Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 Cup: Toine Kreijne snelste in regenachtige kwalificatie op Francorchamps

20191004-RBN 9889

Tijdens de vrije trainingen maakten al een aantal rijders kennis met de lastige natte omstandigheden op Spa-Francorchamps. Op donderdag tijdens een testsessie maakte Dominique Kraan een harde klap, waardoor zijn Mazda flink beschadigd raakte en hij dit evenement niet meer in actie zal komen. Ook Ivo van Ginneken, hoofd reglementen beheer bij de Supercar Challenge, racet op Spa mee in de Mazda MX-5 Cup en merkte bij uitkomen Stavelot dat de natte baan niet makkelijk is. Hij raakte zijwaarts de bandenstapel en ook hij zal niet aan de races kunnen deelnemen.


Tekst en foto's: PR

Tijdens de eerste vrije training van de vrijdagochtend, ging Dirk Warmendam te wijd, kwam op de curbstones en maakte kennis met de rail bovenop de Raidillon. Ook de tweede vrije training werd een tijdje onderbroken nadat de jonge Rover Dullaart in contact kwam met de boarding, nadat de achterzijde van zijn Mazda uitbrak, uitkomend de snelle linker van Pouhon.

  20191004-RBN 9476

Voor de kwalificatie van 20 minuten wordt het weer aardig donker in de Ardennen, de druppels vallen weer in grote getale naar beneden. Kampioenschapleider Toine Kreijne neemt onder steeds nattere omstandigheden het voortouw en pakt in de beginfase de snelste tijd.


20191004-RBN 9893


Opvallend is de tweede plaats voor de Luxemburgse/Belgische equipe van Patrick Dubois/Cédric Wauters, die Marcel Dekker voorblijft. Rover Dullaart met de herstelde Tachyon Motorsport Mazda ligt vierde, gevolgd door de ervaren Bas Schouten. De rijders die gelijk na het begin hun tijd hebben gezet zijn in het voordeel.


20191004-RBN 9433


De tijden worden door de verslechterende omstandigheden steeds langzamer met wel een terugval van meer dan tien seconden ten opzichte van het begin van de kwalificatie. Grootste slachtoffer is András Király die op een 12de plaats blijft hangen. Dirk Warmerdam kan na zijn crash van vanochtend gelukkig wel weer meedoen met deze sessie, maar blijft steken op een 18de positie.


20191004-RBN 9507

Ruben Baeten is dit weekend de gastrijder van Mazda Motor Nederland. De redacteur van TopGear had, buiten één raceweekend in de KIA Lotus Cup in 2015, nog niet eerder in competitie kunnen racen. Wel veel kilometers gemaakt tijdens verschillend trackdays en bij het testen van auto's, maar nog niet echt geracet. De enthousiaste rijder had het tijdens de vrije trainingen en de kwalificatie prima naar zijn zin. Al na de vrije training zei Baeten: "Het is een genot om in deze wagen te rijden onder deze natte omstandigheden. De Mazda ligt prima in balans en is prettig om te besturen."

  20191004-RBN 9504


Milan Teekens, geëindigd op een tiende plaats, mag morgenochtend de eerste race vanwege de omgekeerde grid, van de poleposition vertrekken met naast hem Mathijs Bakker.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet