Mazda MX-5 Cup

Marcel Dekker wint eerste race Mazda MX-5 Cup, maar Toine Kreijne geeft zich nog niet gewonnen

20191019 RL1 6464

Voorafgaand aan de eerste van twee races in de Mazda MX-5 Cup tijdens de Hankook Finaleraces worden alle rijders bij elkaar geroepen door de wedstrijdleiding voor een extra briefing. Eén van de punten waarover wordt gesproken is het onvoldoende respecteren van de tracklimits tijdens de kwalificatie. Na het bestuderen van de rapportages van de baanposten en het bekijken van de beelden werd bij meer dan de helft van de rijders een of meerdere rondetijden afgenomen vanwege het te vaak overschrijden van de contouren van het Drentse circuit. Hierop wordt besloten om in de Geert Timmer bocht bandenstapels te plaatsen om de rijders niet in de verleiding te laten komen om daar de bocht wat krapper dan gebruikelijk te ronden om zo meer snelheid mee te nemen op het rechte stuk voor de pits.

Tekst en foto's: PR

20191019 RL1 6393


Maar er is ook goed nieuws te melden, want tot ieders verbazing staat Toine Kreijne op de startlijst en dat krap twee weken na zijn zware ongeval op Spa-Francorchamps. Hij trainde niet de snelle tijden die we van hem gewend zijn, maar dat is niet vreemd. Vanwege zijn gebroken schouder en ribben moesten er wat aanpassingen aan de Mazda worden gedaan.

20191019 RL2 6681

Een soort kussentje om de geblesseerde schouder te ondersteunen, maar dat belemmerde hem wel bij het schakelen. Maar wat is het mooi om de koploper in het kampioenschap zo snel weer achter het stuur te zien om te proberen voldoende punten bij elkaar te harken om zijn eerste plaats in het klassement te verdedigen.

20191019 RL1 6338

Door alle perikelen tijdens de kwalificatie en de reversed grid staan er ineens een aantal snelle rijders verder naar achteren die zich naar voren moeten gaan knokken in de race. Met Berry van Elk op poleposition en Rover Dullaart naast hem op de eerste rij gaat het veld van start richting de Haarbocht.

20191019 RL1 6350

Twee rijders kunnen hun auto niet op de baan houden, maar keren gelukkig snel weer op het asfalt terug en kunnen verder.

20191019 RL1 6513

Na de eerste ronde voltooid te hebben komt Rover Dullaart als leider door en blijkt Berry van Elk gepasseerd door een zestal rijders. Ook de daaropvolgende ronde is het stuivertje wisselen op diverse plekken van het circuit en verliest Dullaart zijn koppositie aan Marcel Dekker, die zich vanaf de achtste startplek naar voren heeft gewerkt. Niet veel later spint Dullaart bijna, verliest daardoor snelheid en enkele plaatsen.

20191019 RL1 6381

Vanaf ronde vier maken Marcel Dekker, András Király en Bas Schouten zich los van de achtervolgende groep die wordt geleid door Joshua Kreuger. Olivier Naaktgeboren is under investigation en krijgt niet veel later van de wedstrijdleiding een penalty van vijf seconden vanwege het feit dat hij iets te gretig was bij de start en te vroeg de koppeling heeft losgelaten. In ronde zes komt de safetycar in de baan doordat Berry van Elk iets teveel van de wegligging van zijn MX-5 heeft gevraagd en zichzelf ingroef in de grindbak van de Stekkenwal.

Door het ingrijpen van de safetycar schuift het veld weer in elkaar en nadat de wagen van Van Elk uit het grind is getrokken begint het spel weer van voren af aan. Király rijdt inmiddels op kop bij het ingaan van de eerste bocht op slechts centimeters gevolgd door Dekker en Schouten. Joshua Kreuger kan de snelheid van de drie auto's voor hem nu wel goed volgen en sluit prima aan in de strijd om de kop.

20191019 RL1 6483

Op Schouten na zijn de andere drie nog in de race voor het overall kampioenschap en dus is hen er alles aan gelegen zoveel mogelijk punten te scoren. De tweede groep, aangevoerd door Max de Bruijn, ziet het gat naar de kopgroep oplopen tot drie seconden. In deze groep zitten ook Dominique Kraan, Maxime Oosten en Milan Teekens, die samen met de Bruijn nog aanspraak kunnen maken op het junior klassement.

20191019 RL1 6485

De tweede groep verliest per ronde een seconde op de kopgroep, mede vanwege de felle strijd die ze onderling leveren. Ook daar gaat het om de punten voor potentiële kampioenen, in dit geval de junioren. Als aan een touwtje komen de koplopers in ronde twaalf door waarbij Dekker de kop weer heeft overgenomen van Király en nu Kreuger die strak volgt. Schouten heeft een kleine fout gemaakt en verliest dik twee seconden. Hij weet toch de aansluiting weer snel te vinden waardoor in de laatste ronde de groep van vier weer compleet is.

In die laatste ronde laat Marcel Dekker weer eens zien dat hij met al zijn ervaring een uitgekookte wedstrijd kan rijden, want hij pakt de overwinning met een seconde voorsprong op András Király die zich in zijn jacht op Dekker nog bijna verslikt in de Geert Timmer Bocht.

De laagste trede op het podium wordt ingenomen door jarige Bas Schouten, die Király net niet wist te verschalken. Joshua Kreuger zit er dicht bij, maar kan zijn positie niet verbeteren.

Toine Kreijne rijdt een redelijk goede race gereden, want de geblesseerde coureur passeerde het zwart-wit geblokt door als elfde en zevende in zijn klasse boven 25 jaar. Een blik op de einduitslag laat zien dat alle teamgenoten van Kreijne achter hem zijn geëindigd en dat zorgt ervoor dat hij toch negen punten scoort. Daarmee gaat hij nog steeds aan de leiding in het klassement, al is dat nu nog maar één punt op Marcel Dekker.

20191019 RL1 5866

Bij de junioren grijpt Max de Bruijn de overwinning in een direct duel met Dominique Kraan en Milan Teekens, die hem flankeren op het podium.

20191019 RL2 6705

In beide kampioenschappen, overall en de junior cup, is de strijd nog niet beslist en dus zullen op zondag tijdens de laatste race van het seizoen de kampioenen pas bekend worden.

20191019 RL2 6699

 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet