De safetycar verschijnt op de baan om gelegenheid te geven om de rijder uit de wagen te halen. Kraan is gelukkig helemaal in orde, maar wordt voor alle zekerheid gecontroleerd door de medische dienst.

20191020-RBN 5675

Max de Bruijn krijgt vanwege zijn actie een zwarte vlag, een zware straf van de wedstrijdleiding die niet vaak wordt uitgedeeld. Oordeel is dat na alle gesprekken met de rijders na de crash van Kreijne en Oosten op Spa en alle overschrijdingen van de tracklimits eerder dit weekend De Bruijn dit niet had mogen doen. Hij wordt daarmee uit de wedstrijd gehaald en komt inderdaad de pitstraat in.

20191020-NRB 7582

Er wordt gefinisht achter de safetycar waardoor Bas Schouten de wedstrijd wint voor de eerste Mazda MX-5 Cup-kampioen Marcel Dekker.

20191018-RBN 3834

Maxime Oosten eindigt als derde en is daarmee de kampioen bij de junioren t/m 24 jaar.
Ook deze tweede Finalerace is weer een hectische wedstrijd in de Mazda MX-5 Cup waar we achter de safetycar een bewogen eerste seizoen eindigen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet