Sportscars

Sportcars: Felipe Nasr op pole voor IMSA-seizoensfinale 'Motul Petit Le Mans' op Road Atlanta

191011 IMSA DPi quali
De Whelen-Cadillac DPi start vanaf de pole-position

Felipe Nasr start morgen vanaf de pole-position voor de tien-uursrace 'Motul Petit Le Mans' op Michelin Raceway Road Atlanta, de seizoensfinale van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. De Braziliaan reed in de nummer 31-Whelen-Cadillac DPi een nieuw kwalificatierecord. Renger van der Zande eindigde in de Konica-Minolta-WTR-Cadillac als achtste. In GTLM reed Le Mans-classewinnaar en de nieuw benoemde Jaguar-Formule E-rijdert James Calado in de Risi-Ferrari 488 de snelste tijd, terwijl Corey Lewis in GTD met de Paul Miller Racing-Lamborghini de pole-position behaalde. Na wat diskwalificaties van andere rijders eindigde Ben Keating in de Riley-Mercedes-AMG GT3, die hij deelt met Jeroen Bleekemolen, als tweede. Bleekemolen, Keating en Felipe Fraga hebben goede kansen in de strijd in de Endurance-titel van de GTD-klasse.

Tekst: René de Boer (vanuit Braselton, Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Terwijl in de beide GT-klassen de voorlopige pole diverse keren wisselde, was de kwalificatie in de prototype-klasse in ieder geval vooraan niet al te spectaculair. Al vroeg in de sessie reed Felipe Nasr in de nummer 31-Whelen-Action Express-Cadillac DPi in 1:08,457 minuten de snelste tijd, waar niemand van de concurrentie meer aan kwam. Ricky Taylor eindigde in de nummer 7-Penske-Acura als tweede, voor Filipe Albuquerque in de andere Action Express-auto, de nummer 5 in de kleuren van Mustang Sampling. Dane Cameron kwalificeerde de nummer 6-Penske-Acura als vierde, waarmee de Action Express-Cadillacs en de Penske-Acura's elkaar afwisselen op de eerste twee rijden. Timo Bernhard reed de nummer 77-Joest-Mazda naar de vijfde startplaats.

191011 IMSA Quali Zande

Renger van der Zande reed de kwalificatie in de nummer 10-Konica Minolta-WTR-Cadillac en werd als
achtste geklasseerd. "Ik denk dat ik een goede ronde had, maar het feit dat we zo ver naar achteren staan, laat wel zien dat we een beetje tekort komen", zei hij. "Niet zozeer in de balans van de auto, maar de 'bite' van de banden krijgen we er niet uit. Dat kan met de hogere temperaturen te maken hebben, dus misschien dat het tegen het einde van de race, als het wat afkoelt, ook beter wordt, en dat we in de laatste fase de race naar ons toe kunnen halen, maar voor nu hebben we heel wat huiswerk te doen voordat we morgen gaan racen."

191011 IMSA Quali Risi
Risi-Ferrari beleeft een succesvolle terugkeer in de IMSA-competitie

In GTLM was het stuivertje wisselen, waarbij vrijwel alle negen rijders op enig moment wel een keer bovenaan stonden, maar toen het erop aan kwam, reed James Calado in de Risi-Ferrari met 1:15,639 minuten de snelste tijd. Een mooie prestatie voor het team van Giuseppe Risi, dat na Daytona eigenlijk al een punt leek te hebben gezet achter het IMSA-programma, maar nu voor de finale toch de deelname weer voor elkaar kreeg. António García kwalificeerde de nummer 3-Corvette als tweede, voor Philipp Eng, die werd toegevoegd aan de bezetting van de nummer 24-BMW. Daarachter volgde titelpretendent Laurens Vanthoor in de snelste van de beide Porsche 911 RSR's, die zoals gemeld dit weekeinde in Coca-Cola-kleuren rijden. Joey Hand was als vijfde de beste Ford-rijder in de kwalificatie voor het laatste optreden van de Ford GT als fabrieksauto.

UPD: Bij de technische keuring na afloop bleek de Corvette niet conform, zodat de nummer 24-BMW opklimt naar de tweede startplaats en ook alle overige auto's doorschuiven. De nummer 3-Corvette mag achteraan in de klasse starten.

191011 IMSA quali GTD
Na Laguna Seca staat Corey Lewis ook op Road Atlanta op pole in GTD

De GTD-kwalificatie werd met de rode vlag onderbroken, nadat Robey Foley in de Turner-BMW in Turn 10 in de grindbak belandde. Na de hervatting werd er wat extra tijd gegeven. De Zwitser Ricardo Feller reed in de nummer 29-Land-Audi de snelste tijd met 1:19,185 minuten, maar zag zijn tijd geschrapt worden, omdat het team tijdens de rode vlag aan de werk gewerkt was. Daarmee erfde Corey Lewis in de nummer 48-Paul Miller Racing de pole-position, zijn tweede van het seizoen en een mooi resultaat voor het team uit Atlanta in de kwalificatie voor de thuisrace. Daarachter volgde Shinya Michimi, die er in de PPM-Huracán een volledige eerste startrij voor Lamborghini van maakte. Althans aanvankelijk, want later werd ook bij hem de tijd geschrapt.

191011 IMSA Bleek
Tweede startplaats voor de Wynn's-Riley-Mercedes met Keating/Bleekemolen/Fraga

Daarmee eindigde Ben Keating, die in de nummer 33-Riley-Mercedes de kwalificatie reed, op de tweede startplaats. "De zilveren rijder moet hier de kwalificatie doen", gaf Jeroen Bleekemolen te kennen. Hij was tevreden met het verloop van het weekeinde tot nu toe: "Het gaat allemaal goed, we zitten er lekker bij", zei hij. Vorige week nog reed Bleekemolen samen met Keating en Felipe Fraga, die ook op Road Atlanta weer zijn teamgenoten zijn, bij de FIA WEC op Fuji. "Maar dit hier is echt racen, hier doe ik het allemaal voor", zegt hij met een grote glimlach op zijn gezicht. "Dit is gewoon een van de beste circuits en een van de leukste evenementen. Fuji was ook wel mooi, maar daar heb je toch weer gezeur met dingen als track limits en zo. Dit is gewoon een echt gaaf circuit. Ik heb nog geen idee waar ik volgend jaar rijd, dus dat speelt ook wel mee in mijn achterhoofd, het zou toch wel erg jammer zijn als ik hier volgend jaar niet meer zou kunnen zijn!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet