DTM

DTM: Alex Zanardi staat als eerste coureur met DTM-auto vast voor Fuji

190925 DTM Zanardi
Alex Zanardi start in november op Fuji met een BMW M4 DTM

Als het gaat om nieuws rondom de 'Super GT x DTM Dream Race', de beide gezamenlijke invitatieraces van de Japanse Super GT-serie en de DTM op 23 en 24 november op Fuji Speedway, is er sprake van wat in het Duits zo mooi 'Salami-Taktik' genoemd wordt: plakje voor plakje. En zo sijpelt er vanochtend weer iets door, namelijk de deelname van de Italiaan Alex Zanardi namens BMW. Voor de oud-F1- en CART-coureur wordt het zijn tweede optreden in een DTM-auto, nadat hij vorig jaar als gastrijder al deelnam aan de DTM-races in Misano, waar hij op zondag in de regen opzien baarde met de vijfde plaats.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

De communicatie rondom het gemeenschappelijke evenement van Super GT en DTM, waarnaar met name in Japan met hooggespannen verwachtingen wordt uitgekeken, gaat een beetje met horten en stoten. Rondom het meest recente DTM-weekeinde op de Nürburgring werd bekend dat alleen Audi en BMW voor de Duitse vertegenwoordiging zullen zorgen, want R-Motorsport Aston Martin is er niet bij. Officieel om geen tijd te verliezen bij de doorontwikkeling van de auto's voor het volgende seizoen, officieus ongetwijfeld om budgettaire redenen, wat echter ook de nodige verwondering wekt, omdat juist Aston Martin zo vaak benadrukt heeft hoe belangrijk de Aziatische markt, en meer specifiek Japan, voor het merk is.

Afgelopen weekeinde meldde Masaaki Bandoh, de topman van GTA, de organisatie van het Japanse Super GT-kampioenschap, tijdens de Super GT-ronde op Sugo dat er vanuit Duitsland zeven auto's zouden komen. Dat past binnen de aankondiging van Gerhard Berger, die eerder van "zes tot tien" sprak – overigens wel minder dan het dozijn auto's dat eerder nog in het vooruitzicht gesteld werd. BMW kondigt nu drie auto's aan, wat automatisch betekent dat Audi met vier auto's komt. Dan ligt het voor de hand dat er één Audi namens het klantenteam WRT van de partij zal zijn, terwijl we bij Audi ook alvast Robin Frijns en Nico Müller als mogelijke rijders kunnen schrappen, want die rijden dat weekeinde de eerste Formule E-race van het seizoen 2019-2020 in Saoedi-Arabië.

190925 DTM Zanardi actie
Zanardi kende vorig jaar in Misano een sterk gastoptreden in de DTM

Bij BMW staat dus Alex Zanardi als eerste rijder vast, wat PR-technisch een sterke zet is. De Italiaan zal uiteraard weer met een speciaal voor hem aangepaste M4 DTM met ondermeer handmatige bediening van gas en remsysteem rijden. "Het is voor mij iedere keer weer een geschenk als ik een race kan rijden", zegt Zanardi, die waarschuwt voor al te hoge verwachtingen: "Ik weet hoe moeilijk het is om in de DTM te racen. Nu komen daar nog de coureurs uit de Super GT-serie bij. Ik wil alleen binnen mijn mogelijkheden een goede prestatie leveren, maar ik ben ervan overtuigd dat dit opnieuw een mooi hoofdstuk in mijn autosportcarrière wordt." Voorafgaand aan zijn optreden in Fuji rijdt Zanardi op 5 en 6 oktober op het circuit van Mugello de laatste ronde van het Italiaans GT-Endurance-kampioenschap.

Voor Zanardi heeft het rijden op Fuji nog een andere betekenis: volgend jaar is het beroemde circuit de locatie voor de Olympische wielerwedstrijden in het kader van de Zomerspelen in Tokio, en daarmee ook voor de handbike-competities in de daaropvolgende Paralympics. Daar wil Zanardi ook weer aan de start staan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet