NASCAR

NASCAR: Brandon Jones wint zijn allereerste Xfinity in Kansas. Cole Custer en Tyler Reddick op de vuist

JGR-coureur Brandon Jones schreef op de Kansas Speedway de Kansas Lottery 300 op zijn naam. Voor de titelstrijd komt de JGR-rijder niet meer in aanmerking. Daarvoor was hij in de playoff wedstrijd op Dover al uitgeschakeld. Na afloop van de wedstrijd kwam het tot een handgemeen tussen Cole Custer(SHR) en Tyler Reddick(RCR).


2019 Jones Briscoe
Brandon Jones passeert Chase Briscoe en is op weg naar zijn allereerste Xfinity-overwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing USA/NASCAR/PR

Brandon Jones wint zijn allereerste Xfinity in Kansas. Cole Custer en Tyler Reddick op de vuist
Met zijn zege in Kansas voorkwam Reddick dat géén van de acht overgebleven Play-off kandidaten een plek wist te verweven voor de "Round of 4" ofwel de vier kandidaten die voor de titel moeten gaan strijden. Jones vertrok vanaf een tweede startplek en kon dankzij de pech van anderen eigenlijk pas in de eindfase werkelijk toeslaan.

2019 Bell Briscoe Allgaier Reddick Christopher Bell, de gedoodverfde winnaar, had pech. Achter hem Ross Chastain, Tyler Reddick en Justin Allgaier.

Zijn teamgenoot Christopher Bell en Chase Briscoe reden in de slotfase naast elkaar toen zij snel op achterblijver Garrett Smithley inliepen. Deze maakte een inschattingsfout waarvoor hij eveneens de verantwoording nam. Bell en Briscoe liepen daarbij de nodige schade op. Laatstgenoemde liep een zwaar gehavende achterkant op terwijl Bell onder safetycar meerdere malen naar binnen reed om zijn rechter spatbord te laten herstellen. Briscoe wist nog als vijfde te eindigen terwijl Bell niet verder kwam dan een twaalfde plek.

2019 Custer Reddick
Cole Custer en Tyler Reddick gaan met elkaar op de vuist.

Bij de herstart namen Custer en Reddick het commando maar eerstgenoemde had er geen goed woord voor over hoe dat Reddick tegen hem racete. Cole Custer: "Hij kan zijn auto nog niet eens op de bodem onder controle houden en dan gaan we beiden ook nog bijna de muur in. Prachtig als hij met die auto's van hun(RCR) wil crashen en van tijd tot tijd in de muur verdwijnt. Maar als hij dit bij mij doet ben ik niet erg verheugd. Ik ben naar hem toe gegaan om dit duidelijk te maken."

2019 Moment Supreme
Moment supreme. Brandon Jones(19) grijpt de kop.

Custer legde de hand op Reddick's schouder en toen grepen beiden elkaar naar de keel. Teamleden van beide teams en NASCAR officials moesten de beide vechtersbazen scheiden. Tyler Reddick: "Ik begrijp zijn frustratie voor 100 procent maar we probeerden gewoon een positie te verwerven voor de kampioensfinale op Homestead. Maar als je een hand op mij legt dan krijg je er gewoon ééntje terug."

Het eerste wedstrijdsegment werd volledig door Christopher Bell beheerst terwijl het tweede door Cole Custer werd opgeëist. Bij een herstart in de 151e ronde verloor Custer na contact met Justin Haley enkele posities. In de 185e ronde zagen Bell en Briscoe na contact met achterblijver Smithley hun zegekansen in rook opgaan. Bij de laatste herstart zorgden Joey Gase en Noah Gragson nog voor de nodige chaos. Gase moest na deze crash opgeven terwijl Gragson nog als dertiende over de streep wist te komen.Direct bij de herstart ging Jones en Briscoe voorbij en kon zijn allereerste Xfinity-zege veilig stellen. Ook werd Briscoe in de laatste ronde nog door Reddick gepasseerd.

2019 Brandon Jones
Eindelijk een allereerste overwinning voor Brandon Jones van JGR Racing.

Uitslag Kansas Lottery 300
1. Brandon Jones Toyota 200 ronden
2. Tyler Reddick Chevrolet 200 ronden
3. Chase Briscoe Ford 200 ronden
4. Michael Annett Chevrolet 200 ronden
5. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
6. Jeremy Clements Chevrolet 200 ronden
7. Justin Haley Chevrolet 200 ronden
8. John H. Nemecheck Chevrolet 200 ronden
9. Ryan Sieg Chevrolet 200 ronden
10. Ross Chastain Chevrolet 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet