Sportscars

Sportscars: Job van Uitert verstevigt greep op ELMS titelstrijd

job-spa-2

Job van Uitert en het Gdrive Racing team hebben tijdens de vijfde ronde van het European Le Mans Series seizoen op Spa-Francorchamps beslag gelegd op de vierde plaats. In een tumultueuze race die gekenmerkt werd door verschillende incidenten kwam de oranje Aurus 01 LMP2 weliswaar achter de podiumplaatsen binnen, maar voor de concurrenten voor de titel, waardoor het Russische team alsnog uitloopt in het kampioenschap.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Roman Rusinov startte de een-na-laatste wedstrijd van het seizoen als vijfde nadat het team gedurende de kwalificatie opzoek was naar de ideale set-up en de bijbehorende grip. Die werd niet compleet gevonden voor de race waardoor de Rus na een sterke openingsfase terugviel naar de achtste plaats. Na veertig minuten maakte het team handig gebruik van een safetycar-situatie om Job de auto in te brengen en hoewel de vroege rijderswissel betekende dat Job buiten de top tien terug de baan op kwam, zorgde het er wel voor dat tactisch Gdrive Racing een kleine slag had gewonnen.

Gedurende zijn ruim twee uur durende rijbeurt vocht Job zich een weg naar voren, waarbij vooral de strijd met oud-fabriekscoureur Nicolas Lapierre opviel. Met iets meer dan een uur te racen bracht de 20-jarige Dongenaar de auto binnen op de derde plaats om plaats te maken voor Jean-Eric Vergne. De Franse voormalig Formule 1 coureur werd direct in het gevecht met Paul Lafarque aan boord van de Idec Sport ORECA gelanceerd. Deze directe concurrent voor de titel moest voorbij gestoken worden wat vrijwel meteen lukte waarna Vergne een gat begon te creëren. Terwijl de IDEC auto terugviel had ook Gdrive Racing niet alle geluk aan haar zijde want een ongelukkig getimede pitsstop, die vlak voor een Full Course Yellow periode viel, zorgde ervoor dat een podium positie ineens buiten bereik lag en dat de vierde plaats het hoogst haalbare was. Het was dan ook op deze positie dat de Gdrive Racing Aurus 01 binnenkwam.

  job-spa-1

"Vandaag was niet de makkelijkste dag en we moesten vrijwel continue vechten om uberhaupt goed te kunnen finishen. Dat we op een dag als deze alsnog vierde worden, met uitzicht op het podium, en uitlopen op de naaste concurrentie betekent dat deze vijfde race van het seizoen gewoon geslaagd genoemd kan worden", aldus Job na de wedstrijd.

Dankzij de vierde plek loopt het Gdrive Racing team uit naar 13 punten voorsprong ten opzichte van IDEC Sport met nog een wedstrijd te gaan op het Portugese Portimao. Deze vier-uurs race, de laatste van het seizoen, wordt verreden op 27 oktober waar de Europese Le Mans Series titel vergeven gaat worden.
   
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet