Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Natte baan zorgt voor incidentrijke race, Rik Koen wint overtuigend

20191005 EDFO 0922 MGL6106

Vanwege de omgekeerde eerste tien rijders van de uitslag van de kwalificatie, vijf Belgen en vijf Nederlanders, start Niels Lagrange coureur Kenny Herremans de eerste race op Spa-Francorchamps vanaf de beste startplaats. Naast de snelle Belg vertrekt de Cor Euser protegé Rik Koen vanaf de eerste startrij. Hanne Terium en Colin Caresani starten een rij daarachter.

Tekst en foto's: PR

Het is eindelijk droog op Francorchamps. De baan zelf is echter nog wel vochtig en voordat de baan droog en geschikt is voor de slicks banden duurt nog wel even. Het is een official "Wet Race" en iedereen start op regenbanden.

Een heel slecht begin voor Bert Longin, die in de opwarmronde van de baan raakt, de muur raakt en de pits opzoekt. De kampioenschapleider in de Belgische strijd probeert het met een scheef achterwiel, maar een ronde later komt de Belg de pits weer in.

  20191005 EDFO 0916 MGL6040

Kenny Herremans heeft de beste start, maar wordt al snel ingehaald door Rik Koen, David de Saeger en Laurens de Wit. Caresani valt terug naar een zesde plaats en moet Daan Pijl voor zich dulden. De startpositie van de snelste rijder in de kwalificatie Philippe Huart wordt door de wedstrijdleiding onderzocht, maar dat weerhoudt de Belg niet om naar voren op te rukken en de vierde plaats in te nemen.

  20191005 EDFO 0929 S4A3396

David de Saeger kan het tempo voorin niet bijhouden en wordt ingehaald door zowel Laurens de Wit als Daan Pijl, die stuivertje wisselen om de strijd voor de tweede plaats. Jules Grouwels valt stil na contact met Jari Benschop en moet opgeven.

  20191005 EDFO 0926 MGL6151

Rik Koen heeft aan de kop een voorsprong opgebouwd van meer dan drie seconden op zijn Cor Euser Racing teamgenoot Daan Pijl, die Laurens de Wit heeft terugverwezen naar de derde plek. De strijd om de tweede plaats wordt uitgevochten tussen vijf verschillende Fiesta-rijders. Pijl moet zich flink verdedigen op De Wit, Huart, Caresani en De Saeger.

  20191005 EDFO 0929 S4A3397

Huart laat ook in deze eerste race zien dat hij uit het goede racehout is gesneden, hij haalt zowel De Wit als Pijl in en pakt de tweede plaats. Belle Rappange spint van de baan, maar kan haar weg vervolgen. Jari Benschop wordt bestraft met een drive through vanwege het veroorzaken van de touché met Grouwels.

  20191005 EDFO 0922 MGL6114

Colin Caresani pakt de vierde plaats ten koste van Laurens de Wit. De Belg Bart Versluys gaat er hard af in Blanchimont, maar weet zijn wagen met de nodige schade de pits in te rijden. Hij laat echter wel flink wat olie achter, waar de rijders voor gewaarschuwd worden met de geel-rood gestreepte vlag.

Junior Rik Koen pakt met overmacht de overwinning voor zijn teamgenoot Daan Pijl, die in de laatste ronde nog voorbij snelt aan de eerste Belg Huart. Die moet zich echter nog wel melden bij de wedstrijdleiding vanwege het innemen van een verkeerde startplek, maar komt er met een reprimande vanaf. Jongeling Colin Caresani passeert de finish als vierde voor Laurens de Wit, de beste rijder van boven de 25 jaar.

  20191005 EDFO 1004 MGL6364
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet