TCR Series

TCR Europe: Bäckman en Lloyd winnen in Barcelona. Titelstrijd nog niet beslist

2019 EUR Barcelona R1 first lap 80

Na twee enerverende races op Circuito de Barcelona waarbij na straffen Andreas Bäckman uiteindelijk de eerste wedstrijd won en Daniel Lloyd op zondag, vanaf de poleposition, naar een start/finish winst reed, is het kampioenschap nog niet beslist. Met nog 85 punten te verdelen heeft Briché, met een achterstand van 48 punten, nog kans om koploper Files te passeren. Ook Andreas Bäckman maakt nog een theoretische kans met 83 punten achterstand op de Brit. De TCR Europe eindigt het seizoen op het hogesnelheidscircuit van Monza in het weekend van 12 en 13 oktober.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: TCR Europe


2019 EUR Barcelona R1 19 Andreas Backman 81


Race 1: Winst Andreas Bäckman na straffen winnaar Julien Briché en tweede man Josh Files
Wat Andreas Bäckman verloor op Oschersleben, een afgenomen overwinning vanwege technische onvolkomenheden, kreeg hij terug aan het eind van de eerste race in Barcelona. De Zweed gestart vanaf een poleposition verloor na de start twee plaatsen aan Julien Briché en Josh Files. Tijdens de race werd Files bestraft met een 30 seconden straf, vanwege een verkeerde startpositie en een jump start en duikelde terug in de klassering. Na de race kreeg ook Briché een straf van 5 seconden, ook vanwege een verkeerde startpositie en moest zijn eerste plaats omruilen voor een tweede.

  2019 EUR Barcelona R1 start 29b

Het werd alles bij elkaar een chaotische wedstrijd doordat bij verschillende ongelukken een half dozijn deelnemers de strijd met schade moesten verlaten. Ook titelkandidaat Luca Engstler werd er door Jimmy Clairet uitgebeukt en behaalde geen punten. Ook veel straffen vanwege verkeerde startposities of jumpstarts zorgden voor een flink aangepaste eindstand. Tom Coronel, gestart vanaf een achtste positie wist tijdens de race nog één positie goed te maken en werd dankzij de tijdstraf van Files toch nog zesde.

  2019 EUR Barcelona R1 19 Andreas Backman 74

Race 1

1. Andreas Bäckman (Target Competition, Hyundai i30 N), 11 ronden
2. Julien Briché (JSB Compétition, Peugeot 308), 3.105
3. Santiago Urrutia (Team WRT, Audi RS 3 LMS), 5.813
4. Jack Young (Vuković Motorsport, Renault Mégane RS), 6.507
5. Nelson Panciatici (M Racing, Hyundai i30 N), 8.005

Volledige uitslag


2019 EUR Barcelona R2 123 Daniel Lloyd 16


Race 2: Daniel Lloyd wint onbedreigd van start tot finish
De tweede race van de TCR Europe begon moeizaam doordat Al-Khelaifi de controle van zijn wagen verloor bij het opwarmen van de banden en daardoor hard de pitsmuur raakte. Na de start was het gelijk weer over nadat Colombani en Moura elkaar raakten en midden op de baan tot stilstand kwamen.

2019 EUR Barcelona R2 start 21


Tom Coronel reed op een mooie vierde plaats maar had het moeilijk met Urrutia die hem probeerde aan de binnenkant te passeren, maar te wijd ging waarbij Briché optimaal profiteerde en in één passeerbeweging twee plaatsen pakte en doorstootte naar de vierde plaats. Briché was nog niet klaar met zijn dadendrang en passeerde Young voor de derde plaats. Door het gehele veld werd er flink scherp gereden en waren er verschillende aanvaringen tussen Homola en Szabó, en Baus-Coppens, Davidovski en Ryba. Josh Files was na een matige start teruggevallen naar de negende positie maar gedurende de wedstrijd maakte de Brit veel plaatsen goed. Ook Tom Coronel kon zijn vijfde plaats niet behouden tegen de oprukkende koploper in het kampioenschap. Ook Luca Engstler probeerde Coronel nog te verschalken aan de binnenkant van de chicane waarbij Tom te wijd ging en twee plaatsen verloor aan Nelson Panciatici en Teddy Clairet om uiteindelijk als achtste te eindigen. Lloyd won voor Magnus, Briché, Young en Files.


2019 EUR Barcelona R2 123 Daniel Lloyd 17

Race 2

1. Daniel Lloyd (Brutal Fish Racing Team, Honda Civic FK7), 12 ronden
2. Gilles Magnus (Comtoyou Racing, Audi RS 3 LMS), 0.535
3. Julien Briché (JSB Compétition, Peugeot 308), 1.678
4. Jack Young (Vuković Motorsport, Renault Mégane RS), 3.391
5. Josh Files (Target Competition, Hyundai i30 N), 3.808

Volledige uitslag


Stand:
1. Files 282 pts; 2. Briché 234; 3. A. Bäckman 199

Volledige stand
   
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet