Sportscars

Sportscars: Albuquerque zet United Autosports-Oreca op ELMS-pole in Francorchamps

190921 ELMS pole Albuquerque
Blijdschap bij 'Albu' na het binnenhalen van zijn eerste ELMS-pole van het seizoen

De Portugees Filipe Albuquerque was met de nummer 22-United Autosports-Oreca het snelst in de kwalifictie voor de 4 Uur van Spa-Francorchamps, de voorlaatste seizoensrace van de European Le Mans Series. De G-Drive-Aurus met Job van Uitert, Roman Rusinov en Jean-Eric Vergne, leiders in de tussenstand van de ELMS, vertrekt als vijfde. In de LMP3-klasse behaalde Realteam met de Norma dankzij David Droux de pole. De snelste tijd in de GTE-klasse was voor de Italiaanse Porsche-fabrieksjunior Matteo Cairoli in de 911 RSR van Dempsey-Proton Racing.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

190921 ELMS Albu action
De pole-winnende United Autosports-Oreca door Eau Rouge op weg naar de Raidillon

Al relatief vroeg in de 12 minuten korte kwalificatiesessie klom Filipe Albuquerque naar de kop van de tijdenlijst, maar in de slotfase ging hij er nog eens goed voor zitten en liet een tijd van 2:00,848 minuten op de klokken zetten, waarmee hij 0,739 seconden sneller was dan oud-Formule 1-coureur Will Stevens in de Paniz-Barthez-Oreca, die hij deelt met de Oostenrijker René Binder en de Fransman Julien Canal. Albuquerque rijdt in de United Autosports-auto met het nummer 22 samen met Phil Hanson. Dit duo won vorig jaar in Spa de ELMS-race, de eerste winst van het tweetal in het kampioenschap. De pole was voor hen de eerste van het seizoen. Even leek er zelfs een volledige eerste startrij voor United Autosports in te zitten, toen Alex Brundle in de zusterauto de tweede tijd reed, maar die werd al snel weer geschrapt vanwege het overschrijden van de beruchte 'track limits'. Op de tweede startrij staan de Duqueine Engineering-Oreca van Nico Jamin, Pierre Ragues en Richard Bradley en de Cool Racing-auto van Nicolas Lapierre en Antonin Borga. Jean-Eric Vergne nam de kwalificatie in de G-Drive Aurus voor zijn rekening en reed de vijfde tijd.

190921 ELMS Spa pole LMP3
De opvallend gekleurde Realteam-Norma start vanaf pole in de LMP3-klasse

In LMP3 kon het Realteam voor het eerst dit seizoen een pole-position vieren: David Droux reed met de nummer 9-Norma een tijd van 2:12,239 minuten. Met M-Racing en Ultimate staan er ook twee Norma M30's op de tweede en derde plaats in de klassel De strijd om de pole in GTE ging tussen Porsche-fabrieksjunior Matteo Cairoli in de Dempsey-Proton-911 en Ferrari-fabrieksrijder Alessandro Pier Guidi in de Luzich Racing-488. Aanvankelijk had Pier Guidi de pole-position in handen, maar bij het sluiten van de markt dook Cairoli onder de tijd van de Italian en eindigde op 2:15,088 minuten, 0,383 seconden voor zijn opponent. Voor Cairoli was het de derde pole van het seizoen. Met de nummer 60-Kessel Racing-Ferrari en de nummer 55-Spirit of Race-Ferrari staan er twee 488's op de tweede rij in de klasse. De vier-uursrace op het Circuit de Spa-Francorchamps start morgen om 12.30 uur. Oud-wielerkampioen Tom Boonen zwaait de startvlag.

190921 ELMS Spa uitslag kwalificatie

190921 ELMS pole GTE
Derde GTE-pole van het seizoen voor Matteo Cairoli in de Dempsey-Proton-Porsche
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet