NASCAR

NASCAR: Ryan Blaney (Team Penske) verslaat Ryan Newman (Roush Fenway) in crash destruction derby Talladega

De wedstrijd op Talladega moest afgelopen zondag na het eerste segment vanwege de regen tot vandaag worden uitgesteld. Na drie gigantische wedstrijdcrashes schreef Ryan Blaney uiteindelijk de wedstrijd op zijn naam en verzekerde zich daarmee een plek voor de ronde van acht. M.a.w. na Kansas volgende week wordt er weer van vier coureurs in de titelstrijd afscheid genomen. Kyle Larson en Ryan Blaney zijn al van een plek in de voorlaatste ronde verzekerd.

Finish
Wat een race en wat een finish. De schade en "The Big Ones" waren enorm. Alle rijders kwamen er zonder één schrammetje weer vanaf.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Ryan Blaney (Team Penske) verslaat Ryan Newman (Roush Fenway) in crash destruction derby Talladega
Voor de derde maal in zijn carriere werd Ryan Newman op de finish in Talladega door een Penske-coureur verslagen. In 2014 en 2016 was het Brad Keselowski die hem van de zege beroofde en vandaag was het Ryan Blaney die na een duwtje de zege pakte. Het eerste wedstrijdsegment op maandag leverde een overwinning op voor Clint Bowyer. Hendrick Motorsports-coureur Alex Bowman probeerde aan het slot van het tweede segment Joey Logano af te blokken. Die poging faalde want Bowman ging in de rondte en veroorzaakte een kettingreactie waarbij de titelkandidaten Chase Elliott, Martin Truex Jr. betrokken waren. Bowman was wel zo eerlijk om de schuld van het incident op zich te nemen.

Alex Bowman: " Ik geloof dat ik niet had moeten afblokken want ik werd gewoon weggeschoven. Ik wist dat Logano eraan kwam en ik probeerde nog een beetje naar benenden te gaan. Maar zodra hij mij toucheerde ging ik in de rondte. Ze hadden een grotere run dan ik verwachtte en ik had ze gewoon moeten laten gaan."

Richard Childress Teameigenaar Richard Childress reed een ereronje met de legendarische Chevrolet van Dale Earnhardt Sr. vandaag.

De volgende "Big One" liet ook niet lang op zich wachten. William Byron kreeg van Kurt Busch een duwtje, het gevolg was dat hij richting Joey Logano spinde. Het veroorzaakte een kettingreactie waarbij de auto's van Daniel Suarez, Ryan Preece, Erik Jones, Matt Crafton en Joey Gase betrokken waren. Voor Byron en Jones was de wedstrijd definitief over terwijl Logano's zwaar gehavende auto in de pitlane de nodige reparaties onderging.

Tien ronden voor het einde vond de derde "Big One" plaats. Kyle Busch werd naar voren geduwd en knalde in de auto van Brad Keselowski. Een kettingreactie volgde waarbij de auto van Brendan Gaughan over de kop ging en gedeeltelijk met zijn wielen op de motorkap van Kurt Busch landde. Het commentaar van Brendan Gaughan was vrij nuchter. "Er is niets beter dan over de kop gaan, want dan raak je ook niets. Het gaat overigens goed met me."

Kevin Harvick, Chris Buescher, Matt DiBenedetto, David Ragan, Daniel Hemric en Ricky Stenhouse Jr. waren er eveneens bij betrokken. Vooral het rijden van Stenhouse Jr. was nogal aan wat kritiek onderhevig.

Op Dover International Speedway vorige week was Blaney één van de eerste uitvallers met een gebroken wielophanging. Om in de titelstrijd verder te komen was het een alles of niets scenario voor Blaney. Maar de Penske-rijder had enorm veel geluk dit weekend. "Om eerlijk te zijn een fantastische prestatie met wel een behoorlijke portie geluk, want gisteren spinde ik nogal vroeg en vandaag miste ik een aantal "Big Ones" We waren in staat om ons door het veld heen te werken."

Talladega Race 1
Het opzoeken van merkgenoten behoort tegenwoordig tot de wedstrijdpolitiek op Talladega.

Met een verschil van slechts 0.007 secs. versloeg Blaney zijn Mustang collega Ryan Newman terwijl er in de staart van het overgebleven startveld opnieuw chaos was. Op de eeuwige ranglijst is dit de zesde "close-finish" overigens. Bij het ingaan van de laatste ronde lag Blaney met in zijn kielzog Denny Hamlin (van wiens Toyota de flapjes overigens na alle opgelopen schades ook niet meer optimaal functioneerden).

Newman nam met steun van Hamlin kortstondig de leiding totdat Blaney op de finish met een minimiem verschil toesloeg. Voor de wedstrijd op Kansas bevinden Bowman, Elliott, Bowyer en Byron zich in de gevarenzone. Het is voor hen de laatste kans om nog een ronde verder te prolongeren.

Joey Logano leidt Joey Logano rijdt nog op kop.

Overigens hebben de fabrikanten op Talladega ook een onderlinge afspraak dat de Chevrolet, Ford en Toyota rijders elkaar zoveel mogelijk helpen door de concurrentie af te blokken. Het in formatie rijden van Chevrolets, Fords en Toyotas was ook vanavond weer duidelijk zichtbaar. Deze wedstrijdpolitiek wordt door de fans overigens niet in dank afgenomen. Het resulteerde aan het slot wel in een Ford dubbeloverwinning.


Blaney Winnaar
Ryan Blaney hield het hoofd koel en won.

Uitslag 1000 bulbs. com Talladega
1. Ryan Blaney Ford 188 ronden
2. Ryan Newman Ford 188 ronden
3. Denny Hamlin Toyota 188 ronden
4. Aric Almirola Ford 188 ronden
5. Michael McDowell Ford 188 ronden
6. Austin Dillon Chevrolet 188 ronden
7. Corey Lajoie Ford 188 ronden
8. Chase Elliott Chevrolet 188 ronden
9. Ricky Stenhouse Jr. Ford 188 ronden
10. Ty Dillon Chevrolet 188 rondenAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet