NASCAR

NASCAR: Loris Hezemans wint prestigieuze NASCAR Whelen titel op Circuit Zolder

De 22-jarige Loris Hezemans heeft afgelopen weekend op Circuit Zolder geschiedenis geschreven door als eerste Nederlander de NASCAR Whelen titel met zijn Hendriks Motorsport Ford Mustang op zijn naam te schrijven. De Nederlander had aan een zesde plek voldoende om de titel veilig te stellen.
Loris 2
Weer een prachtig moment voor de Nederlandse autosport. Loris Hezemans won de NASCAR Whelen titel en probeert eveneens in de sporen van Rinus van Kalmthout zijn sporen in de USA te verdienen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR Whelen/PR

Loris Hezemans wint prestigieuze NASCAR Whelen titel op Circuit Zolder
Loris Hezemans is de nieuwe NASCAR Whelen kampioen en is daarmee de eerste Nederlander die deze titel op zijn naam schreef. De Hendriks Motorsport-coureur had afgelopen zondag aan een zesde plek voldoende. Zijn naaste concurrent Nicolo Rocca was tijdens de eerste wedstrijd op zaterdag bij een startcrash betrokken en verspeelde zo waardevolle punten. Loris behoefde in principe alleen maar te finishen.

Stienis Longin
Stienis Longin won R2 en wil volgend jaar wederom voor de titel gaan.

Loris Hezemans: "Ik wilde de auto alleen maar veilig over de finish heen brengen. In de laatste ronde was de regen zo sterk dat je alleen maar aquaplaning had. Rondom mij heen gingen er ze allemaal vanaf." Met maar liefst vijf achtereenvolgende overwinningen op Venray, Most en Hockenheim legde Loris de basis voor zijn succes. Het is eigenlijk nog niet helemaal doorgedrongen. De doughnuts na de finishvlag, dat was genieten. Ik had dit nog nooit eerder in mijn leven gedaan. Een crazy wedstrijd en waarschijnlijk de meest chaotische ronden in mijn leven. De auto wilde overal naar toe. Ik dacht alleen maar breng hem thuis, breng hem thuis. Voor 2020 hoop ik op meerdere wedstrijden in Amerika en deze titel is natuurlijk een mooie kans. Mijn ligt bij de EuroNASCAR en vanaf hier hoop ik een NASCAR-carrière te kunnen opbouwen."

Sorenson De Deen Sorenson won de NASCAR 2 titel.

Loris reed al eerder dit jaar in de NASCAR Xfinity-series op Road America en komt op 1 december in de NASCAR Peak Series op het Autodromo Hermanos Rodriguez in Mexico in actie. Ook is Loris voor de officiële NASCAR Prijsuitreiking in het Amerikaanse Charlotte uitgenodigd. De Nederlander hoopt voor het Diversity Programma in aanmerking te komen en volgend jaar zowel in Europa als in Amerika te kunnen racen. Tevens won Loris voor de tweede achtereenvolgende maal de Junior Trophy terwijl het team van Hendriks Motorsport de teamtitel won.

Michael Bleekemolen
Jammer genoeg geen titel voor Michael Bleekemolen op zijn 70e....

De Belg Stienis Longin won voor het team van PK Carsport de tweede wedstrijd en was daarmee binnen de NASCAR Whelen Euroseries de zevende verschillende winnaar. De regenval was zo heftig dat Longin's ruitenwisser het zelfs begaf. Evenals dit jaar wil Longin ook in 2020 weer voor de titel gaan. De Israëliër Alon Day eindigde als tweede terwijl Marc Goossens met een derde plek het podium complementeerde nadat Jacques Villeneuve in de laatste ronde met een beslaande voorruit naar de zevende plek terug viel.

De eerste wedstrijd op zaterdag leverde een overwinning op voor Thomas Ferrando met een CAAL Ford Mustang. De Belgen Marc Goossens(Ford Mustang) en Stienis Longin eindigde resp. als tweede en derde terwijl Loris Hezemans als vijfde over de streep kwam in een wedstrijd die door een openingscrash gekenmerkt werd waarbij meerdere deelnemers betrokken waren.

Sebastiaan Bleekemolen
Ook Sebastiaan Bleekemolen beleefde maar een matig weekend.

In de Elite 2 klasse ging de titel naar de Deen Lasse Sorensen en bedroeg het verschil tussen zijn naaste concurrent, de Zwitser Giorgio Maggi, slechts één punt. Sorenson wist beide races op zijn naam te schrijven.

In feite legde hij de basis voor zijn overwinning toen hij in R1 vijf ronden voor het einde Giorgio Maggi in zijn Hendriks Ford Mustang passeerde en de overwinning pakte. Michael Bleekemolen eindigde overall zelfs als tiende ondanks een tijdstraf van 10 secs. met een andere deelnemer.

Michael Bleekemolen reed vanwege zijn 70e verjaardag voor deze gelegenheid zelfs met het startnummer 70. Michael Bleekemolen: ""Ik startte in de races als 14e en 12e en normaal gesproken had ik makkelijk het Legends-klassement gewonnen, maar in beide races werd ik van de baan geduwd. In de eerste race kwam ik uiteindelijk nog wel als beste legend over de streep, maar kreeg ik een straf van 30 seconden omdat ik iemand geraakt zou hebben, maar ik vond dat het omgekeerde het geval was. In de tweede race werd ik de grindbak in geduwd, kon nog wel doorrijden, maar lag ik wel op enorme achterstand. Het is jammer, want we hebben een leuk seizoen gedraaid. We zijn zijn heel positief over deze klasse en proberen komend jaar weer aan de start te staan."

Sebastian Bleekemolen kwalificeerde zich als 12e en 14e. In de trainingen ging het voor Sebastiaan niet verkeerd maar in de kwalificaties was de grip gewoon weg. Het neemt niet weg dat de Bleekemolens uiterst positief over het afgelopen seizoen waren en volgend jaar zeker een vervolg aan de NASCAR Whelen Euroseries zullen geven.

Loris Kampioen
De top 3 van het kampioenschap in het zonnetje gezet.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet