Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 Cup: Cedric Wauters verslaat Bas Schouten in laatste meters op Spa

20191005-RBN 1579

De door de regen beïnvloedde kwalificatie zorgde ervoor dat de eerste twee ronden uiteindelijk de startposities van beide races bepaalden. Junior Cup-rijder Milan Teekens mag, vanwege de omgekeerde grid van de eerste 10 van de kwalificatie, als eerste van start. Naast hem start de ervaren alleskunner Mathijs Bakker. De eerste vier coureurs komen allemaal uit de stal van Johan Kraan Motorsport, met Maxime Oosten als derde en Joshua Kreuger als vierde starter. Toine Kreijne, de snelste van de kwalificatie van gisteren, gaat als tiende van start, voor Max de Bruijn en András Király, die gisteren de boot misten. Dominique Kraan, slachtoffer van een flinke crash op donderdag, staat gelukkig weer aan de start en mag als 23ste en laatste de eerste race aanvangen omdat hij niet meedeed aan de kwalificatie.

Tekst en foto's: PR


20191005-NRB 5732Het is echter de ervaren Bas Schouten die vanaf een zesde startplaats het Kraan Motorsport kwartet naar achteren verwijst. Rover Dullaart mengt zich op een vijfde plaats tussen dit team, waarbij Mathijs Bakker zijn eerste startrijplaats niet kan verzilveren en na wat foutjes terugzakt naar de twaalfde positie.

Cédric Wauters verwijst Dullaart terug naar een zesde positie en is op jacht naar het strijdende duo Maxime Oosten en Milan Teekens. De Belg is ontketend, weet beide Nederlanders te passeren en ligt al op een derde positie met zicht op een tweede plaats, waar Joshua Kreuger zich flink breed moet houden.

  20191005-NRB 5710

Op kop heeft Bas Schouten tot nu toe nog weinig te vrezen gehad van zijn achtervolgers, maar Wauters is inmiddels aangekomen op een tweede plaats en weet het gat naar de raceleider snel te dichten.

  20191005-RBN 1700

Olivier Naaktgeboren meldt zich in de top vijf en weet eerste Marcel Dekker en daarna Maxime Oosten te verschalken. Milan Teekens maakt een flinke schuiver met een impact in de bandenstapel mee in Blanchimont, maar de wagen staat op een veilige plaats en de race kan verder zonder een onderbreking.

  20191005-RBN 1657

Dominique Kraan, gestart vanaf de laatste plaats heeft zich verbeterd naar een 14de plaats. Ook één plaats winst voor de Van Loon Motorsport rijder Olivier Naaktgeboren, die zich in de top drie rijdt. Niet de wedstrijd voor András Király die in de achterhoede van het veld ook nog in de grindbak van Fagnes terecht komt en gelukkig met behulp van de marshals weer verder kan.

Gisteren hadden de meeste rijders nog oog voor de track limits. Nu tijdens de eerste race worden er toch weer de nodige waarschuwingen uitgedeeld. In de slotfase weet Cédric Wauters de bijna onaantastbare Bas Schouten te passeren en pakt de kop. Bas Schouten laat het er echter niet bij zitten en de strijd vervolgt zich tot de laatste meters. Wauters wint nipt voor Schouten, terwijl de derde podiumplaats naar Joshua Kreuger gaat, die na een fraai duel Olivier Naaktgeboren heeft weten te passeren. Maxime Oosten komt nog heel dichtbij bij zijn duelerende voorgangers, maar moet genoegen nemen met een vijfde plaats voor Marcel Dekker en Toine Kreijne. Oosten is wel de beste junior. Dirk Warmerdam wordt achtste voor Berry van Elk en Matthijs Dekker maakt de top tien vol.
   
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet