Sportscars

Sportscars: United Autosports wint ELMS-race op Spa

5d87948c9924c

Spa-Francorchamps - Filipe Albuquerque en Philip Hanson zijn de winnaars van de 4 Hours of Spa, de vijfde ronde van de European Le Mans Series, op hun naam geschreven. Albuquerque en Hanson waren op Spa-Francorchamps in de vrije training en kwalificatie het snelste en wisten uiteindelijk ook de race winnend af te sluiten. Helemaal vanzelf kwam de overwinning echter niet.
 
Tekst
: Marcel ten Caat
Foto's: PR
 
Hanson dook na de start van de vier uur durende race als eerste La Source in, maar de Oreca-coureurs verloren de leiding nadat Albuquerque tijdens een safety car periode de pits moest opzoeken om een lekke band te laten vervangen. De Portugees moest ook nog eens langer in de pits wachten, waardoor hij uiteindelijk als negende terugkeerde op de baan.
 
De ongeplande pit stop voor Albuquerque leverde Duqueine Engineering de leiding op, maar Richard Bradley wist de aanstormende Cool Racing Oreca van Nicolas Lapierre en de Graff Racing Oreca van Tristan Gommendy niet achter zich te houden. Gommendy pakte uiteindelijk de leiding, maar de Fransman kreeg een kwartier voor het einde een drive through. Hierdoor kregen Albuquerque en Hanson de leiding weer in handen en pakte het duo opnieuw de volle winst op Spa.

5d84c475811cb
Nog geen titel voor Job van Uitert en zijn G-Drive Racing teamgenoten
 
Achter de United Autosports Oreca vochten Antonin Borga en Tristan Gommendy voor de tweede plaats, waarbij beide coureurs elkaar meerdere keren raakten. Borga ging in de laatste bocht voorbij Gommendy, maar krijg kort na de finish een 10-seconden tijdstraf, waardoor Cool Racing en Graff Racing weer van plek wisselden. De G-Drive Aurus van Job van Uitert, Jean-Eric Vergne en Roman Rusinov eindigde als vierde, waardoor het drietal nog geen kampioen is en het karwei volgende maand in Portugal zal moeten afmaken.

5d8620149484c
Eurointernational ging in de laatste ronde van P3 naar P1
 
In de LMP3-klasse ging de overwinning in extremis naar Eurointernational. Mikkel Jensen begon de laatste ronde op Spa-Francorchamps als derde, maar wist voor de finish Tony Wells en Nigel Moore in te halen en zo de race alsnog te winnen. Moore eindigde namens Inter Europol Competition als tweede, voor de Nielsen Racing Norma van Wells, die de laatste ronde als leider was begonnen. Door de verrassende uitslag zal ook in de LMP3-klasse de beslissing in de laatste race van het seizoen vallen.
 
Luzich Racing verzekerde zich in de GTE-klasse wel van de titel. Alessandro Pier Guidi, Nicklas Nielsen en Fabien Lavergne versloegen in België de Dempsey-Proton Racing Porsche van Christian Ried, Matteo Cairoli en Riccardo Pera. Met hun derde overwinning in vijf races claimden de Ferrari-coureurs de titel en daarmee ook automatisch deelname aan de 24 Uur van Le Mans in 2020.

5d87812293363
De titel en een uitnodiging voor Le Mans voor het Zwitserse Luzich Racing
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet