Formula Regional European

Formula Renault Eurocup: Weergaloos weekend voor MP coureur Victor Martins. Strijd om de titel weer opgelaaid

beker-fr

De spanning is weer helemaal terug in de titelstrijd van de Formule Renault Eurocup. Oscar Piastri kwam met een voorsprong van 37,5 punten voorsprong naar het Circuit de Barcelona-Catalunya toe. MP Motorsport rijder Victor Martins liet het er echter niet bij zitten en reed tweemaal vanaf de poleposition naar een overwinning toe en verkleinde daarmee zijn achterstand tot 12,5 punten op Piastri. Met nog twee races op de Hockenheimring en twee afsluitende wedstrijden op het Yas Marina circuit van Abu Dhabi is de strijd tot aan het kookpunt opgelopen. Nog vijf rijders kunnen aanspraak maken op de titel.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: Renault Sport


fr-barcelonaRace 1

Na het doven van de lichten behield Martins de leiding voor Alexander Smolyar terwijl Oscar Piastri van de baan spinde na contact met Petr Ptáček. De Australiër hervatte de wedstrijd op een 17de positie, één plaats voor Frank Bird (Arden Motorsport), die zijn motor liet afslaan bij de start.

Victor Martins vergrote geleidelijk zijn voorsprong op Alexander Smolyar, die op zijn beurt ook voorsprong nam op derde rijder Petr Ptáček, die zich flink moest verdedigen tegen Alex Quinn en Caio Collet. Een stuk daarachter was na elf ronden Oscar Piastri teruggekeerd in de top tien.

Victor Martins reed naar een overtuigende zege met achter hem Alexander Smolyar, die ondanks een fout in de 15de ronde, de tweede plaats kon behouden. Petr Ptáček kwam als derde over de finish maar de Tsjech werd na de race bestraft met een 15 seconde straf vanwege zijn contact met Oscar Piastri in de eerste bocht van de openingsronde. Alex Quinn schoof hierdoor naar een derde plaats voor Caio Collet.

Oscar Piastri ging door met zijn inhaaljacht voor betere posities en haalde Patrik Pasma (Arden Motorsport) en Lorenzo Colombo (MP Motorsport) in, en werd mede door de straf van Petr Ptáček als vijfde geklasseerd. Lorenzo Colombo, Patrik Pasma, Ugo de Wilde (JD Motorsport) en Leonardo Lorandi (JD Motorsport) maakten de top tien compleet.

  podium-barcelona1

UITSLAG RACE 1


Race 2:
Net als op zaterdag had Victor Martins de beste start. Dat kon niet gezegd worden van Alexander Smolyar die na een heel langzame start terugviel naar de zevende positie. Achter de leider reden Petr Ptáček en de vanaf de zesde plaats gestarte Oscar Piastri, achtervolgd door Alex Quinn en Caio Collet (R-ace GP), die ook drie plaatsen had goed gemaakt in de openingsronde.

  fr-strijd

Ook nu weer was Victor Martins de snelste op de baan en reed weg van zijn achtervolgers. Lorenzo Colombo en Alexander Smolyar passeerden Caio Collet in de eerste paar ronden en maakten halverwege nog een plaats goed ten koste van Alex Quinn. Het was het weekend van Victor Martins in Barcelona en de Fransman passeerde de finish met een zeven seconde voorsprong op Petr Ptáček. De Tsjech revancheerde zich met deze tweede plaats ten opzichte van zijn straf van zaterdag en behaalde hiermee zijn beste resultaat voor hem en zijn Bhaitech Racing team dit seizoen. Oscar Piastri wist zijn puntenverlies nog enigszins te compenseren met het behalen van de laatste podiumplaats.

Lorenzo Colombo enAlexander Smolyar eindigden in de top vijf voor een flink strijdende groep achter hun. In het gevecht voor de zesde plaats gingen Alex Quinn en Caio Collet allebei door de grindbak in de tweede bocht, waardoor Ugo de Wilde (JD Motorsport) kon profiteren. Caio Collet, Federico Malvestiti (Bhaitech Racing), Leonardo Lorandi (JD Motorsport) en wild-card deelnemer Franco Colapinto (FA Racing by Drivex) eindigden in de top tien. Alex Quinn behaalde op een elfde plaats nog het laatste puntje als troost voor zijn uitstap.

UITSLAG RACE 2

STAND
   
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet