NASCAR

NASCAR: Martin Truex Jr. wint Play-off opener Las Vegas

Martin Truex Jr. heeft de eerste Play-off wedstrijd in Las Vegas op zijn naam geschreven. Overigens is het de derde maal dat Truex Jr. de Play-off opener wist te winnen. Eerder deed hij dit in 2016 en 2017 in Chicago. Ook schreef Truex Jr. nog een wedstrijdsegment op zijn naam.

2019 Truex Jr Podium
Martin Truex Jr. heeft een abonnement op het winnen van de openingsraces van de play offs.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing USA/NASCAR

Martin Truex Jr. wint Play-off opener Las Vegas
Voor Martin Truex Jr. betekende het overigens zijn vijfde seizoensoverwinning en een waarschuwingsschot van Joe Gibbs Racing voor de concurrentie. In 27 races behaalde het team maar liefst 14 overwinningen. Overigens eindigden negen Play-off titelkandidaten onder de eerste tien.

De eerste vier startplekken werden door SHR rijders Bowyer, Suarez, Harvick en Almirola bezet. Voor Bowyer betekende het overigens zijn eerste pole sinds 2007. In de openingsronden duelleerden Bowyer en Suarez om de kop. Na 29 ronden moest Suarez de leiding aan Penske-coureur Joey Logano afstaan. Van een 22e plek wist Logano zich snel naar voren te werken en pakte zijn negende segment overwinning dit seizoen. Kevin Harvick eindigde als tweede gevolgd door zijn Stewart Haas teamgenoten Aric Almirola en Daniel Suarez. Kyle Busch raakte al vroeg in dit segment de muur en verloor twee ronden in de pits.


2019 SHR Trein Een aanstormende SHR trein in de openingsfase.

Evenals in het eerste segment waren er in de tweede geen neutralisaties en kwam vrijwel het gehele startveld voor hun reguliere stop onder groen naar binnen. Penske-coureur Joey Logano verloor aan het einde van het tweede segment de leiding nadat hij door Reed Sorenson in zijn Spire Chevrolet "in het verkeer" werd opgehouden. Logano eindigde als tweede gevolgd door Kyle Larson in zijn Ganassi Chevrolet.

Kurt Busch crasht
Na twee mindere stops behield Martin Truex Jr. in het derde segment de leiding. Minder perfect verliep Kyle Larson's stop. Hij viel naar de 19e plek terug. Truex Jr en Logano bleven om de kop strijden totdat Chase Elliott in de HMS Chevrolet beide wist te verdringen. Zijn teamgenoot William Byron zorgde vervolgens na een touché met Ryan Blaney voor een neutralisatie. Met een beschadigd spatbord moest Byron naar binnen. Bij de herstart nam Denny Hamlin direct de leiding gevolgd door Ryan Blaney. Na een touché met Martin Truex Jr. bij de herstart beschadigde Kurt Busch één van zijn spatborden. Het resulteerde in een klapband waardoor de Ganassi-coureur in de muur verdween. Busch maakte Truex Jr. overigens geen verwijten.

2019 Kyle Busch
Slechte dag voor Kyle Busch in Las Vegas.  Hier in gevecht met Paul Menard.

Kurt Busch: "Wij reden met zijn vieren naast elkaar daarbij hebben de spatborden elkaar geraakt. Gewoon het begin van het einde" Na de crash van Kurt Busch kwam ook Joey Logano in de problemen. Hij werd door Daniel Suarez in de muur gedrukt en viel naar de staart van het veld terug.Bij de daaropvolgende herstart nam Kevin Harvick de leiding, gevolgd door Martin Truex Jr. Contact tussen Clint Bowyer en Paul Menard resulteerde in het feit dat Bowyer naar de staart van het veld terugviel.


2019 Logano
Joey Logano speelde lang mee voor de eindzege.

Laatste stops
Veertig ronden voor het einde vonden de allerlaatste reguliere stops onder groen plaats. Daarna nam Kevin Harvick de leiding. 20 ronden voor het einde ging Martin Truex Jr. met gemak aan de SHR Toyota voorbij en pakte de eindoverwinning. Achter Harvick kwam Brad Keselowski als derde over de streep.

Martin Truex Jr.: " Het was heel plezierig vanavond en telkens als je een auto zoals deze hebt is het genieten. Wij hadden onze uitdagingen. Het was zeker niet gemakkelijk. Op een gegeven moesten we na een pitroad issue terug naar de staart van het veld waardoor we een aantal posities verloren. Gelukkig was er een neutralisatie waardoor we ons konden herstellen."

2019 Keselowski
Mooi resultaat voor Brad Keselowski.

Kevin Harvick: "Toen we aan het weekend begonnen waren we mijlen ver achter. We bleven doorwerken en kwalificeerden ons goed. Ik wist dat het met de Gibbs auto's moeilijk zou worden. Gedurende het tweede wedstrijdgedeelte was Martin zoveel beter. Hij maakte terrein goed en was in staat om bij ons in de buurt te blijven. Overigens begon mijn auto "loose" te worden en moest ik naar voren pushen. Het zag eruit als fwd. drift. In het eerste segment was onze snelheid OK maar ik had het gevoel dat de JGR-auto's beter waren."

2019 Race
Prachtig racen op de Las Vegas Motor Speedway met relatief weinig neutralisaties.

Uitslag
1. Martin Truex Jr. Toyota 267 ronden
2. Kevin Harvick Ford 267 ronden
3. Brad Keselowski Ford 267 ronden
4. Chase Elliott Chevrolet 267 ronden
5. Ryan Blaney Ford 267 ronden
6. Alex Bowman Chevrolet 267 ronden
7. William Byron Chevrolet 267 ronden
8. Kyle Larson Chevrolet 267 ronden
9. Joey Logano Ford 267 ronden
10. Ryan Newman Ford 267 ronden

Stand kampioenschap
1. Martin Truex Jr. 2082 punten. 2. Kevin Harvick 2079 punten. 3.Joey Logano 2075 punten. 4. Kyle Busch 2063 punten. 5. Brad Keselowski 2058 punten. 6.Chase Elliott 2057 punten. 7. Denny Hamlin 2056 punten. 8. Kyle Larson 2044 punen. 9. William Byron 2040 punten. 10. Ryan Blaney 2039 punten. 11.Alex Bowman 2037 punten. 12. Aric Almirola 2033 punten. 13. Ryan Newman 2027 punten. 14. Kurt Busch 2019 punten. 15.Clint Bowyer 2012 punten. 16. Erik Jones 2007 punten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet