IndyCar

Indycar: Colton Herta op pole voor Indycarfinale Monterey. Alle vier titelkandidaten in de Firestone Fast Six

Colton Herta behaalde op Monterey zijn derde seizoenspole voor het team van Harder Steinbrunner Racing. Met een tijd van 1.10.1405 pakte Herta de pole. De vier titel kandidaten Dixon, Rossi, Newgarden en Pagenaud kwalificeerden zich allemaal in de Firestone Fast Six.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2019 Colton Herta Pole
Derde seizoenspole voor Colton Herta. Niet alle focus is gericht op de vier titelkandidaten tijdens de finale. Daar heeft de 19-jarige Herta wel voor gezorgd.


Colton Herta op pole voor Indycar finale Monterey. Alle vier titelkandidaten in de Firestone Fast Six
Dit weekend zijn alle ogen natuurlijk gericht op de vier titelkandidaten waarvan Alexander Rossi en Josef Newgarden in principe de beste papieren hebben maar verschillende scenario's zijn natuurlijk niet uitgesloten. Behalve de vier titelkandidaten staat de jonge Colton Herta volop in de belangstelling. Vader Bryan Herta werd 23 jaar geleden op fenomenale wijze door Alex Zanardi met de legendarisch in de "Corkscrew" verslagen. Overigens won Herta Sr. in 1998 en 1999 op Monterrey en vertrok in 1997 en 1998 vanaf pole.

2019 Dixon

Scott Dixon kwalificieerde zich als tweede. Wel of geen titelprolongatie voor de regerende kampioen? Het gaat moeilijk worden.Met zijn derde pole pakte Colton tevens een extra punt voor het rookie klassement waarin hij achter Felix Rosenqvist en Santino Ferrucci de derde plek bezet. Vanwege het veroorzaken van een gele vlag situatie werd Rosenqvist bestraft en kon tijdens de kwalificaties geen verdere progressie meer maken. De Zweed kwalificeerde zich als vierde en vroeg zich dan ook af of hij niet met opzet bestraft werd zodat Herta met gemak de rookie titel kan binnen halen.....

2019 Rossi
Alex Rossi kan het Josef Newgarden enigszins moeilijk maken.

Het grootste nieuws vandaag was wel dat het team van Harding Steinbrenner Racing voor 2020 een partnership met het team van Andretti Autosport aangaat waardoor Herta als vijfde rijder aan het team wordt toegevoegd. De officiële benaming van het team is dan ook Andretti Harding Steinbrenner Autosport.

2019 Josef Newgarden
Josef Newgarden is de gedoodverfde titelfavoriet.

Regerend kampioen Scott Dixon kwalificeerde zich achter Herta als tweede maar heeft in de tussenstand van het kampioenschap maar liefst 41 punten achterstand op Josef Newgarden die er overigens in zijn vliegende ronde zelfs nog eventjes vanaf ging. Penske-coureur Simon Pagenaud kwalificeerde zich als zesde.

2019 Pagenaud
Newgarden's Team Penske teamgenoot Simon Pagenaud is een outsider maar die mag je eigenlijk niet onderschatten.

In tegenstelling tot Ryan Hunter Reay liet Will Power eerder deze week al doorschemeren niet in de titelstrijd te willen ingrijpen. RHR kondigde echter aan zijn teammaat Alexander Rossi te zullen helpen.

2019 Q
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet