Sportscars

Sportscars: IMSA-president Scott Atherton vertrekt eind dit jaar

190919 Atherton 2
Altijd een luisterend oor: Scott Atherton in de IMSA-paddock

Scott Atherton, president van de International Motor Sports Association (IMSA), gaat eind dit jaar met pensioen. Dat maakte de IMSA-organisatie zojuist bekend. Motul Petit Le Mans, de seizoenfinale van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship, wordt begin oktober Athertons laatste race in zijn huidige functie. De Amerikaan vervulde gedurende een loopbaan van bijna 35 jaar tal van functies in de autosport. Na zijn pensionering blijft Atherton deel uitmaken van het IMSA Board of Directors.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer, IMSA

Scott Atherton begon zijn loopbaan op de sponsoring- en marketingafdeling van de toenmalige CART-organisatie in 1985. Vervolgens was hij ondermeer directeur van het circuit van Laguna Seca en kwam daarna terecht bij Penske Motorsports, waar hij achtereenvolgens directeur van Nazareth Speedway en vervolgens California Speedway (tegenwoordig Auto Club Speedway) was. Gedurende een periode van 13 jaar was Atherton president en CEO van de Panoz Motorsports Group en verantwoordelijk voor de American Le Mans Series, het geesteskind van wijlen Don Panoz. Uiteindelijk leidde hij de ALMS ook door het fusieproces met de Grand American Road Racing Association (Grand-Am), waaruit het huidige IMSA-kampioenschap gevormd werd. Daarmee trad hij ook in zijn huidige functie aan.

190919 Atherton 3
In juni van dit jaar in Le Mans

"Zoals iedereen in de professionele autosport weet,is het geen beroep, maar een levensstijl", zegt Atherton in een verklaring. "Het is een eer en een voorrecht, de afgelopen 34 jaar gewerkt te hebben met een aantal van de meest iconische circuits en persoonlijkheden in de branche. Ik ben dankbaar voor de talloze mannen en vrouwen waarmee ik mocht werken en die me in staat hebben gesteld, een carrière te beleven die mijn stoutste dromen ver heeft overtroffen. Ik wil echter in het bijzonder mijn familie bedanken, die me bij elke stap ondersteund heeft. IMSA is sterken dan ooit en ik heb er vertrouwen in dat het zijn groei en bloei zal voortzetten."

IMSA-bestuursvoorzitter Jim France zei: "Scott is een racer in hart en nieren, maar ook een zakenman en zijn toegewijde, doordachte leiderschap heeft IMSA gepositioneerd voor aanhoudende groei terwijl we beginnen aan de volgende 50 jaar van onze racehistorie. We zijn zeer dankbaar voor alles wat hij voor der sport heeft gedaan en wensen hem alle goeds voor zijn welverdiende pensioen."

Persoonlijke noot René de Boer
Bij de loftuiting van Jim France aan het adres van Scott Atherton kan ik me alleen maar van harte aansluiten. In de regelmatige contacten die ik in de afgelopen 15 jaar met Atherton had, in diverse hoedanigheden, als journalist bij IMSA-wedstrijden, als gast bij ontvangsten van fabrikanten of bij de bezoeken over en weer tussen de DTM- en IMSA-organisaties, heb ik de Amerikaan leren kennen als een vriendelijk, oprecht en warm mens met een grote realiteitszin, wat hem op positieve wijze onderscheidt van diverse andere mensen in vergelijkbare functies bij andere raceorganisaties. Ook nam hij altijd even de tijd voor een gesprek, was oprecht geïnteresseerd in mijn zienswijze op diverse zaken en vroeg ook altijd even naar het welbevinden van mijn vrouw en kinderen. Dat doen Amerikanen natuurlijk al snel, maar bij hem had je altijd wel het gevoel dat hij het ook oprecht meende. Zijn vertrek bij IMSA zal een grote leemte achterlaten en ik ben benieuwd wie in zijn grote voetstappen zal treden.

190919 Atherton
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet