NASCAR

NASCAR: Chase Elliott wint ondanks herstart blunder. Vier Play-off kandidaten uitgeschakeld in titelstrijd

Hendrick Motorsports-coureur Chase Elliott behaalde op de Roval van Charlotte zijn derde seizoensoverwinning. Ondanks een blunder bij de herstart van het derde segment wist de HMS-rijder de wedstrijd alsnog op zijn naam te schrijven.

Bowyer herstart
Het blijft natuurlijk een aparte baan die Roval van Charlotte.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Chase Elliott wint ondanks herstart blunder. Vier Play-off kandidaten uitgeschakeld in titelstrijd
Van de 16 coureurs die zich voor de play-offs gekwalificeerd hadden werd er vandaag van vier man afscheid genomen, nl. Ryan Newman, Aric Almirola, Kurt Busch en Erik Jones. Alex Bowman leek aanvankelijk ook slechte papieren te hebben. De Hendrick Motorsports-coureur moest na een trainingscrash overstappen naar de reserve HMS Camaro en tevens achteraan starten. In het startgewoel ging Alex ook nog eens achterstevoren en werd daarvoor met een ronde achterstand bestraft.

Kyle Larson Segment 1 Kyle Larson won het eerste wedstrijdsegment.

De openingsfase werd beheerst door de Hendrick Motorsports-Chevrolets van William Byron en Jimmie Johnson. Ryan Preece zorgde in de 20e ronde van het eerste wedstrijdsegment overigens voor de eerste neutralisatie. Bij de daarop volgdende herstart ging het fout. Jimmie Johnson werd door de auto van Chris Buescher aangetikt en ging in de rondte. Buescher had op zijn beurt weer een tik van Kurt Busch geïncasseerd. Vrijwel alle vier play-off kandiaten waren er bij betrokken. JGR-Toyota-coureur Erik Jones moest definitief opgeven en was daarmee tevens in de titelstrijd uitgeschakeld. Het eerste wedstrijdsegment werd onder geel beëindigd en leverde een overwinning op voor Kyle Larson. Daarachter volgden William Byron en Clint Bowyer.

Larson werd in het tweede segment bestaft vanwege het feit dat zijn crew in de pitlane niet op de daarvoor gemarkeerde plek aan het werk was. Kort na de herstart van het tweede segment nam Chase Elliott voor de eerste maal de kop van Joey Logano over. Na 40 ronden moest er vanwege een incident tussen Alex Bowman en Darrell Wallace opnieuw geneutraliseerd worden. Aan het einde van dit segment was er voldoende spanning. Clint Bowyer(SHR Ford) moest de leiding aan Chase Elliott afstaan die ook dit segment op zijn naam wist te schrijven en zichzelf daarmee automatisch een ticket naar de "Round of 12" bezorgde.

Mario Andretti
Een oude bekende als pace-car chauffeur. Mario Andretti eregast op Charlotte.

Bij de herstart van het derde segment ging Elliott de mist in, verremde zich en belandde in de bandenstapels. De Hendrick Motorsports-coureur wist zich te herstellen maar verloor de nodige tijd. 35 ronden voor het einde kwamen de meeste rijders voor hun laatste stop naar binnen. 21 ronden voor het einde zorgt Ricky Stenhouse Jr. voor een neutralisatie. Direct bij de herstart nam Kevin Harvick de leiding maar Denny Hamlin ging na een tik van Austin Dillon achterste voren.Bij de herstart bleef Harvick op kop maar een spin van Daniel Suarez zorgde wederom voor een interruptie.

Martin Truex Jr. laatste
Martin Truex Jr. startte als laatste maar werd toch nog zevende.

Code Rood
Teveel vloeistof op de baan zorgde kort voor het einde voor een Code Rood. Met nog zes ronden te gaan werd opnieuw gestart. Harvick nam opnieuw de kop maar ditmaal was het Elliott die hem snel van de eerste plek wist te verdringen. De HMS-rijder behaalde op de Roval van Charlotte zijn derde seizoensoverwinning terwijl teamgenoot Alex Bowman als tweede wist te eindigen. Harvick viel zelfs nog naar de derde plek terug. Bij deze Code Rood besloot Kyle Busch nog niet eens meer om te wachten want hi was toch al van een plek in de volgende "Play-offs(the round of 12) verzekerd. Ondanks een kostbare fout wist Chase Elliott zich uitstekend te herstellen en maakte na afloop een paar extra doughnuts op de plek waar hij juist de fout inging.


Chase Elliott Race
Winnaar Chase Elliott.

Uitslag
1. Chase Elliott Chevrolet 109 ronden
2. Alex Bowman Chevrolet 109 ronden
3. Kevin Harvick Ford 109 ronden
4. Clint Bowyer Ford 109 ronden
5. Brad Keselowski Ford 109 ronden
6. William Byron Chevrolet 109 ronden
7. Martin Truex Jr. Toyota 109 ronden
8. Ryan Blaney Ford 109 ronden
9. Jimmie Johnson Chevrolet 109 ronden
10. Joey Logano Ford 109 ronden

Stand kampioenschap
1. Kyle Busch 3046 punten. 2. Martin Truex Jr. 3041 pnt. 3. Denny Hamlin 3030 pnt. 4. Joey Logano 3029 pnt. 5. Kevin Harvick 3028 pnt. 6. Chase Elliott 3024 pnt. 7. Brad Keselowski 3024 pnt. 8. Kyle Larson 3006 pnt. 9.Alex Bowman 3005 pnt. 10. Ryan Blaney 3004 pnt. 11. Wiliam Byron 3001 pnt. 12. Clint Bowyer 3000 pnt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet